ועדת הכלכלה של הכנסת קיימה היום (רביעי), ביוזמת היו"ר ח"כ מיכאל ביטון, ישיבת מעקב אחר תהליך הקמת הקרן למודרי אשראי. כזכור, בישיבה שהתקיימה לפני כחודשיים אמר היו"ר ביטון כי כבר ב-2016 התחייבה הממשלה בפני ועדת הכלכלה להקים את הקרן, במסגרת הדיונים על חוק נתוני אשראי. באותו דיון העריך סגן החשב הכללי, גיל כהן, שהקרן תחל לפעול ביוני 2022. היו"ר ביטון התייחס אז לזמן שחלף וביקש, בשל כך, להגדיל את תקציב הקרן מ-50 ל-100 ואולי אפילו 200 מיליון שקל.
את הדיון היום פתח היו"ר ביטון בכך שאמר כי כינס את הוועדה לדיון מיוחד בפגרה, כדי לראות שהמהלך מתקדם ושב וקרא להגדיל את הסכום בקרן. הוא אף מתח ביקורת על הבנקים, שבחרו שלא להשתתף במכרז הקודם לפני כשנתיים, ואמר: "זה שהבנקים לא השתתפו במכרז הקודם זה בושה וחרפה. מה הם היו מסכנים אם היו מתחלקים ביניהם? 10 מיליון שקל לכל בנק? אבל אף בנק לא הרים את הכפפה ונראה אם עכשיו הם יעשו זאת, אבל אני לא בונה רק על הבנקים".
סגן החשב הכללי באוצר, גיל כהן, דיווח בדיון היום כי נבדקה האפשרות לתת גם שירותי ליווי למקבל ההלוואה, ולכן יצאו שני מכרזים, אחד לליווי ואחד לגוף מלווה. הוא הוסיף כי יש עמידה בלוחות זמנים, כך שבחודש הבא יצא המכרז כך שהקרן תוכל להיפתח ביוני.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
ח"כ אורי מקלב שאל האם נעשתה בדיקה והפקת לקחים מהפעם הקודמת, וכהן השיב כי התקיימו התייעצויות. היו"ר ביטון ביקש כי כהן ישב גם עם האזרח הקטן ויעשה קבוצת מיקוד, על מנת ללמוד מהשטח מה קורה בתחום. ח"כ אוסאמה סעדי הוסיף כי המצב בחברה הערבית גרוע ומי שחייב אשראי הולך לשוק האפור ולשוק השחור ומסתבך עוד יותר, וכשהוא לא מצליח להחזיר את הכסף זה נגמר באלימות וירי. "תביאו כבר את הכסף הזה וצאו לדרך", קרא ח"כ סעדי.
מייסד נקודת מפנה, רן מלמד, שהיה מיוזמי המהלך, אמר: "הכוונה היא לא להגדיל את עוגן בעוד כסף של הממשלה. הכוונה היא לא להקים מערכת אשראי למסכנים אלא לאפשר להם לקבל אשראי כמו כל אחד אחר. כך שאם הבנקים לא רוצים לתת להם הלוואות אז הממשלה תיכנס בשלב ראשון ותיתן הלוואה בתנאים מצוינים וזו תהייה התחלה של הקמת מערכת אשראי חדשה שלהם. ואם נפספס את זה נשאיר אותם כלקוחות מודרים כל החיים שלהם".
מנכ"ל טריא, שחף ארליך, אמר כי אשראי לאדם הנכון במינון הנכון יכול להיות תרופה, אך במינון הלא נכון זה סמים. לכן, לדבריו, מה שחשוב זה הליווי כדי שהאשראי יהיה נכון ומרפא.
היו"ר ביטון סיכם את הישיבה ואמר, כי קרן של 50 מיליון שקל תשרת מעט מאוד אנשים. למשל, אם היא תיתן הלוואה של 30 אלף שקל לאדם אז יוכלו להשתמש בה 1,500 איש ואם הסכום יהיה קטן יותר, 10,000 שקל למשל, אז יוכלו 5,000 איש לקבל הלוואה. "צריך יותר כסף כדי לסייע ליותר אנשים, לעודד מיזמים משותפים ולעמוד בלוחות זמנים", אמר היו"ר ביטון והוסיף כי הוועדה תמשיך לעקוב אחר הקמת הקרן.