בריאותמבזקים

קרובים-רחוקים: אנשי מקצוע ישראלים הקימו קו סיוע נפשי לתושבי אוקראינה

כבר כמעט ארבעה שבועות שפסיכולוגים, עובדים סוציאליים ואנשי מקצוע נוספים מתחום בריאות הנפש, פועלים בהתנדבות 24/7 ומאיישים קו סיוע שנותן מענה לתושבי אוקראינה הזקוקים לתמיכה נפשית.

מאחורי היוזמה הפרטית עומדת ז'ניה פוקשנסקי, עובדת סוציאלית ופסיכותרפיסטית, אליה הצטרפו בשלב זה יותר מ-200 אנשי מקצוע ישראליים, שהתגייסו לתת תמיכה ומענה לתושבי אוקראינה הנמצאים כעת תחת אש או שעזבו את בתיהם והפכו לפליטים.

בין מתנדבות הקבוצה ניתן למנות את ליאת אריאל, מנהלת השירות הפסיכולוגי, המרכזת גם את הוועדה לתמיכה בצוותים בחירום ומשבר ברמב״ם ואת דר' זינה לויטן, פסיכולוגית אחראית במחלקת האשפוז הפסיכיאטרי ברמב"ם.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

״הקבוצה הזו מורכבת מדוברי רוסית ואוקראינית, ישראלים ותושבי מדינות נוספות, שהמצב באוקראינה נוגע לליבם וכואבים את המלחמה", מסבירה לויטן, "היוזמה התחילה מיד עם תחילת המלחמה באוקראינה ותפסה תאוצה. עוד ועוד אנשים הצטרפו ובמקביל אנשים נוספים יצרו קשר עם הקו וביקשו עזרה. העדויות שמגיעות משם הן קשות. אנשים נמצאים במצוקה, לעתים קיצונית, וזקוקים לסיוע כדי להמשיך לתפקד ולשרוד פיזית ונפשית, לשמור על עצמם, על ילדיהם והוריהם״.

לויטן, פסיכולוגית קלינית מומחית-מדריכה, מתנדבת במתן הדרכה ותמיכה אישית לאנשי מקצוע המאיישים את הקו הישראלי, ובתמיכה קבוצתית לאנשי מקצוע אוקראיניים שפועלים באוקראינה ומחוצה לה, והינם פליטים בעצמם. "אלה אנשים שאיבדו ביטחון ויציבות, ולעתים אף את הקרובים להם ביותר, וממשיכים בהתמודדות, תוך ערבות הדדית ומעורבות קהילתית. הפרויקט הינו חלק ממיזמים רבים שקמו בישראל ובעולם לתמיכה באלו הנמצאים בשטחי מלחמה ובפליטי מלחמה״.

ליאת אריאל (מימין) וד"ר זינה לויטן. צילום: הקריה הרפואית רמב"ם
מטפלים במטפלים

אולם, לא רק האנשים שנמצאים בשטחי הלחימה זקוקים לסיוע, גם הצוותים שמעניקים להם תמיכה יכולים לחוות מצבים רגשיים לא פשוטים. כחלק מהפרויקט, המתנדבים מקבלים הכשרות והדרכות אישיות וקבוצתיות על ידי מיטב אנשי המקצוע בארץ.

ליאת אריאל, אשר בין תפקידיה הרבים משמשת גם כיו״ר המכון הישראלי לאנליזה קבוצתית (IIGA), נמנית על צוות המעורבות החברתית במכון, אשר בשיתוף עם המכון לאנליזה בת – זמננו, נרתם לתת הדרכה קבוצתית לצוותים המטפלים על מנת לשמור על חוסנם הנפשי ולמנוע שחיקה לאור החשיפה לסיפורים האישיים ולאירועים קשים ביותר דרכם: "לצערנו, צברנו לא מעט ניסיון בעבודה בהתמודדות עם מצבי משבר וטראומה במדינה הקטנה ולמודת הסבל שלנו בכלל, ובבית החולים בפרט", מציינת אריאל

אריאל מוסיפה: "אנחנו יודעים שגם אנשי המקצוע אינם עמידים לכל מצב ותרחיש. הטיפול בקורבנות והחשיפה לאירועים הכל כך קשים וטראומטיים יכולה לחלחל ולייצר מציאות פנימית כאובה ומורכבת גם אצל אלו אשר נותנים תמיכה וסיוע. אנו רואים חשיבות ומחויבות, וניתן לומר גם זכות, ליצור עבורם מקום מכיל וחם אשר יכול לאפשר להם לשתף ברגשותיהם ובמחשבותיהם ולעשות עיבוד ראשוני של החוויות השונות בקבוצה, ללמוד זה מזו על דרכי ההתמודדות, ולחזק תוך כדי כך עוד את תחושת הערך והשייכות, אשר מאותגרים במעבר בין המעורבות הרגשית בתמיכה לבין החיים אשר מתנהלים כאן, כך שיוכלו להמשיך ולטפל באחרים".

בהמשך לאירועים הדרמטיים באוקראינה, דר׳ זינה לויטן וליאת אריאל, פתחו גם מוקד ליעוץ פסיכולוגי לעובדי רמב״ם יוצאי אוקראינה ולמי שמרגישים מעורבות רגשית במתרחש לנוכח המלחמה: ״כעת, כשיש עולים ופליטים המגיעים לישראל מאוקראינה וגם מרוסיה, נעשית חשיבה משותפת בארגונים השונים למתן מענה בתחום הנפשי הנחוץ והמתאים להם בארץ״, הן מסכמות.

צילום: AP Photo/Bernat Armangue

Back to top button