מבזקיםפוליטי / מדיני

חברי הכנסת על עסקת החבילה: לא נהיה חותמת-גומי

קרבות מילוליים בוועדת העבודה והרווחה היום (שני) עם הדיון הראשון על עסקת החבילה במשק. לדברי יו"ר הוועדה, אפרת רייטן-מרום (העבודה) "ההסכם נחתם כבר לפני חודשים אחדים, אך מאז השתנו הנסיבות ויש לתת עליהם את הדעת.

לא ניתן לממשלה להיות רשות מחוקקת – ומהותה של הכנסת להיות מחוקקת ומפקחת על פעולות הממשלה. שכר המינימום חוקק כבר בשנת תשמ"ח (1988) ועד כה התבדו כל החששות מאבטלה המונית בעקבותיו. האבטלה לא רק שלא עלתה – אלא דווקא ירדה". היא דחתה את "האיומים, כי על ראשינו יהיה אם העסקה לא תאושר. לא ניתן יד לכוחניות ואיומים".

עו"ד דבורה ספיר-אליעזר, היועצת המשפטית של זרוע העבודה במשרד הכלכלה, הדגישה את ההידברות וההסכמות בין הצדדים, שמתבטאת בין היתר בהעלאת שכר המינימום ל-6,000 ₪ החל משנת 2025 בשלוש פעימות.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

דובי אמיתי, יו"ר נשיאות המגזר העסקי, שיבח אף הוא את "מנגנון העבודה המשותפת בין המעסיקים, העובדים והממשלה – שיצר עסקה מאוזנת", אך קרא לחברי הכנסת לחזק את השכבות החלשות דרך מס הכנסה שלילי, ואילו ד"ר רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים, נשיא התאחדות התעשיינים ויו״ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד״ר רון תומר, תקף את הניסיונות לבטל את העסקה, "המעניקה וודאות למעסיקים ולעובדים. היא מאוזנת, שנחתמה בהסכמה בין כל הצדדים הנוגעים לדבר ומעניקה גמישות בשוק העבודה והעלאה מדורגת ונכונה של שכר המינימום. אם הכנסת לא תתמוך בה – לא יעלה שכר המינימום כבר בחודש הקרוב״.

לדברי רועי יעקב, ממלא-מקום יו"ר ההסתדרות, פרטי העסקה השתפרו – ככל שהשתפר המצב במשק, יצחק פינדרוס (יהדות התורה) הלין על טענת המעסיקים כי על עובד-הקצה המשתכר 5,000 ₪ – לספוג את העלאת מחירי חומרי הגלם וההובלה הימית, אוסמה סעדי (הרשימה המשותפת) התריע מביזיון הרשות המחוקקת – כאשר מציבים בפניה מוצר-מוגמר של עסקה שאסור לשנות בו מאום, מוסי רז (מרצ) קרא ל"עסקה אחרת לגמרי" לאור יוקר המחיה התלול והאינפלציה הצפויה מהמלחמה באירופה, רם שפע (העבודה) מתח ביקורת אף-הוא על "חתימת-הסכם מראש ללא ביקורת הכנסת – שהיא חוסר הבנה בסיסי בדמוקרטיה".

לדברי ששי שדה, יו"ר האגף לאגוד מקצועי בהסתדרות הלאומית, על הממשלה לפעול להורדת יוקר המחיה – שהעלאת השכר אינה מדביקה אותו, נירה שפק (יש עתיד) תהתה אם נבחנו חלופות והאם נבחנה תוספת מותאמת (=דיפרנציאלית), עו"ד אלעד כהנא מ"קו לעובד" התריע מאי-הכללתם של עובדים-לשעה בעסקה, ואילו אביר קארה (ימינה) תהה היכן הגמישות בהעסקה של מעסיק אישי מול עובד אישי, וקרא לארגוני העובדים להיות התנדבותיים (=וולונטריים) ולא לכפות דמי חבר.

לפי נעמה לזימי (העבודה) למעסיקים לא אכפת שיש עובדים עניים בישראל והם מוכנים לייבא עובדים מסין, והיא קראה לחיזוק שירותי הרווחה ופירוק מונופולי-המזון בנוסף להעלאת השכר. אורי וולטמן מארגון "מינימום ארבעים", טען כי להסכם הנוכחי אין רוב בציבור הישראלי, ואילו לדברי שלמה קרעי (הליכוד) העסקה כרגע היא "ישראבלוף", וקרא שלא לכלול עובדים זרים בהסכם שכר-המינימום.

צילום: דוברות הכנסת- דני שם טוב

Back to top button