חדשות הארץמבזקים

דליפה מתעלת ההזנה של מפעלי ים המלח למניפת נחל צאלים

נציג חברת כימיקלים לישראל (icl) דיווח אתמול (שבת) על אירוע דליפה מתעלת ההזנה של מפעלי ים המלח למניפת נחל צאלים.

צוות מקצועי מרשות הטבע והגנים הגיע למקום במטרה לבחון את אירוע הדליפה ומסר כי "בשלב זה נראה שהדליפות גרמו להעמקת ההתחתרות בערוצים ולפגיעה בצומח כתוצאה מהמלחה של הקרקע. אין סכנה בשלב זה לשמורת הטבע."

כמו כן, ציין הצוות המקצועי כי יש חשיבות גדולה לטיפול יסודי בדליפות בשל חשיבותה של מניפת נחל צאלים.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

על פי הממצאים, לאחר בסיור במקום, הדליפה קיימת לרוחב רוב שטח המניפה, למעט הערוץ הדרומי ביותר. הדליפות הן מזרחית לתעלת ההזנה בשלב זה. זרימת המים חלשה במקור הדליפה ומתגברת במורד הזרימה מזרחה. באזור הבוצה במזרח יש זרימה חזקה יותר ואף איגום של מי הדליפה. בשלב זה לא נראה שזרימה זו גורמת לסחיפת קרקע בצורה משמעותית. כמו כן, נראתה תמותה של צמחיה במורד הדליפה, חלקה מוגדרת כערכי טבע מוגנים ונצפו עקבות של צבאים, ארנבות, צבוע, שועל ומכרסמים באזור הדליפה.

בנוסף בוצע צילום רחפן, במטרה למפות את קו הופעת המים ולבחון עד כמה מערבה נמצא קו זה והאם כולו נמצא על קו גובה אחיד. דבר היכול להעיד על הצפה לאורך כל המניפה. צילום הרחפן יהווה נקודת בקרה לאורך זמן לבחון האם הדליפה נעה מערבה.

מרשות הטבע והגנים נמסר כי הפעולות הנדרשות כרגע הן מיפוי המצב הקיים ותכנון מהיר לתיקון הדליפה. כמו כן נדרש להגביר את הניטור הקיים במניפה.

המשרד להגנת הסביבה עומד בקשר עם רשות הטבע והגנים ועם היחידה הסביבתית האזורית, וכן עוקב אחר פעולות כי"ל, במטרה לבחון את האופן המהיר ביותר להפסקת הדליפה ולמזעור הפגיעה באזור רגיש זה.

בהתאם לתוכנית תת"ל 35א' הוקם מערך שאיבה והובלת תמיסת מי ים המלח מאתר השאיבה P9 למערך התעלה הקיים מדרום. לצורך כך הוחלט, לאחר דיונים רבים בות"ל, שהתעלה המובילה את תמיסת ים המלח, תעבור דרך מניפת הסחף של נחל צאלים.

רשות הטבע והגנים ליוותה את פרויקט ההקמה ואף דרשה להקים מערך ניטור לבחון שלושה גורמים שעלולים לפגוע במערכת האקולוגית של מניפת נחל צאלים: חסימת תנועת מי השיטפונות באופק החלוקים של הנחל. דליפה של מי ים המלח מהתעלה לתוך המניפה ופיזור מי השיטפונות בערוצי מניפת הסחף. לצורך כך הוקם, בהנחיית הות"ל, צוות ניטור.

צילום: רשות הטבע והגנים
צילום: רשות הטבע והגנים
צילום: רשות הטבע והגנים
צילום: רשות הטבע והגנים
צילום: רשות הטבע והגנים
צילום: רשות הטבע והגנים
צילום: רשות הטבע והגנים
ד״ר אסף צוער מנהל אגף סביבה בחטיבת מדע רשות הטבע והגנים

Back to top button