ארבעה מנהיגים אירופיים נפגשו היום (חמישי) בקייב עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, והבטיחו לתמוך במועמדותה של קייב להצטרף לאיחוד האירופי והציעו שוב לחמש את אוקראינה כדי להדוף את הפלישה של רוסיה, דווח בסוכנות הידיעות AP.
נשיא צרפת עמנואל מקרון הבטיח לאוקראינה שישה תותחי ארטילריה נוספים, האחרון בסבב חדש של הבטחות מערביות לנשק כשהמלחמה נמשכת בחבל דונבאס במזרח המדינה.
צרפת, גרמניה, איטליה ורומניה "עושות הכל כדי שאוקראינה לבדה תוכל להכריע את גורלה", אמר מקרון במסיבת עיתונאים עם זלנסקי והאחרים.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
"עמיתיי ואני באנו לכאן לקייב היום עם מסר ברור: אוקראינה שייכת למשפחה האירופית", אמר קנצלר גרמניה אולף שולץ.
על רקע החשש של אוקראינה שהנחישות המערבית עלולה לדעוך, הביקור נשא סמליות משמעותית. צרפת, גרמניה ואיטליה התמודדו כולן עם ביקורת על כך שהמשיכו לתקשר עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין – ולא העניקו לקייב את הנשק שהיא ביקשה.
עם הקנצלר שולץ לצידו, הנשיא מקרון אמר: "אנחנו זה לצד זה היום עם הקנצלר שולץ. לפני מאה שנה (במלחמת העולם הראשונה- א.א), היינו במלחמה ובעלות ברית עזרו לצרפת לנצח. צרפת ביצעה טעות היסטורית. היא הפסידה את השלום כי היא רצתה להשפיל את גרמניה. את שאלת ההשפלה שמתי תמיד בהקשר שיבוא, לא בהקשר הנוכחי", אמר כשהוא מכוון לרצון האוקראיני "להשפיל את רוסיה".
"היום צריך לנצח במלחמה הזו, צרפת תומכת בבירור באוקראינה ולכן היא מנצחת", אמר מקרון. "גרמניה, כמו צרפת, לעולם לא תהיה במצבים שבהם הם מנהלים משא ומתן בשמה של אוקראינה עם רוסיה. יתרה מכך, מעולם לא עשינו זאת".
גם אוקראינים וכמה משכניהם האירופים חששו שמעצמות המערב עלולות ללחוץ על ויתורים טריטוריאליים למען השלום. שולץ חזר והדגיש שאין כוונה כזו להכתיב שום דבר לאוקראינים, ושרק הם "יכולים להחליט מה נכון מבחינת הסכם שלום שלמרבה הצער אנחנו מאוד מאוד רחוקים ממנו".
ראש ממשלת איטליה, מריו דראגי, הביע דאגה ממיליוני טונות של תבואה שמעוכבים בנמלי הים השחור במלחמה, ואמר שזה עלול להביא ל"קטסטרופה כלל עולמית". איטליה הייתה יעד ראשון למהגרים אפריקאים ועלולה למצוא את עצמה במשבר על רקע רעב בקנה מידה גדול בחצי הכדור הדרומי.
"אנחנו רוצים שהזוועות ייפסקו ואנחנו רוצים שלום", אמר דראגי. "אבל אוקראינה חייבת להגן על עצמה, ואוקראינה תהיה זו שתבחר בשלום שהיא רוצה".
המנהיגים ביקרו גם באירפין, פרבר של קייב שבו נראו קרבות עזים ושם נהרגו אזרחים רבים. הנשיא הצרפתי מקרון אמר שהוא ראה שם סימנים של "פשעי מלחמה".
"רוסיה רק מחפשת דרכים חדשות להפחיד את אירופה ולכבוש עוד ועוד מהאדמה שלנו", אמר זלנסקי במסיבת העיתונאים. "המטרה של רוסיה במלחמה הזו היא לשבור את אוקראינה ובאמצעותה לשבור את כל אירופה".
רבים באוקראינה מקווים שהביקור יוכל לסמן נקודת מפנה על ידי פתיחת הדרך לאספקת נשק משמעותית חדשה. זה מגיע גם כאשר מנהיגי האיחוד האירופי מתכוננים להחליט בשבוע הבא על בקשתה של אוקראינה להפוך למועמדת לחברות בגוש.