"משחה הדולפין": מאות השתתפו באירוע לקידום ים בטוח באשדוד | צפו
"משחה הדולפין" נערך הבוקר (שישי) במסגרת שיתוף פעולה בין החברה להגנת הטבע, "שוונג" והפעיל הסביבתי עודד רהב. מאות שחיינים ושחייניות, מכל הארץ ומכל הגילאים, הגיעו לחוף הקשתות באשדוד ועזרו לקדם ים בטוח לאדם ולטבע. זאת, מספר ימים לפני יום האוקיינוסים הבינלאומי שבמסגרתו פועלים בכל העולם להעלאת המודעות לחשיבות ההגנה על הים.
הדס גן-פרקל, רכזת פרויקטים ימיים ב'החצי הכחול' – פרויקט הים התיכון של החברה להגנת הטבע, מיוזמות האירוע, מסבירה שכרבע מאוכלוסיית ישראל גרה במרחק של עד 2 ק"מ מקווי החוף, הרוב בים התיכון. אבל, הים מרוצף בסכנות בטיחותיות בקרבת החוף – ציוד וסירות דיג, סירות מנוע, אופנועי ים ועוד. "חודשים מאי ויוני הם שיא עונת הרבייה של הדגים בים התיכון. תקנות הדיג, שקודמו בדחיפת החברה להגנת הטבע, קובעות איסור דיג במהלך חודשיים מתוך עונת הרבייה. זו הזדמנות פז לים לחדש את עצמו, למען הטבע והדורות הבאים. השנה זו גם הזדמנות עבור שחיינים, צוללות, חותרים, גולשות וכל מי שמבצעים פעילות פנאי ונופש בים לשהות בים באופן בטוח, ללא חשש מציוד דיג כמו רשתות וקרסים הנפרסים בשגרה בקרבת החוף. גם סירות דיג, שבשגרה יכולות להפליג במהירות גם בקרבת החוף, לא ידוגו בעונה זו", היא אומרת.
המשחה, שהתקיים במסלול מופלא ברצועת החוף של אשדוד, גובל בשמורת ים אבטח הידועה בתצפיות רבות של מיני יונקים ימיים ומגנה על דיונות חוליות תת-ימיות ובעלי החיים בהן. "שמורת ים אבטח כיום מגיעה רק למרחק של 300 מ' מהחוף, אך לאחרונה אושרה תכנית להרחבתה עד למרחק של 7 ק"מ מהחוף, שבהם יאסר הדיג ויתאפשר שיקום הטבע הימי. רק 4% משטח הים התיכון בחופינו מוגנים כשמורות טבע מוכרזות, לעומת למעלה מ-25% משטח היבשה. לפי אמנת המגוון הביולוגי, ישראל הייתה אמורה להגן על 10% מערכי הטבע הימיים, עד שנת 2020. החברה להגנת הטבע פועלת לקדם רשת של שטחים מוגנים – שמורות טבע וגנים לאומיים ימיים, מתוך כוונה להגיע ליעד של 30% שטחים מוגנים עד שנת 2030", מוסיפה גן-פרקל.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
עודד רהב, פעיל סביבתי ואחד מששת השחיינים ששחו מקפריסין לישראל במשחה שליחים ששברו שיא עולם, מוסיף: "באנו היום לחגוג את הים שלנו ואת הטבע האינסופי, ואת העובדה שאנחנו לוקחים אחריות כדי לשמור עליו. משום מה, הים שלנו נתפס כמובן מאליו ושמורות ימיות, מגנות על החיות הימיות. זה לא מותרות, זה הכרחי לבריאות הים וזה משפיע גם על הבריאות שלנו. אנחנו מקווים לגרום למקבלי ההחלטות לשמור על האוצר הזה, שנמצא בעומס אדיר והולך וגובר. הם חייבים לפעול למענו. בשמורות הטבע והגנים הלאומיים הימיים הדיג אסור במשך כל השנה, ובכך הים מהווה מרחב בטוח לאדם, תוך שמירה על ערכי הטבע והמורשת של ישראל".
החברה להגנת הטבע ופרוייקט "החצי הכחול – הרפורמה להצלת הים התיכון", פועלים כל העת על מנת להפסיק את שיטות הדיג ההרסניות, קביעת איזורים מוגנים להתחדשות הדגה והגנה על מינים המצויים בסיכון כמו דקרים (לוקוסים).