שרת הכלכלה אורנה ברביבאי ומקבילתה הבריטית, אן מארי טרווליאן, סיכמו בפגישה שנערכה הבוקר (רביעי) על שדרוג הסכם אזור הסחר החופשי בין המדינות. טרווליאן היא הממונה על התוויה ויישום מדיניות הסחר ומו"מ על כל הסכמי הסחר של בריטניה. ביקור זה הוא ביקורה הראשון של השרה הבריטית בישראל.
במהלך הפגישה, שהתקיימה בלשכת השרה ברביבאי שבמשרד הכלכלה והתעשייה בירושלים, ברכה השרה ברביבאי את מקבילתה הבריטית על ביקורה הראשון בישראל והביעה נכונותה לפעול במשותף לקידום הסחר והקשרים הכלכליים בין שתי המדינות. כמו כן, העלתה השרה ברביבאי את יוזמת משרד הכלכלה והתעשייה להביא להגדלת הסחר ההדדי בין בריטניה וישראל באמצעות יצירת פלטפורמות עסקיות המשותפות לגורמים עסקיים בשתי המדינות.
טרווליאן העלתה את האפשרות לקדם שדרוג של הסכם אזור סחר חופשי (אס"ח) בין ישראל ובריטניה, שנחתם כבר ב-2019 ונכנס לתוקפו ביום ה-1.1.21, כשעזבה בריטניה את האיחוד האירופי במהלך הברקזיט.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
במינהל סחר חוץ שבמשרד הכלכלה והתעשייה מסבירים כי מאחר שההסכם הקיים עם בריטניה מבוסס על הסכם הסחר הישן של ישראל עם האיחוד האירופי (משנת 1995) שתי המדינות שותפות בראיית הצורך בהסכם אס"ח עדכני ומודרני יותר. עם זאת, מבהירים במשרד הכלכלה והתעשייה כי כינון הסכם סחר חופשי מה'דור החדש' עלול להיות כרוך בתהליך מורכב שיימשך למעלה מחצי שנה.
בנוסף, דנו השתיים לדון בפרטי 'פסגת הסחר וההשקעות ישראל – בריטניה', פרי יוזמה משותפת של משרד הכלכלה והתעשייה הישראלי ומשרד הסחר הבינלאומי הבריטי, שעתידה להתקיים באביב 2022, באירוח ממשלת בריטניה ובהשתתפות גורמים רמי מעלה, בכירי ממשל, נציגי חברות עסקיות במשק, לשכות מסחר וכו'.
לאחר פגישת השרות, התקיים המפגש הראשון של הועדה הכלכלית המעורבת הפועלת במסגרת ההסכם הקיים בין ישראל ובריטניה. במסגרת הוועדה הכלכלית המעורבת, יתקיימו דיונים בנושאים שונים הנוגעים ליישום ההסכם והפקת מירב הפוטנציאל המסחרי והכלכלי ממנו.
במינהל סחר חוץ מציינים כי בריטניה היא שותפת הסחר השלישית בגודלה של ישראל בסחר בסחורות ושירותים. מינהל סחר חוץ מפעיל נספחות כלכלית בבירת בריטניה, לונדון, המהווה מרכז כלכלי עולמי ובית למטות עולמיים של חברות רב לאומיות ומוסדות פיננסיים הנמצאים בחזית הטכנולוגית מבחינת היקף פעילותן. נספחות משרד הכלכלה והתעשייה בלונדון פועלת בתחומים עתירי טכנולוגיה כגון סייבר הגנתי, פינטק ואנרגיה ירוקה וזאת באמצעות עבודה פרטנית מול חברות רב לאומיות או גופי חדשנות של חברות גלובליות היושבות בבריטניה. הנספחות מסייעת לחברות ישראליות לאתר הזדמנויות עסקיות ולאתר שותפויות עסקיות בשוק הבריטי.
בריטניה היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של ישראל באירופה מבחינת ייצוא והשלישית בעולם בהיקף הייצוא והייבוא. בשנת 2021, היקף הסחר ההדדי בסחורות ובשירותים בין המדינות מוערך בכ-7.7 מיליארד דולר.
מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה, אמון על ניהול ונווט מדיניות הסחר הבינלאומית של מדינת ישראל. תחומי הפעילות העיקריים כוללים פעולות לקידום הסחר והיצוא, ייזום ותחזוקת הסכמי סחר לשיפור תנאי הפעילות בישראל ומתן סיוע, ליווי מקצועי ומימון לחברות יצואניות המשווקות ומייצאות לחו"ל. המינהל מפעיל מערך של 55 נציגויות כלכליות בהובלת נספחות ונספחים כלכליים בעולם, המהווים את הזרוע הביצועית של המשרד בשווקים הבינלאומיים.