ריסוס נגד יתושים אינו יעיל – כל הדרכים לפתרון בעיית היתושים
אמרו לכם שריסוס מדביר יתושים? עקצו אתכם! היום כבר לא מרססים, היום מייבשים: המשרד להגנת הסביבה יוצא בקמפיין הסברה להעלאת מודעות הציבור למניעת מפגעי יתושים ולדרכי התגוננות מפני עקיצות, כדי לשמור על הבריאות והסביבה • האם ידעתם שריסוס קוטל רק יתושים בוגרים? רק ייבוש מים עומדים מודע התרבות יתושים!
היום כבר לא מרססים יתושים! היום מייבשים מים עומדים: המשרד להגנת הסביבה החל היום (ראשון) בקמפיין הסברה להעלאת המודעות לפעולות שיש לנקוט למניעת מפגעי יתושים בקיץ. פעילות ההסברה נעשית באמצעות לשכת הפרסום הממשלתית (לפ"מ) לציבור הרחב בדיגיטל, לצד פעילות ממוקדת לחברה החרדית ולחברה הערבית.
הקמפיין מדגיש כי ריסוס נגד יתושים אינו יעיל, מאחר שהוא קוטל יתושים בוגרים ולא את זחלי היתושים הממשיכים להתפתח במקורות מים עומדים. אם אמרו לכם שריסוס מדביר יתושים, עקצו אתכם! רק ייבוש מים עומדים מונע התרבות יתושים.
פעילות ההסברה נועדה להעלות מודעות לצעדים פשוטים למניעת דגירה של יתושים: הפחתת השקיה וייבוש מקורות מים עומדים בגינות, בחצרות, בבתים ובסביבתם, תיקון נזילות ופינוי כלים שיכולים לדגור בהם יתושים – כל אלו ימנעו מופעי יתושים ויובילו להפחתה בעקיצות.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
במקרים של מטרדי עקיצות ומקומות דגירה פוטנציאליים במרחב הציבורי, כגון מקלטים מוצפים, פריצות ביוב, חביות ודודי מים על הגגות וכדומה, יש לדווח לרשות המקומית.
הדרכים היעילות להתגוננות מפני עקיצת יתושים הן התקנת רשתות על כל החלונות והדלתות וסגירת הרשתות בשעות הערב והלילה, התקנת מאווררים ושימוש בתכשירים המאושרים בידי המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות למניעה ולדחייה של יתושים.
בישראל, קיימים כמה סוגי יתושים שעלולים לשאת מחלות, ועקיצתם עלולה להסב נזק של ממש לאדם. היתושים המקומיים, יתושי קולקס, עוקצים בשעות הערב, מתרבים במקורות מים גדולים. במקרים מסוימים, כגון נחלים מזוהמים, הם עלולים להעביר את קדחת מערב הנילוס. נוסף על כך, יתושים עירוניים – דוגמת הטיגריס האסייתי, מין פולש הנפוץ באזורים רבים בארץ – גורמים למטרדי עקיצות קשים בשעות היום.
נקבת היתוש עלולה להידבק בנגיף קדחת מערב הנילוס בעת עקיצה של עופות נגועים ולהעבירו בעקיצה נוספת לבני אדם. למחלה זו לא קיימות תרופות יעילות או חיסון, והדרך העיקרית והיעילה ביותר לצמצום ולמניעה של העברת מחלות לאדם היא מניעת עקיצות יתושים. נוסף על כך, בקרב מרבית האוכלוסייה תגובה אלרגית (גירוד, אדמומיות ונפיחות) לעקיצה של יתוש הטיגריס האסייתי חריפה יותר בהשוואה ליתושים אחרים.
המשרד להגנת הסביבה קורא לרשויות המקומיות ברחבי הארץ לפעול למניעת מפגעי מזיקים תברואיים העלולים לגרום למחלות. לנוכח עליית הטמפרטורות וחילופי העונות, מתפתחים תנאי אקלים המתאימים לפעילותם של מזיקים תברואיים כגון יתושים, זבובי חול, נמלים, תיקנים וטרמיטים. על הרשויות המקומיות למפות מוקדים העלולים להיות מקומות דגירה פוטנציאליים ליתושים ולהסדירם. בנוסף, הורה המשרד לרשויות לנטר אחת לשבוע את המוקדים האלה ולעדכן את הציבור בדבר ייבוש מקורות מים ודרכי מניעה באמצעות פעולות הסברה.
מנהלת אגף מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה, ד"ר גל זגרון: "עם עליית הטמפרטורות וימים החמים שבפתח, מופיעים גם יתושים. פעילות ההסברה שאנו מתחילים היום נועדה לשמור על הציבור ולמנוע עקיצות באמצעות פעולות פשוטות מאוד של כל אחת ואחד מאיתנו. חשוב לזכור: לא צריך ולא מומלץ לרסס נגד יתושים, צריך לייבש מקורות מים עומדים וכך לשמור על הבריאות".
איך מונעים מפגעי יתושים
ריסוס יתושים אינו פתרון יעיל לבעיית יתושים. הריסוס קוטל רק את היתושים הבוגרים ופוגע בחרקים אחרים – במיוחד במַאֲבִיקִים, דבורים ופרפרים. ובינתיים במים עומדים מתפתחים עוד המון יתושים חדשים.
מה עושים?
• מנעו היקוות של מים בגינה, בחצר, בבית וסביבו
• הימנעו מהשקיה עודפת
• שפכו מים מתחתיות של עציצים ורוקנו דליים וכלים אחרים
• טפלו בדליפות של מזגנים, צנרת, ברזים וביוב
• נקזו ויבשו מקלטים וגגות
• דווחו לרשות המקומית על מטרדי עקיצות ומקומות דגירה פוטנציאליים בשטח ציבורי כמו מקלטים מוצפים, דליפות וטפטופים
איך מתמגנים?
• התקינו רשתות בחלונות ובדלתות והקפידו לסגור את הרשתות עם רדת הערב
• הפעילו מזגנים בתוך הבית ומאווררים בתוך הבית ומחוצה לו
• היעזרו בתכשירים לאידוי מעופפים באישור המשרד להגנת הסביבה
• לבשו בגדים ארוכים ובהירים
• השתמשו בתכשירים למניעת עקיצות למריחה על הגוף ועל הבגדים באישור משרד הבריאות
זכרו!
הדברה לא תפתור את הבעיה