בריאותמבזקים

דיון בכנסת על חיסוני קורונה לבני חצי שנה ומעלה: "התחלנו כבר לדבר עם פייזר ומודרנה"

ועדת הבריאות של הכנסת, בראשות חה"כ עידית סילמן התכנסה היום (ראשון) לדיון על מצב התחלואה בקורונה וטיפול מערכת הבריאות במחלימים הסובלים מלונג קוביד.

יו"ר הוועדה אמרה בדיון כי כינסה את הישיבה בעקבות התחלואה שעולה ומנגד שאלה מה נעשה לבלימת התחלואה, האם יש תוכנית למתן חיסונים לילדים, מתי יחלו בתוכנית למערכות סינון בכיתות.

בהתייחס לעמדת המשרד כי הווריאנט הנוכחי כבר נכנס דרך נתב"ג שאלה יו"ר הועדה "אם אין בדיקות בנתב"ג – איך משרד הבריאות יוכל לדעת ולזהות וריאנט חדש שייכנס בעתיד בדלת הכניסה? ההסברה לדעתה צריכה לבוא גם מצד נבחרי הציבור שמהווים דוגמא, בישיבות ממשלה, ישיבות ועדות ובוודאי בנתב"ג ובמקומות אחרים שרואים בהם צפיפות גבוהה ביותר, חייבים שנושא המסכות יהיה יותר מאשר המלצה, אלא תוך כדי קמפיין הסברתי ברור. חייבת לבוא הנחייה מסודרת בעניין, בעיקר עבור מבוגרים ואוכלוסיות בסיכון בלי זה, לא נוכל להילחם לדעיכת הנגיף.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

גם אם הוחלט ללכת על המלצה חזקה במקום חובה בתקנות – זה לא מובא לידיעת הציבור כלל. יש לערוך מסע הסברה רציני וממוקד שיעדכן את הציבור בהמלצה גורפת זו.
בעניין החיסונים לילדים – אנחנו בחלון זמן קצר ואם רוצים שהילדים ישלימו את מנות החיסונים לפני תחילת שנה"ל שתהיה רגועה ובטוחה, יש לפעול לארגון והסברה בהקדם".

מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, אמר בדיון: "העלייה בתחלואה בעקבות כניסת וריאנט BA5 הוא בעקבות כך שהוא יותר מדבק וכן ההגנה של החיסון מפניו הוא נמוך – שני הדברים הללו לצד דעיכת החיסון, מאפשרת את ההתפשטות והעלייה התחלואה. זה זהה למה שקורה בצרפת, בריטניה, גרמניה ועוד. ההתמודדות עם התחלואה זה ניסיון לחיות עם הנגיף ושלא עושים מגבלות, חובות, אכיפה וכו' אלא פונים לאנשים שיתנהלו באחריות. עשינו זאת בעבר עם כניסת הבדיקות הביתיות והיום זה גם בנוגע לעטיית מסכות שהיא המלצה ברורה שלנו בחללים סגורים. לפחות בשלב זה הוא לא חובה". בנוגע להפסקת הבדיקות בכניסה לישראל על אף שהתחלואה בעלייה, אמר פרופ' אש כי "מבחינה רפואית ברור שיש לעשות בדיקות בכניסה לארץ אך זו הכבדה".

לגבי אישורי חיסונים לילדים מתחת גיל 5, אמר: "אני מקווה שיאושרו את החיסונים לילדים. כבר התחלנו לדבר בנושא עם החברות מודרנה ופייזר. נקווה שתהיה היענות טובה לעניין. מגיל 5 עד 12 התחסנו 25% מהילדים. עוד עדכן פרופ' אש לשאלת יו"ר הוועדה כי אכן תרופת המולנופירביר (Molnupiravir היא בחוסר אספקה ולכן משרד הבריאות יצא בתהליך רכישה נוסף כעת. פרופ' אש הדגיש כי זו התרופה הפחות יעילה מבין השניים והתרופה השנייה היעילה היותר הפקסלוביד היא תרופה שיש במלאי אלא שיש מגבלה על תרופה זו שמי שלוקח תרופות מסוימות לא יכול לקחת את זה.

Image by k-e-k-u-l-é from Pixabay

ראש שירותי בריאות הציבור, פרופ' שרון אלרועי פרייס אמרה בדיון: "יש עליית תחלואה שניכרת בעליית המתים ובתחלואה הקשה. בוטלו הבדיקות בכניסה לנתב"ג ולגבי BA5 אין כבר עניין לעשות בדיקות בשביל כך כי ברור שהוא כבר מדבק בתוך ישראל – יש חשיבות רק לבדוק וריאנט חדש אבל לגבי זה ההחלטה היא לעשות מה שכרגע עושים בעולם ולא נבדקים. לעניין המסכות – בין אם זו חובה ובין אם זו ההמלצה, אנחנו כל העת אמרנו שהקורונה כאן ויש להיזהר. צריך להיות עוד יותר טובה כדי לשמור לאחרים – לעשות בדיקת אנטיגן לפני שנחשפים לאנשים מבוגרים. וכן להתחסן – מי שטרם השלים שלושה חיסונים, צריך לעשות זאת במידי. הנתונים שלנו בישראל הראו ש3 ו4 מנות חיסון מגינות מפני תחלואה קשה. היה דיון צט"מ על חיסוני ילדים קטנים שם הציגו שתי החברות את מה שהוצג לFDA ויהיה עוד דיון בהקדם. הצט"מ אינו חומת גומי של הFDA. הוא ידון ויקבל את ההחלטות".

בדיון טען מנכ"ל קהלת עו"ד מאיר רובין כי על משרד הבריאות לאפשר את המשך התכנית מגן חינוך ע"מ לאפשר להורים שרוצים לוודא ששולחים את ילדיהם לבית הספר בבטחה, "לפחות שמשרד הבריאות ינגיש דשבורד למצב כל בית ספר וכך הורים יוכלו לדעת לנהל את הסיכונים". עוד אמר כי יש צורך שבנושא אבעבועות הקוף ייבחן גם ע"י הגוף שהקים אמ"ן בתקופת הקורונה וזאת לזהות את סיכוני המגיפה מוקדם.

עו"ד אורן פסטרנק ממחאת הריבון טען בדיון כי אין בישראל מספיק מידע שיאפשר את מתן החיסונים לילדים. לדבריו, גם הטענות ללונג קוביד והשפעות הקורונה אינן במקומן שכן לא הוכח שמדובר בהשפעות גבוהות יותר מאלו שחולים בפוסט שפעת.

Back to top button