שיא בניקיון החופים: בשנת 2021 חולקו 1,118 קנסות על עבירות לכלוך
המשרד להגנת הסביבה פרסם היום (ראשון) דו"ח לסיכום תוכנית "חוף נקי" של שנת 2021, המציינת את השנה ה-16 של התוכנית. 2021 הייתה השנה הנקייה ביותר מאז תחילת מדידת ניקיון החופים הפתוחים והלא מוכרזים לרחצה: 74.2% מהחופים הוגדרו כ"נקיים" או "נקיים מאוד" לפחות 70% מהשנה, לעומת 19.7% מהחופים בשנת 2005, כאשר הושקה התוכנית.
הרשויות החופיות ששמרו על מדד של "נקי מאוד" או "נקי" בכל המדידות שבוצעו ב-2021 הן: תל-אביב יפו, רשות הטבע והגנים, מטה אשר, טירת הכרמל, גן רווה ובת ים. שלוש הרשויות שדורגו במקומות האחרונים, שלאורך 2021 החופים שלהן היו הכי פחות נקיים, הן חיפה, נהריה וחדרה.
במהלך השנה בוצעו מדידות בחופים, אשר ניטרו פסולת חופית בדגש על פסולת פלסטיק. ב-2021 לא בוצע המדד בתקופת ניהול אירוע זיהום החופים "זפת בסערה", מסוף חודש פברואר ועד מארס. בתקופה זו, המשרד ערך בדיקות של ניקיון החופים מזפת באמצעות מדד "הזפתומטר" (בחופים מוכרזים ופתוחים) אשר התבסס על הרעיון של מדד חוף נקי והותאם כמענה לבדיקה אחידה בכלל החופים המזוהמים.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
המשרד פרסם לאורך האירוע את מפת "רמזור החופים" אשר הציג את מצב הזיהום בשטח והתקדמות פעולות הניקיון מזיהום הזפת לקראת פתיחתם לפני עונת הרחצה.
2021 היא השנה הראשונה מתחילת התוכנית שבה יותר מ-70% מהחופים היו נקיים 70% מהזמן, כפי שהוגדר במטרות תוכנית חוף נקי. ניכר שפעילות תוכנית חוף נקי על שלל מרכיביה, הביאה לשיפור משמעותי וחסר תקדים במצב ניקיון החופים הפתוחים לאורך השנה. תוצאות מצוינות אלו הם המשך ישיר של לעלייה העקבית בתוצאות התוכנית משנת 2017.
לצד הבקרה, תומך המשרד להגנת הסביבה בשנים 2021 עד 2024 בתקציב רב שנתי חסר תקדים ברשויות המקומיות שבתחומן חופים בלתי מוכרזים, בהיקף של עד 26,463,253 שקל עבור ביצוע פעולות ניקוי בחופים לא מוכרזים לרחצה. נוסף על כך, תומך המשרד בתקציב של עד 6 מיליון שקל עבור הפחתה במקור של פסולת ימית על ידי הקמת תשתיות לאיסוף פסולת בחופים לא מוכרזים, מתקני אסוף למניעת הגעת פסולת לחופים מנקז נגר עילי, פיקוח על חוק איסור שימוש בפלסטיק חד-פעמי בחופים, עבור הקמת מתקני תשתית או ציוד לעידוד בשימוש כלים רב-פעמיים.
התמיכה ברשויות החוף בהפחתה במקור מקדמת התחייבות לקידום חוק עזר עירוני, שיאסור שימוש בכלים חד פעמיים מפלסטיק בכלל חופי הרשות (הן המוכרזים והן הלא מוכרזים), כפי שכבר קיים באילת, הרצליה, תל אביב, חוף אשקלון וחוף הכרמל.
כחלק מהמאמצים לקידום הניקיון בחופים הפעיל המשרד להגנת הסביבה גם ב-2021 בחודשי הקיץ, תוכנית לתגבור אכיפה של חוקי העזר לניקיון, בעזרתם של שוטרים מתחנות רבות ברחבי הארץ. במסגרת תכנית התגבור האכיפה השנה, בוצעו 373 פעולות בתחומן של 18 רשויות חופיות (בהן איגוד ערים כנרת). הפעולות התבצעו במשך כ-3,867 שעות מצטברות ובסיוע של 893 שוטרים. במהלך פעולות אלו חולקו כ-4,054 קנסות, ומתוכם כ-1,118 קנסות על עבירות ניקיון.