מבזקיםמשפטי/פלילי

הוחמר עונשו של מורשע בונדליזם על רקע גזעני במלון "אפנדי" בעכו

בית המשפט העליון קיבל היום (חמישי) את ערעור הפרקליטות והחמיר את עונשו של הנאשם מוחמד אסווד, שהורשע בביצוע עבירות ממניע גזעני במלון "אפנדי" בעכו במהלך מבצע "שומר חומות", מ-12 ל-22 חודשי מאסר בפועל.

"בית משפט זה עמד לא אחת על החומרה הגלומה בעבירות התפרעויות המונים, אשר מציבות סכנה ישירה וממשית לחיי אדם, ואף עלולות להוביל לפגיעות רציניות בגוף ורכוש", ציין בית המשפט העליון בפסק הדין. " לפיכך, נקבע כי יש לנקוט במדיניות ענישה אשר תרתיע ותרסן התפרעויות העלולות לסחוף המון רב ולצאת מגדר שליטה. הדבר נכון ביתר שאת כאשר העבירות בוצעו ממניע גזעני, שמהווה נסיבה מחמירה שבכוחה להכפיל את עונשו של מבצע העבירה או להוביל למאסר של 10 שנים, לפי העונש הקל יותר…"

מהפרקליטות נמסר: "בית המשפט העליון, קיבל את עמדת הפרקליטות והעביר היום מסר חד וברור, בתיק הראשון מתקופת "שומר החומות" שהגיע לפתחו, כי יש להחמיר בעונשם של אלו המבצעים פשעי שנאה ממניע גזעני ופועלים נגד כוחות הביטחון, בפרט בתקופות מתוחות ורגישות ובוודאי בתקופת מבצע צבאי".

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

כזכור, הנאשם בצוותא חדא עם רעולי פנים רבים נוספים, ביצע מעשי ונדליזם במלון "אפנדי" בעכו, זאת מתוך מניע גזענות, אך בשל כך שהמלון היה בבעלותו של אדם יהודי, והכל על רקע גל הפרות הסדר וההתפרעויות האלימות ברחבי הארץ, שפרצו במהלך מבצע "שומר חומות". מספר דקות לאחר שהנאשם עזב את המקום, הציתו אחרים את המלון, הצתה שכתוצאה ממנה נגרם מותו של אבי הר אבן ז"ל. בעקבות מעשיו של הנאשם ואחרים, נגרמו למלון נזקים כבדים בשווי של מעל 2 מיליון ₪.

בנוסף, לקח הנאשם חלק בהתפרעות נוספת בעכו במהלך ימי המבצע "שומר חומות", אשר במהלכה הושלכו אבנים ובקת"בים לעבר שוטרים, נחסמו כבישים ונורו זיקוקים.

הנאשם הורשע, על פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון, בביצוע עבירות של התפרעות שסופה נזק ממניע גזעני, הסגת גבול כדי לעבור עבירה ממניע גזעני, היזק בזדון ממניע גזעני והתפרעות.

בית המשפט המחוזי בחיפה עמד בגזר הדין על עוצמת הפגיעה בערכים המוגנים על רקע העובדה שהמעשים נעשו ממניע גזעני, אך השית על הנאשם עונש של 12 חודשי מאסר בלבד, מאסר על תנאי ופיצוי בסך 10,000 ש"ח לנפגע העבירה.

במסגרת הערעור, ביקשה הפרקליטות מבית המשפט העליון להחמיר באופן משמעותי בעונשו של הנאשם, שכן לעמדת המדינה "פרט לנזקי הרכוש העצומים, במעשי הוונדליזם הקשים – אותם ניתן לתאר כפרעות של ממש, יש כדי לערער באופן עמוק את תחושת הבטחון של תושבי המדינה – יהודים וערבים כאחד, ולפגוע במרקם החיים העדין בישראל בכלל ובערים המעורבות כדוגמת עכו, בפרט".

בהודעת הערעור ציינה הפרקליטות, כי בית המשפט העליון עמד על כך שכאשר עסקינן בעבירות שבוצעו על רקע גזעני ואידיאולוגי, ישנה חשיבות רבה להרתעת הרבים על מנת לשרש תופעות אלה מקרבנו. כמו כן צוין, כי "בכל הכבוד, כאשר מדובר במעשי ונדליזם והרס משולחי רסן, ובקנה מידה כמתואר בכתב האישום, ובפרט כך כאשר הדבר נעשה ממניע גזעני – כשכל מה שעומד מאחורי המעשים הוא שנאה לאחר ורצון לגרום לו נזק אך בשל השתייכותו הלאומית – די בעצם הבחירה להצטרף למעשים כדי ללמד על חומרה יתרה המצדיקה החמרה משמעותית בעונש".

בית המשפט העליון (השו' ע' פוגלמן, השו' ד' ברק-ארז, השו' י' וילנר) קיבל כאמור את ערעור הפרקליטות והחמיר את עונשו של הנאשם, תוך שצוין הכלל , לפיו ערכאת הערעור אינה ממצה את הדין עם הנאשם בקבלת ערעור התביעה.

בית המשפט העליון ציין, כי כאשר מדובר בעבירות אשר מבוצעות ממניע גזעני, הצורך בהגנה על שלום הציבור ושיקולי הרתעה גוברים על שיקולי שיקום ושיקולים אישיים אחרים של הנאשם ומחייבים החמרה בעונש.

בית המשפט העליון קיבל את עמדת הפרקליטות, שכאשר מדובר בעבירות שמבוצעות על ידי המון, אחריותו של הנאשם אינה נקבעת אך על פי תרומתו הישירה לאירוע, אלא מתוך ראיה רחבה יותר של מטרתו המשותפת של ההמון שהוא היה חלק ממנו. בפסק הדין צוין, כי החומרה המיוחדת באירוע זה נובעת מעוצמתו, מריבוי המשתתפים, ומהמניע הגזעני שעמד בבסיסו, וכן כי מיד לאחר שהנאשם יצא מהמלון, פרצה בו הדליקה אשר הסתיימה במותו הטראגי של המנוח. " תוצאה זו יש בה ללמד על הסכנה הפוטנציאלית החמורה הנשקפת לשלום הציבור ולביטחונו במעשים שמבוצעים על ידי המון אדם, אשר מחייבים ענישה מחמירה; וזאת, גם בלא פגיעה בגוף או ברכוש, וקל וחומר כאשר – כבענייננו – אירעה פגיעה כאמור", נכתב בפסק הדין.

כמו כן, התייחס בית המשפט העליון לכך, שהנאשם הורשע בשני אירועים נפרדים שבוצעו בהזדמנויות שונות, וכן קיבל את עמדת הפרקליטות ביחס לנסיבות בהן בוצעו העבירות בתקופת "שומר החומות", באומרו כי "יש לתת משקל מתאים גם לפרק הזמן שבו נעברו העבירות , במהלכו הייתה האוכלוסיה האזרחית נתונה למתקפה של אלפי רקטות…ובמקביל התעורר גל של הפרות סדר והתפרעויות אלימות, שכלל תקיפת כוחות הביטחון, כמו גם תקיפת אזרחים יהודים וערבים. גם בכך יש להקרין גם על אפיוני החומרה של ההתפרעות והעבירות האחרות שבוצעו ממניע של גזענות. "

את המדינה ייצג בהליך הערעור עו"ד שלומי אברמזון, ראש תחום בטחון ותפקידים מיוחדים בפרקליטות המדינה. בבית המשפט המחוזי נוהל התיק ע"י עו"ד ענבל ברנסון, מפרקליטות מחוז חיפה- פלילי.

אילוסטרציה. צילום: freeimages

Back to top button