דיון סוער בכנסת: "ילדי האסירים הם לא הפושעים"
ריב התגלע היום (שלישי) בוועדה לזכויות הילד בכנסת, בין משרדי הממשלה, הרווחה, המשפטים והביטוח הלאומי, מי יעביר מידע על ילדי אסירים לרשות האסיר, כדי לטפל בליווי ושיקום ילדים אלו. יו"ר הוועדה, מיכל שיר-סגמן (תקווה חדשה) דרשה מהמשרדים לפסיק לריב, ולקבוע בתוך חודש דרכי העברת המידע על ילדי האסירים – כדי למזער את הנזק הנגרם להם.
מנתוני מרכז המחקר והמידע של הכנסת שהוצגו בדיון הקודם, נחשף כי בבתי הסוהר שוהים כ- 5,700 אסירים פליליים, 87 אסירות, כאשר כ-2,500 מהם הורים לילדים. המספר המוכר של ילדי אסירים הוא כ-7,240 ילדים, אך נתון זה אינו מדויק מפני שאין מידע על אסירים להם יותר מ-3 ילדים. בשנת הלימודים תש"ף, ילדי אסירים היו כ-7% מכלל הילדים ששוהים בפניות לנוער בסיכון של משרד הרווחה (כ-500 מתוך 7,000).
חברי כנסת שמטפלים באופן קבוע בפניות של משפחות אסירים ומוזמנים נוספים, אמרו שילדי אסירים מספרים שזמני הביקור אצל ההורים אינם מספיקים ובכל ביקור הילדים מרגישים כאילו "קרעו אותם מאבא ואמא". כמו כן אין שינוי בזמני הביקור בין אם מדובר בביקור של ילד אחד או מספר ילדים. מועדי הביקורים הם בשעות הבוקר עובדה שמקשה על המשפחות וגורמת לילדים להפסיד ימי לימוד.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
נשות אסירים שהשתתפו בדיון סיפרו שלא קיבלו מרשויות הרווחה סיוע מתאים, לא תמיד מוצע סיוע מהרשות לשיקום האסיר, וסיוע על ידי עמותות, בנות שרות לאומי וסטודנטים, הוא בדרך כלל זמני, וכופה על הילדים המסתייעים חווית נטישה חוזרת. בדיון קודם נחשף עוד כי אין בחוק, בתקנות או בנוהל עיגון זכויות משפחות וילדי אסירים, פרט לחוק הרשות לשיקום האסיר, שם נקבע שתפקידה לסייע לאסיר ולמשפחה.
אנג'ל בראנס, בת אסיר, סיפרה כי "אבא שלי אמנם עשה מעשה שלא-ייעשה, אך לא אני עשיתי זאת. כמה החוסר הזה של אבא הוא כל כך משמעותי לחיי הילד, בהגנה ועטיפה משפחתית. הביקורים בכלא לא-פעם מעיקים וגורמים חרדות וסיוטים. הרי אנחנו כחברה רוצים שגם הילדים הללו יגדלו להיות אזרחים טובים". ינון אזולאי (ש"ס) סיפר על אסיר שלא ראה חלק מילדיו כבר שנתיים, וקרא להעניק משקל-נוסף להמלצת הרשות לשיקום האסיר בוועדות השחרורים.
איילת גינדי, מנהלת ההוסטל "מפתחות" של הרשות לשיקום האסיר, הדגישה כי בחלק מהמקרים מדובר באסירים שפגעו במשפחתם, מינית או באלימות, לדברי מוריה כהן-בקשי, ראש אשכול ילדים במשרד המשפטים, כל מידע על משפחות אסירים מועבר משרות בתי הסוהר למחלקות הרווחה ברשויות המקומיות, אך כל המידע הוא רק על פי המידע שמוסרים האסירים עצמם. תמר אם חד-הורית, סיפרה כי "הגרוש שלי יושב בכלא ולכן לבנות שלי אין כל זכויות, אין להם יכולת להוציא דרכון כי יש צורך בחתימה של האב, אך האב אינו מוכן לחתום עקב כך שהבנות אינן רוצות לבקרו. איני זכאית לסיוע מהמדינה: לא מזונות ולא ביטוח לאומי, והכל אני עושה בעצמי ומגדלת אותם בעצמי". דבורה בן ישעיהו מנהלת אגף גמלאות בביטוח הלאומי, הבטיחה כי קיים נוהל מסודר להעברת מידע ממשרדה לרשות לשיקום האסיר.