מרכז הכוונה חדש לאזרחים ותיקים נפתח בחולון, 12 מרכזים חדשים ייפתחו בקרוב
המשרד לשוויון חברתי, ארגון ג'וינט-אשל ועיריית חולון חנכו היום (שלישי) את מרכז ההכוונה וצמיחה לאזרחים ותיקים החדש בעיר, מרכז "אפ 60+". במעמד השרה לשווין חברתי מירב כהן, ראש העיר חולון מוטי ששון ומנכ"ל ג'וינט-אשל יוסי היימן, הושק המרכז, הראשון מבין 12 מרכזים שצפויים להיפתח בשנה הקרובה
בעקבות ההצלחה הרבה בפעילותם של 7 מרכזי אפ 60+ שכבר פועלים ברחבי הארץ, ובעקבות הביקוש הגובר, נערכים המשרד לשוויון חברתי וג'וינט-אשל לפתיחתם של 12 מרכזים חדשים בשנה הקרובה ברחבי הארץ: מועצה אזורית גולן, מועצה אזורית חבל מודיעין, רהט, בת ים, כפר סבא, נתניה, פתח תקווה, ראשון לציון, גבעתיים, חולון, מועצה אזורית גליל עליון ואשכול שורק דרומי שייתן מענה אזורי לרשויות האזור. 12 המרכזים החדשים יצטרפו לרשת מרכזי אפ 60+ הקיימים: ירושלים, תל אביב, באר שבע, אשדוד, עמק חפר, אשכול נגב מערבי המפעיל מערך מרכזים ברשויות האשכול ומרכז אזורי בחברה הערבית הפועל באמצעות אל פנאר (חל"צ).
העלייה בתוחלת החיים הביאה איתה, בין היתר, גם להתארכות תקופת החיים שלאחר הפרישה משוק העבודה. על פי התחזיות, צפויה האוכלוסייה המבוגרת בישראל, בני ה-60 ומעלה, להגיע לכ-1.2 מיליון נפש בשנת 2035 – גידול של כ-66% ביחס לשנת 2015. עבור רבים מהאזרחים, מקום העבודה הוא מרכיב משמעותי וחשוב בחיים, המעניק תחושת ערך, שייכות, ומשמעות בחיים, ועל כן בהגיעם לגיל הפרישה, ניצב בפניהם אתגר חדש למציאת מקורות חלופיים לתחושות אלו. תהליך הפרישה מתחיל בשלב התכנון וקבלת ההחלטות, כשהפורש מתבקש לבחור האם להמשיך או לסיים לעבוד, ובהתאם לקבל החלטות בנושאי פנסיה וקצבת הזקנה. זהו שלב קריטי ביכולתו של האדם להתמודד עם תקופת החיים החדשה ולנהל אותה בהצלחה.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
בישראל, מערכות המדינה טרם התאימו עצמן לקיומה של תקופת חיים חדשה, בה האזרחים טרם מגדירים עצמם כ"זקנים", ואין מספיק שירותים ייחודים העונים על הצרכים של קבוצה זו. בניגוד למעבר בשלבי הבגרות בחיים של בני ה-20+ המלווה במערכת חינוך מסודרת ומעטפת ממשלתית ומקומית באמצעות חינוך על יסודי, הקרן להכוונת חיילים משוחררים, מרכזי צעירים ועוד, לבני ה-60+ אין כיום מסגרת מסודרת המסייעת להם למצוא את התחליף למסגרת העבודה בה היו כל חייהם.
במסגרת התוכנית של המשרד לשוויון חברתי וג'וינט-אשל, הוקמו מרכזים רשותיים, מרכזי "אפ 60+", המעניקים מענים בשלושה מישורים: סדנאות תהליכיות להתארגנות והסתגלות לתקופת החיים החדשה; מענה לסוגיות קונקרטיות כמו תעסוקה והתנהלות פיננסית; והכוונה לאורח חיי זקנה פעילה כמו תרבות, התנדבות, ספורט, אורח חיים בריא ועוד.
השרה לשווין חברתי מירב כהן: "הרבה פעמים כשחושבים על תקופת הפנסיה היא נתפסת כתקופה שאפשר לנוח, ליהנות, וממש לנצל את הזמן החדש שנוצר. אבל לרוב האנשים זה ממש לא המצב. אני פוגשת יום יום אנשים שהיציאה לפנסיה תפסה אותם בהפתעה גמורה. לא כי הם לא ידעו שזה עתיד להגיע, פשוט כי המעבר בין ההילוך הגבוה של העבודה, תחושת משמעות, והתחושה של יציבות כלכלית וחיוניות, למצב שבו החיים שלהם משתנים- משאיר אותם עם הרבה מאוד סימני שאלה וחוסר ביטחון בנוגע למצבם החדש. במשרד לשוויון חברתי הקמנו מרכזי הכנה לפרישה, שעונים בדיוק על הנקודה הזו. הם מתמקדים בהכנה וסיוע לקראת תקופת החיים החדשה. במרכזים האלו מסייעים לאנשים להשתלב במקומות עבודה שמתאימים להם או לחילופין במסגרות התנדבותיות שיכולות לצקת הרבה משמעות לחייהם, וכמו כן ניתן לקבל מגוון סדנאות וקורסים של 15-20 איש בנושאים כמו: סדנת הכנה כלכלית לפרישה, מיצוי זכויות, סדנה לניהול תקופת החיים החדשה, אוריינות דיגיטלית, סדנאות לקידום אורח חיים בריא ועוד."
עוד אמרה: "גם בזמן הקורונה וכאשר ישנן מגבלות על קיום מפגשים, המרכזים פעילים, בזום, עם ליווי מצוין של אנשי צוות לכל מי שצריך עזרה בנושא או פחות שולט בתחום. עד היום, במסגרת פיילוט שעשינו, עברו במרכזים אלו כ-11,000 אזרחים ותיקים והתוצאות מצויינות. היום פתחנו בחולון מרכז ראשון מתוך 12 מרכזים חדשים שייפתחו השנה בערים שונות, דבר המהווה בשורה גדולה. לצד ההתרחבות שלנו על פני כל המדינה אנחנו בונים תכנית שתסייע לנו להגיע אל הפורשים שבדרך באופן שיטתי ולהציע להם את מגוון הכלים הללו שיכולים לסייע להם בתכנון השלב הבא בחייהם".
ראש עיריית חולון, מוטי ששון, הוסיף: "היציאה לגמלאות היא אחד האירועים החשובים שאדם חווה במהלך חייו והיא מלווה בהתרגשות ובשמחה לצד חששות לא מעטים. המרכז העירוני החדש נחוץ על מנת לעשות סדר במחשבות שעולות עם הפרישה מהעבודה באשר לכיווני ההליכה המתאימים באחד מהצמתים המשמעותיים בחיים. אני מזמין את תושבי חולון בתקופת החיים הרלוונטית ליהנות משירותיו ולקבל בו כלים מרעננים, ידע, הכוונה ועצות נבונות".
מנכ"ל ג'וינט-אשל יוסי היימן, ציין: "מרכזי אפ60+ הם הפתרון המתקדם ביותר כיום בישראל ולאחריותה של הרשות המקומית במעבר מעולם העבודה לתקופת החיים החדשה, והמשך מעורבותם של האזרחים הוותיקים כמשמעותיים בעיר. אני מקווה שתושבי חולון יפיקו תועלת מן המרכזים ויצליחו באמצעותם לקבל כלים שיסייעו להם לחיות בבריאות טובה, בביטחון כלכלי ובתחושת שייכות לחברה תוך נרמול השינויים הכרוכים בתקופת חיים זו".