שירות הביטחון הפדרלי הרוסי חשף מסמכי ארכיון חדשים המאשרים את התאבדותו של מנהיג גרמניה הנאצית, אדולף היטלר, בסוף אפריל 1945. בנוסף, פרסם את פגישותיו האחרונות ופרטים על הרגעים האחרונים בחייו.
בהודעת שירות הביטחון הפדרלי הרוסי צוין כי ערב הקרב על ברלין, הוטל על סוכנויות הביון הנגדי של סמרש (ארגון גג לשלוש סוכנויות מודיעין נגדי עצמאיות בחסות הצבא האדום שהוקם בסוף 1942) למצוא ולעצור את היטלר ומנהיגים אחרים של גרמניה הנאצית.
כחלק מהיחידות המתקדמות של החזית הביילורוסית הראשונה, הסתערו קציני מודיעין של הצבא על בניין הרייכסטאג ועל קנצלרית הרייך (לשכתו של קנצלר גרמניה בתקופת הרייך הגרמני) ועל ה"פיהררבונקר" – מבנה תת-קרקעי מבוצר בקפידה ובטון בו הסתתרו אדולף היטלר ושר התעמולה שלו ג'וזף גבלס. במהלך החודשים האחרונים של המלחמה.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
לאחר ההשתלטות על הפיהררבונקר ב-2 במאי 1945 על ידי צוותי הסמרש ותפיסת גופות אנשי האס אס ששהו בבונקר וניסו להימלט מברלין, החל איסוף קפדני של מידע על מיקומם האפשרי של כל המנהיגים הבכירים של הרייך השלישי. בין העדים בימיו האחרונים של הפיהרר הנאצי היו ראש ההגנה של גזרת "המצודה" (קנצלרית הרייך והבונקר) וילהלם מונקה, ראש המשמר האישי של היטלר הנס רטנהובר, השרת הבכיר היינץ לינגה, עוזרו האישי של היטלר, אוטו גונשה וטייסו האישי, מפקד "טייסת" הפיהרר הנס באור (במקורות מסוימים רשומים בטעות על ידי המתרגמים כהנס באואר). חקירותיהם החוזרות ונשנות על נסיבות מותו של היטלר נשמרו בארכיון הממלכתי של הפדרציה הרוסית של ה-FSB (שירות הביטחון הפדרלי), וכן בתיקי חקירה נפרדים,
מעדויות עדי ראייה עלה כי אדולף היטלר ואווה בראון, שנישאו התאבדו ב-30 באפריל 1945, וב-1 במאי עקבו אחריהם יוסף ומגדה גבלס, שרצחו קודם לכן. שישה מילדיהם וחיילים סובייטים מצאו את גופותיהם בבונקר.
ב-13 במאי 1945 גילו עובדי מחלקת המודיעין הנגדי סמרש של חיל הרובים ה-79 בגן קנצלרית הרייך, את מקום קבורתן של הגופות החרוכים של א' היטלר וא' בראון, שאותנטיותם אושרה על ידי זיהוי פלילי רבים ובדיקות רפואיות שנערכו.
מסמכים מתיק החקירה נגד ג' באור, המאוחסנים במנהלת ה-FSB של רוסיה לאזור נובגורוד, מתפרסמים לראשונה.
בכלי התקשורת ברוסיה ציינו כי המסמכים שנחשפו הם מתיק החקירה של הטייס האישי לשעבר של היטלר, שגם מילא תפקיד גבוה במשטרה, בשם הנס באור, חקירה שהתקיימה איתו בתחילה באזור נובגורוד הרוסית.
באואר כתב את האוטוביוגרפיה שלו בגרמנית, שתורגמה לרוסית, ולאחר מכן הוא העיד במהלך חקירה בשירות הביטחון הסובייטי בדצמבר 1945.
כמו כן פורסמה תמונה של באור עם היטלר, שצולמה בתחילת ספטמבר 1932 במהלך מערכת הבחירות לבחירתו של היטלר לקנצלר גרמניה.
על פי מה שמסר באור במהלך החקירה, המעגל הפנימי של היטלר, שהיה לידו במרתף קנצלרית הרייך בברלין עד סוף אפריל 1945, לא ידע את כוונותיו הסופיות של מנהיגה.
"ב-30 באפריל, אחר הצהריים, הוא פגש אותי כשהייתי עם עוזרי, אלוף-משנה בץ, בירך אותי במסדרון והוביל אותי לחדרו", סיפר. "הוא טלטל אותי כשהודיע לי שהוא רוצה להיפרד. ואמר, אני רוצה להודות לך על כל שנות השירות".
"הוא (היטלר) היה תשוש ועייף", המשיך באור. "הידיים שלו רעדו, והיה לי ברור שהוא קיבל את ההחלטה הסופית להתאבד".
לפי המסמכים שפורסמו, המנהיג הגרמני אמר לבאור שהוא רוצה לתת לו למזכרת את הציור האהוב עליו, דיוקן של המלך פרידריך הגדול מאת רמברנדט שהיה תלוי בחדרו של היטלר.
באור ניסה להניא אותו מלהתאבד, "כי הכל יתמוטט בעוד כמה שעות", ועל כך ענה היטלר: "החיילים שלי לא יכולים לסבול את זה, הם לא רוצים להמשיך, אני לא יכול לסבול את זה יותר".
היטלר הסביר לבאור ש"הרוסים נמצאים בפוטסדאמר פלאץ" והם יכולים ללכוד אותו חי, באמצעות גז בשעת השינה.
באור הוסיף כי היטלר הורה לו על שריפת גופתו ושל אשתו, אווה בראון, משום שחשש שהם יתלו או יתעללו בגופותיהם וגורלו יהיה זהה לגורלו של מנהיג איטליה הפשיסטית, בניטו מוסוליני.
באור אמר שהמילים האחרונות ששמע ממנו לפני שלחץ את ידו ויצא החוצה היו: "יום אחד אחרי זה יצטרכו לכתוב על המצבה שלי שנפלתי קורבן לגנרלים שלי".
לאחר שיצאו מהחדר של הבוס שלו, באור ובץ הלכו להיפטר ממסמכים רבים ולהתכונן לעזוב את משרד הקנצלר של הרייך, ולאחר שעתיים של שיחה עם היטלר, לאחר שארז את חפציו, חזר באור למרתף כדי לצלם את התמונה שנתן לו היטלר.
"חזית החדרים הפרטיים הייתה מאוד מעושנת", אמר. כמה שומרים של כוחות מיוחדים רצו מעלה ומטה במהירות. שאלתי, הכל נגמר? הם אמרו שכן".
"איפה הגופות?" שאל באור. ענו לו: "הם (היטלר ואשתו) היו עטופים בשמיכות, שפכו עליהם בנזין, והם שורפים אותם כעת למעלה בגן הקנצלר".
להלן מסמכים שפורסמו מארכיון המנהלת של ה-FSB של רוסיה