כלכלהמבזקים

שר האוצר מקדם ביטול מכס על יבוא דגים: "ממשיכים לפעול להוזלת מחירי המזון"

שר האוצר, אביגדור ליברמן, בתיאום עם שר החקלאות, עודד פורר, פרסם היום (חמישי) להערות הציבור את הצו המבטל את המכס על יבוא דגים טריים, קפואים, מעובדים ומאכלי ים במטרה להוזיל את המחירים ולהפחית את יוקר המחייה. הצו כולל ביטול של המכס על מגוון דגים כגון דניס, לברק, לוקוס, טונה ומאכלי ים נוספים.

מחירי הדגים בישראל גבוהים ב-24% בהשוואה למדינות ה-OECD, כך שהצרכן הישראלי נאלץ לרכוש מוצרים אלו במחיר גבוה.

כיום, המכס על יבוא דגים הינו גבוה במיוחד. כך למשל, המכס על יבוא פילה דג טרי עשוי להגיע ל-11 שקל לקילו ולייקר באופן משמעותי את המחיר לצרכן.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

בדומה להפחתות מכסים שבוצעו בעבר, ביטול המכס על יבוא דגים צפוי להוזיל את המחיר לצרכן ולהגדיל את הצריכה. כמו כן, ביטול המכס יגדיל את מגוון הדגים המיובאים לישראל, כך שהצרכן הישראלי יוכל להנות ממבחר רחב יותר של דגים ומוצרי דגים.

שר האוצר, אביגדור ליברמן, אמר: "אנו ממשיכים לפעול להוזלת מחירי המזון בישראל כחלק מהמאבק ביוקר המחייה. צעד זה יוזיל את מחירי הדגים בישראל ויטיב עם הצרכן הישראלי, בתקופה הקרובה נפרסם צעדים נוספים בתחום המזון".

שר החקלאות, עודד פורר, הוסיף: "זהו עוד צעד במחוייבות שלנו במאבק להורדת יוקר המחיה. במקביל לביטול המכס על יבוא דגים טריים, קפואים, מעובדים ומאכלי ים, תקודם תוכנית לקידום ופיתוח החקלאות המקומית".

בעקבות הודעת משרד האוצר על ביטול המכס על יבוא דגים לישראל בארגון מגדלי הדגים מתריעים: "מדיניות האוצר תביא לעליית מחירים כללית בשוק הדגים הטריים בישראל בהווה ויותר מכך בעתיד"

אלי שריר, מנכ"ל ארגון מגדלי הדגים בישראל, הגיב להודעת משרד האוצר: "כפי שהורדת המכס על יבוא הדגים שהחלה ב- 2016 לא התגלגלה במלואה לצרכן ויצרה תלות גוברת של שוק הדגים הישראלי ביבוא, שכעת מתבטאת בעליית מחירים, כך גם הורדת המכס כעת לא תביא לירידה במחיר לצרכן, אלא דווקא לעלייה שלו. במהלך השנים מאז החלה הורדת המכס ב- 2016, היא הביאה לירידה מסוימת וזמנית במחיר, שנבלמה וכעת נמחקה כמעט לחלוטין, עם הזינוק במחירי ההובלה והיבוא. מחירו של ק"ג פילה אמנון קפוא עומד כיום על 33 ₪, מחיר שקרוב לתג המחיר שלו בשנת 2017."

שריר הוסיף: "למה היא כן הביאה? – פגיעה קשה בייצור המקומי: ירידה של 21% בהכנסות המגדלים וכתוצאה מכך ירידה של 20% במספר המשקים הפעילים בענף, נטישה וייבוש שטחי בריכות, רובם פזורים בסמוך לגבולות המדינה, על ההשלכות האקולוגיות והביטחוניות הנובעות מכך ופועל יוצא מאלה – ירידה של כ- 26% בהיקף ייצור דגי הבריכות המקומי. התוצאה – צמצום התחרות, השארת שרשרת האספקה בידי מספר קטן של חברות פרטיות, תלות גדולה עוד יותר ביבוא וכתוצאה – המחירים מזנקים עכשיו וימשיכו לעלות בעתיד. בהינתן תלות מוגברת ביבוא ועלויות יבוא במגמת עלייה, לצד צמצום הייצור המקומי, ומניסיון העבר (כפי שמשתקף מנתוני האמנון הקפוא), הורדת מכסים לא תביא לירידה במחיר לצרכן. "

שריר סיכם: "הפתרון : רק חיזוק הייצור המקומי, השיווק הישיר ופיתוח דג ישראלי טרי יביא לצרכן הישראלי דגים טריים , בריאים וברמת זמינות ומחיר יציבה ובטוחה". תעשיית הדגים בעולם מתמודדת עם אתגרים דרמטיים הנובעים מירידת כמויות הדגה מניעת אסון אקולוגי באוקיינוסים והפחתת זיהום החופים מצד אחד ביחד עם עלייה רצופה בביקוש לדגים מכל הסוגים ובשווקים רבים – מצד שני".

בארגון מגדלי הדגים מדגישים כי בכל העולם מתבצעות השקעות ענק בפיתוח והגדלת הייצור היבשתי של הדגים , בסמוך למרכזי הביקוש בכדי לשפר את הטריות והזמינות, תוך הפחתת הזיהום הסביבתי וטביעת הרגל הפחמנית של התובלה האווירית והימית ממרחק אלפי קילומטר . בישראל לעומת מהווה זאת סובל ענף המדגה היבשתי מגזרות חוזרות ונשנות, הענף עומד בפני חיסול ומדיניות הפחתת המכס תביא לייבוא אווירי וימי של עשרות אלפי טון – מגמה הפוכה לחלוטין להתפתחות העולמית. לא בכדי עולה מחיר הסלמון בימים אלו ב 25% – מוצר שאינו מיוצר כלל בישראל ולא מוטל עליו מכס כלשהו.

אלי שריר, מנכ"ל ארגון מגדלי הדגים. צילום: אודו ג'נסן
צילום: freepik

Back to top button