ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ מיכאל ביטון, דנה היום בקידום ויישום התוכנית לפיתוח כלכלי של אזור הצפון במסגרת ציון יום הגליל ביוזמת ח"כ יעל רון בן משה. את הדיון פתח היו"ר ביטון ואמר כי החזון למדינה מחייב מעשים גדולים בגליל ובנגב. הוא הזכיר כי ב-2017 הכריזה הממשלה על תכנית להשקעת 17 מיליארד שקל במסגרת תכנית הצפון, ואמר כי המבחן הוא בהשפעה על מדדים אובייקטיביים כמו הגירה, עלייה ברמה הסוציואקונומית, הגדלת העסקים המרוויחים ועוד.
השר לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל עודד פורר אמר כי תהייה אוניברסיטה בגליל ולא הנושא התקציבי הוא שימנע את זה. עוד התייחס השר להארכת כביש 6 לצפון ואמר כי הדבר נידון בממשלה, וכי הוא מאמין שימצא הפתרון, כשמנכל המשרד אילן שוחת הוסיף שמדובר בעניין של כסף וגם הנושא הזה ייפתר. יו"ר הועדה ביטון דרש ממשרד התחבורה לתעדף את המשך סלילתו של כביש 6, כי לא יהיה צפון אם הוא לא יהיה מחובר לכביש 6.
ח"כ יעל רון בן משה אמרה כי בעוד 25 שנים בישראל יחיו מעל 15 מיליון אזרחים, והמספר הזה הוא תמרור אזהרה. לדבריה, המרכז לא יעמוד בזה ויהיה צפוף כמו בומביי, ובגליל ובנגב יישארו אוכלוסיות שאין להם ברירה אחרת. "ישראל תקבל על עצמה בעצם את הסכם החלוקה מ-1947, שלא יאפשר לה לשמור על גבולות המדינה ויהיה סכנה ביטחונית", אמרה ח"כ רון בן משה וקראה להביא תכנית לאומית לצפון, הכוללת מרכז כלכלי חדש, שדה תעופה בינלאומי, הארכת כביש 6, מוסד אקדמי משמעותי ועוד. ח"כ אופיר סופר הוסיף כי בגליל המזרחי יש בעיקר פרוטקשן, וקרא להביא סופר טאנקר תעסוקתי לגליל המזרחי.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
השר לפיתוח הפריפריה הנגב והגליל, עודד פורר הוסיף: "אנחנו צריכים לסגור פער אדיר שנוצר לאורך השנים בין המרכז לבין הגליל והנגב. את הפער לוקח זמן לסגור, אבל ב-11 חודשים הממשלה הזאת עושה חריש עמוק, כולל תקצוב לדברים שמעולם לא היו".
שלמה בוחבוט, ראש עיריית מעלות תרשיחא לשעבר, אמר כי אישרו 400 מיליון שקל לנגב ושאל למה לא לגליל. לדבריו, "הגליל הוא חבל ארץ נהדר ואנשים אוהבים אותו והצעירים ממשיכים לעזוב וחייבים לפתח תעסוקה מתאימה, כביש 6 ובתי חולים". ראש עיריית נהריה, רונן מרלי, אמר כי הבקשה היא לתשתיות בסיסיות ואם כביש 6 לא יגיע לצפון לא תגיע תעשייה חדשה והצעירים לא יישארו באזור. ראש עיריית מגדל העמק, אלי ברדה, ביקש לבצע את תכנית החומש שכבר קיימת.
ח"כ ענבר בזק אמרה כי פיתוח ההייטק נעצר ביקנעם וחיפה ולא ממשיך צפונה, בעוד ש-70% מהסטודנטים בעמק ובגליל מצהירים שהיו רוצים לחיות באזור אבל עוזבים בגלל תעסוקה. ח"כ עלי סלאלחה אמר כי ראשי המועצות לא מקבלים כמעט כלום מתוכנית החומש, בגלל שיש בה חסמים רבים. ח"כ אורלי לוי אבקסיס הוסיפה כי אי אפשר שלא לראות את אדישות שרת התחבורה, שעוצרת את תכנית כביש 6 לצפון, וטענה כי תשבי הפריפריה כמעט לא מיוצגים בממשלה הזו. היא האשימה את פקידי האוצר בכך שהם מערימים בירוקרטיה שמונעת למצות את התקציב שהוקצה לתכנית הצפון.
ראש המועצה הקרואה בטבריה, בועז יוסף, אמר כי שכחו את בירת התיירות בצפון וכי משרדי הממשלה שמו עליה איקס. מנכ"ל המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל, אילן שוחט, דחה את הדברים ואמר: "הייתי אצלך פעמיים, השר לא יכול להגיע לכל מקום. טבריה הגיעה אלינו פעמיים וישבו אתנו פעמיים".
ראש מועצת מטה אשר, משה דוידוביץ', אמר שהוא חש בושה וכלימה להיות פה היום אם הוא צריך להתחנן על המשך קידום כביש 6 לצפון וזהו יום עצוב. "גם אם כל מה שאמרתי כאן יהיה עוד תרשומת בספרי הוועדות אנחנו נמשיך את כל שיבדנו כדי להעצים את חבל הארץ היפה במדינה כשאתם תמשיכו לעשות ישיבות ולא לקדם את מה שצריך לקדם" אמר בדיון. ראש עיריית קריית שמונה, אביחי שטרן, התייחס להחלטת הממשלה תקציב את ישובי סמוכי הגדר ב-220 מיליון שקל כהחלטה שסייעה לאזור ולהקמה של 26 חברות סטארט טפ, וביקש להמשיך את ההחלטה שפקעה לאחרונה ולהמשיך לדחוף את תעשיית הפוד טק באזור.
סמנכ"לית משרד הכלכלה והתעשייה, מיכל פינק, הוסיפה שהמשרד הוא מחולל מנועי צמיחה יחד עם הרשויות המקומיות ויש ללכת בשיטה האורגנית וליצור מנועי צמיחה מתאימים לכל אזור, כשהמרד ישמח להיות פעיל בהחלטת ממשלה בנושא כתשעבור. בתגובה, הציע יו"ר הועדה ביטון שמשרד הכלכלה הוא שיהיה היוזם של החלטה כזאת, ושלא צריך להתפזר אלא להביא החלטת ממשלה כלכלית.
מנכ"ל משרד פיתוח הנגב והגליל אילן שוחט אמר במהלך הדיון: "כראש עיריית צפת לשעבר אני מכיר את המאבקים. אני כל יום נוסע מצפת ועושה 7,000 קילומטר בחודש. אני חי את המקום וכשנכנסתי לתפקיד זה היה מובהק שהמצב של גליל הרבה יותר גרוע ממצב הנגב. העתקת מודל עיר בהבהדים הוא המודל הכי מוצלח כי דרכו חיזקו את כל ערי המטרה והעוגנים מסביב ויצרו מטרופולין. הגליל הרבה יותר מורכב מהנגב ובגליל הטיפול צריך להיות הרבה יותר ממוקד ואפקטיבי ואנחנו מסתכלים בראייה אזורית".
עוד הוסיף שוחט שאי אפשר לזרוק הייטק לאוויר כל פעם בגלל שלא כל דבר מתאים לכל מקום וצריך לדעת מה ייקלט, והוסיף שההישג הכי גדול למשרד יהיה כשהתוכנית שהוא יגיש תהיה כמו הוראות הפעלה לכל משרדי הממשלה שיפעלו לפיה.
יו"ר והעדה ביטון סיכם את הדיון ואמר שהועדה תקיים דיון מעקב בעוד שלושה חודשים ותבקש ממשרד הנגב והגליל להיות זה שיוביל להחלטת ממשלה שממוקדת בפיתוח הכלכלי של הצפון עם מנועי צמיחה לכל אזור וקהילה, תוך עבודה משותפת עם רשות הפיתוח והגליל, אשכולות אזוריים וראשי הרשויות והערים. ביטון הוסיף שהועדה דורשת ממשרד התחבורה לתעדף את המשך סלילתו של כביש 6, כי לא יהיה צפון אם הוא לא יהיה מחובר לכביש 6, והוסיף שגם מי שבעד תחבורה ציבורית יודע שאוטובוס צריך כביש ולכן כביש 6 צריך קבל עדיפות. בנוסף, ביקש ביטון ממנכ"ל המשרד להוביל החלטה לביסוס האוניברסיטה בגליל המזרחי, תוך קריאה לרשות החדשנות למקד את מאמצעי פיתוח הייטק באזורים אלו.