בריאותמבזקים

לראשונה מפרוץ המגפה: "מצב החירום" הסתיים

הממשלה החליטה היום (רביעי), לראשונה מפרוץ מגפת הקורונה, על מעבר ממצב חירום בשל המגפה ל"מצב בריאותי מיוחד", אותו יזם יו"ר ועדת החוקה, חה"כ גלעד קריב. תוקף ההכרזה, שתגיע לאישור ועדת החוקה הוא שלושה חודשים מה-2.3 עד ה-2.6.

היו"ר קריב חיזק בחוק הקורונה החדש את הפיקוח הפרלמנטרי, דרך הבחנה בין "מצב חירום בשל נגיף הקורונה", שיחול בתקופה של גל קורונה לבין "מצב בריאותי מיוחד", שיחול בין הגלים. זאת במקום החוק המקורי בו היה רק מצב חירום אחד, שהכרזה עליו הייתה תנאי להטלת כלל ההגבלות המעוגנות בחוק – החל בהגבלות קלות יחסית כגון תו סגול וכלה בהגבלות חמורות, דוגמת סגר.

ב"מצב בריאותי מיוחד"- הפיקוח הפרלמנטרי יהיה דומה יותר למקובל בפיקוח על תקנות "רגילות" שמביאה הממשלה- התקנות יובאו לוועדה 6 ימים לפני מועד הכניסה לתוקף וייכנסו לתוקף רק אם יקבלו אישור פרלמנטרי מראש.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

ב"מצב החירום בשל נגיף הקורונה"- הפיקוח הפרלמנטרי דומה לזה המקובל כיום כך שתקנות שתתקין הממשלה מכוח החוק יכולות להיכנס לתוקף גם בלא אישור ועדה מראש, וניתן לאשרן בדיעבד בוועדה או במליאה, אך פרק הזמן שנתון לוועדה לדון בתקנות בטרם ייכנסו לתוקף יוארך מ-24 ל-48 שעות.

עם זאת, כמו בחוק המקורי, הממשלה יכולה להתקין תקנות שייכנסו לתוקף במועד מוקדם יותר גם ללא אישור הוועדה של הכנסת אם מתקיימות נסיבות מיוחדות של דחיפות והממשלה שוכנעה מנימוקי משרד הבריאות כי הכניסה לתוקף דרושה למניעת הדבקה בקורונה או הגנה על אוכלוסיות בסיכון.

במצב בריאותי מיוחד לא תוכל הממשלה להתקין תקנות סגר, תקנות החלות במדינה כולה וקובעות למשל סגירת אולמות אירועים, מסעדות, חנויות ועוד. כמו כ, לא תוכל להתקין תקנות הגבלת נוסעים ברכב או הגבלת התקהלות במרחב הפרטי או הציבורי של פחות מ-50 אנשים במבנה ו-300 בשטח פתוח. בנוסף, תקנות הקובעות הגבלות כניסה לישראל של אזרחים ובעלי רישיון לישיבת קבע או איסור כללי של יציאה מישראל לכל המדינות (סגירת שמים).

ההכרזה על מצב בריאות יוחד תעמוד בתוקפה עד שלושה חודשים, והתקנות יעמדו בתוקפן לתקופה של עד 42 ימים ותקנות הנוגעות להגבלת כניסה או יציאה מישראל- עד 28 ימים.

תגובת קריב להחלטה: "סיום מצב החירום הוא בשורה חשובה לאזרחי ישראל ולדמוקרטיה הישראלית – ואני מברך את הממשלה על ההחלטה שתובא בשבוע הבא לאישור ועדת החוקה. ההבחנה בין מצב חירום למצב בריאותי מיוחד עמדה במרכז הדיונים של ועדת החוקה לתקן את חוק הקורונה והיא עוגנה בחוק ביוזמת הוועדה. המעבר בין שני המצבים ישקם את הפיקוח הפרלנטרי על עבודת הממשלה, ויחזיר את הדמוקרטיה הישראלית לשגרת ההתנהלות הנדרשת. לממשלה תיוותר היכולת להגיב במהירות וביעילות לכל התפתחות ואיום חדשים, אך ארגז הכלים שהממשלה תפעיל יהיה מידתי ומותאם בקפדנות למצב התחלואה".

צילום: pixabay

Back to top button