המשרד להגנת הסביבה נגד חברת ורידיס: "צעד חד צדדי ובלתי אחראי"
המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה מנהלת בתקופה האחרונה חקירה פלילית אינטנסיבית בתחום הפסולת, בשיתוף פעולה עם משטרת ישראל וגופי אכיפה נוספים. החקירה הפלילית עוסקת בחשדות לפעילות עבריינית בתחום הטיפול בפסולת, מקיפה גורמים שונים אשר פעלו לכאורה בכל רחבי הארץ, כאשר עיקר החקירה ממוקד באזור בקעת הירדן. מרבית פרטי החקירה עדיין אינם ניתנים לפרסום.
מנהל המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה יוסי בר אמר כי "מדובר בפרשיית פשע סביבתי חמור שבה חברו עבריינים סביבתיים למפעיל אתר פיראטי עצום בבקעת הירדן והתנהלו כארגון פשיעה לכל דבר ועניין, מתוך ביצוע שורת עבירות סביבה ועבירות כלכליות. המבצע היום הוא חלקה הגלוי של פעילות סמויה וחרישית שהובילו במיומנות מפקחי המשטרה הירוקה. מעבר לכך, הפעילות משקפת תוצאה מעולה של שיתוף פעולה הדוק ממושך ויום-יומי בין מפקחי המשטרה הירוקה וימ״ר חוף שלא החל בפרשייה זו, ואני מברך על כך".
כאמור, ב-8 במאי המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה, אנשי היחידה המרכזית (ימ"ר) מחוז חוף ושוטרי מדור הגנת הסביבה במשטרת ישראל יצאו לפעולת אכיפה רחבת היקף בשישה אתרים בעת ובעונה אחת. בין השאר פעלו באתר הטמנת פסולת לא חוקי וחריג בגודלו בחוות יריחו. על פי החשד, הפעילו החשודים אתרי הטמנה פיראטיים שקלטו פסולת ממקורות שונים ברחבי הארץ. בפעילות נעצרו והובאו לחקירה ארבעה חשודים בחשד לעבירות הלבנת הון, קשירת קשר לביצוע פשע, זיוף ושימוש במסמכים מזויפים. במהלך הפעילות נתפסו שישה כלים ששימשו לביצוע העבירות הסביבתיות, בהם ארבעה שופלים, באגר ומשאית פול-טריילר. הופסקה לאלתר ההטמנה הלא חוקית.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
לאחר שהוחלט על הפיכת החקירה הסמויה לגלויה, פשטו הכוחות על שישה אתרים, בהם גם אתר חירייה, שעל פי החשד קשורים לפעילות הלא חוקית. בד בבד עם המעצר וחקירה החשודים נתפסו חומרי חקירה נוספים.
בחודשים האחרונים ניהלה המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה חקירה מול החשודים שהחלה במעקב אחר חשד לפעילות בלתי חוקית של העברת פסולת ביתית מתחנת המעבר של עיריית אום אל פחם אל השטחים. נמצא כי המשאיות מובילות פסולת מתחנת המעבר א.א. פחם אל חוות יריחו – גד"ש נערן הנמצאת בבקעה צפונית ליישוב נעמ"ה ודרומית ליישוב עוג'ה, ומוטמנת במקום שלא כחוק. מבדיקות לאיתור מקור הפסולת עלה חשד כי הפסולת מגיעה בעיקרה מתחנת מעבר דנו (חיפה) ומאתר חירייה ומתחנת המעבר באום אל פחם.
בעקבות ממצאי החקירה, הגביר המשרד להגנת הסביבה את פעולות הפיקוח. כחלק מפעולות הפיקוח, נוקט המשרד להגנת הסביבה בפעילות נחרצת להפסקת מפגע סביבתי ואקולוגי חדש ורחב היקף באזור בקעת הירדן, שנוצר מפיזור לא מבוקר בשטח פתוח של כמויות חומר אורגני שמקורו בפסולת ביתית.
מקור החומר האורגני שהמשרד דרש הפסקת פיזורו הוא מחברת ורידיס שמפעילה אתר לטיפול בחומר אורגני בבקעת הירדן וקולטת בשגרה חומר אורגני שמקורו בפסולת ביתית הממוינת ומועברת ממפעילי מספר תחנות מיון פסולת בארץ. החברה משווקת ללקוחות או שמפזרת את החומר בשטח – פעולה שעליה לעשות באופן מוסדר וללא יצירת מפגעים.
למרות שהמשרד עצר פעילות של פיזור לא מוסדר לכאורה של חומר בשטחים הפתוחים, הוא לא עצר את פעילות אתר הקומפוסט משואה עצמו, אשר יכול להמשיך לקלוט את החומר האורגני הממוין ולטפל בו כדין.
אתמול (רביעי), כתגובה לפעילות המשרד להגנת הסביבה, נשלחה הודעה מטעם חברת ורידיס למפעילי מספר תחנות מיון פסולת בארץ על הפסקת קליטת חומר אורגני לטיפול באתר החל מ-1 ביולי. המשמעות המיידית של הודעה זו היא שלמפעלי מיון הפסולת לא יהיה מוצא לטיפול בחומר האורגני שאותו הן ממיינות מהפסולת הביתית, המגיעה מרשויות מקומיות, וכפועל יוצא ייתכן וחלק מאותה פסולת תועבר ישירות להטמנה.
המשרד להגנת הסביבה רואה בחברת ורידיס כאחראית הבלעדית ליצירת המשבר, ועליה לפעול מיידית למתן מענה חוקי לתחנות המיון והרשויות המקומיות. לאור המשמעות של הצעד החד צדדי והבלתי אחראי של חברת ורידיס, המשרד להגנת הסביבה יבחן בתיאום עם הרשויות המקומיות והמתקנים השונים חלופות חוקיות ומהירות ככל הניתן לפסולת המועברת לתחנות המיון בהתחשב בכל המשמעויות הסביבתיות, התפעוליות והכלכליות.
המשרד פועל לקידום מתקנים מתקדמים חדשים לטיפול בחומר האורגני בשיטות של עיכול אנאירובי וקומפוסטציה סגורה. לטובת קידום המתקנים הוקצו תקציבים מקרן הניקיון, שיתמכו בתכנון, בהקמה ובתפעול השוטף של אותם מתקנים. זאת, על מנת שניתן יהיה למחזר באופן מיטבי את החומר האורגני יש להפרידו מרכיבי הפסולת האחרים במקור. במקביל להקמת המתקנים, יפעל המשרד לקידום הפרדה במקור של חומר אורגני ברשויות מקומיות באמצעות הצבת התשתיות המתאימות ופעילות הטמעה תמרוץ והסברה. בימים אלו נכתבות במשרד תקנות מחייבות לטיפול נאות בחומר האורגני אשר תמנע את פליטות גזי החממה מהמפגעים הסביבתיים.
חומר אורגני מהווה כ-40% מהפסולת הביתית. חלק ממפליטות המתאן של מדינת ישראל נוצרות מהתפרקות של חומרים אורגניים פריקים ביולוגית לאחר שהוטמנו במטמנות פסולת. בנוסף לכך התפרקות החומרים האורגניים מייצרת תשטיפים ומפגעים נוספים. מסיבות אלו מדיניות המשרד היא שעל מנת לעמוד במחויבויות לצמצום פליטות גזי חממה ולמניעת מפגעים יש להתמקד בטיפול בחומר האורגני.