מה השיפור שלך? 3 עובדות חשובות על שיפור בגרויות
אחת התופעות הבולטות כיום במערכת החינוך היא שיפור הבגרויות. אבל מי צריך את זה, האם זה הכרחי, כמה זמן זה לוקח, איזה בגרויות כדאי לשפר, מה ההבדל בין תלמיד אינטרני ואקסטרני? הנה כמה דברים שכדאי לדעת
ממוצע הבגרות הוא אחד הנתונים שבהם מוסדות אקדמיים משתמשים כדי לבדוק את מידת ההתאמה של המועמד אל המסלול המבוקש. בשביל לחשב את ממוצע הבגרויות, מכפילים את מספר יחידות הבגרות לציון הבגרות הכולל את ציון הבונוס. לאחר מכן, מחברים את המכפלות ומחלקים במספר הכולל של יחידות הלימוד בתעודת הבגרות.
הבעיה מתחילה כאשר מסיימים פסיכומטרי, מגישים מסמכים ללימודי תואר ראשון ואז מגלים שהממוצע הקיים לא מספיק. במקרים כאלה, הפתרון הוא לשפר את הבגרויות. אז איך עושים את זה נכון? הנה 3 עובדות שאולי לא ידעתם ועשויות לסייע:
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
1. כולם יכולים לשפר בגרויות – אבל המקצוע הכי נפוץ הוא מתמטיקה
הבגרות הנפוצה ביותר שאותה בוגרי מערכת החינוך בישראל רוצים לשפר היא במתמטיקה. כך למשל, סטודנטים או סטודנטיות שניגשו בתיכון לבגרות ב-3 יחידות לימוד ישפרו אותה ל-4/5 יחידות. לחילופין, מי שמלכתחילה ניגשו ל-4/5 יחידות לימוד אבל קיבלו ציונים נמוכים, ירצו לעבור מקצה שיפורים כדי להגדיל את הסיכוי להתקבל ללימודים גבוהים.
כאן המקום לציין שלא בהכרח שיפור הבגרויות הוא חובה. כדי לדעת מתי צריך לעשות את זה, אפשר לבחון מה תנאי הקבלה הרלוונטיים לכל מוסד. בנוסף, יש לשים לב שחלק מהמוסדות אמנם דורשים בגרות מלאה, אבל הם לא מסתכלים על הממוצע הכללי אלא רק על מקצועות שרלוונטיים לתואר המבוקש.
2. זה לוקח בין 3 חודשים לשנתיים – אבל תלוי בכמה מקצועות רוצים לשפר
מומלץ לבצע סקר שוק בין מוסדות אקדמיים ולראות מה הממוצע הנדרש. אם מגלים שלא עומדים בו ומגיעים למסקנה שהמרכיב החסר קשור לציון הבגרות, צריך להיערך בהתאם מבחינת לוח זמנים ועלויות.
באופן כללי, משך הזמן שעובר מהרגע שבו מתחילים ללמוד ועד שמסיימים את הקורס נע בין 3 חודשים לשנתיים. הסיבה לפער היא שהרבה מאוד תלוי במספר המקצועות שרוצים לשפר ובמסלול שבו בוחרים לעשות את זה.
אם למשל בוחרים לשפר את הבגרות לבד ועם קורסים אונליין, התקופה תיקבע לפי היכולת להקדיש לזה זמן ואולי גם בעדיפות על עבודה או חיי חברה. לחילופין, קורסים אחרים יקבעו מראש מסגרת ולוח זמנים, ובהם המסלולים עשויים להיות קצרים יותר. בכל מקרה, חשוב לבחון כל מקרה לגופו ולקבל המלצות גם על מסלול הלימודים וגם על המוסד שבו מתכננים ללמוד.
3. אפשר להירשם לשיפור בגרויות במכון מקצועי – אבל יש הבדל בין תלמיד אינטרני ואקסטרני
תלמיד אינטרני שרוצה לשפר את ממוצע הבגרויות שלו, צריך להירשם דרך מזכירות בית הספר וגם להיבחן שם. בנוסף, כדאי לדעת שתלמיד אינטרני מוגדר על פי המערכת כמי שסיים 12 שנות לימוד בבית ספרו, ניגש במסגרת בית הספר לפחות לבחינה אחת ועבר אותה בציון 55 ומעלה.
לעומת זאת, תלמיד אקסטרני יכול להירשם לבחינות הבגרות רק דרך שלוחת הבחינות. תלמיד כזה הוא מי שאין לו ציוני בגרות קודמים ,או כזה שמעדיף לא להיבחן בבית הספר שלו, לכן עליו לפתוח תיק נבחן חיצוני בשלוחת הבחינות האקסטרניות שקרובה לאזור מגוריו.
לסיכום, הבגרות חשובה וכדאי להשקיע במבחנים שיקבעו את עתידכם באקדמיה ובכלל. ועוד משהו – גם אם הציון לא עומד בתנאי הסף, תמיד אפשר לגשת למבחן מחדש ולנסות לשפר אותו.