בריאותמבזקים

כשחתן פרס ישראל מחלק בעצמו פרס על מצוינות

פרופ' אמריטוס, מוסא יודעים, זכה אך לא מזמן בפרס ישראל בחקר מדעי החיים לשנת תשפ"ב אבל במקביל, כמו שעשה בכל אחת מתשע השנים האחרונות, הוא ממשיך בעצמו להעניק את "פרס משפחת יודעים למצוינות בחקר הסרטן" – תחת האכסניה של הקריה הרפואית רמב"ם. תכנית הפרס אשר נוסדה בשנת 2013 בזכות תרומתו הנדיבה של פרופ' יודעים, כבר הספיקה להעניק את הפרס ל-9 חוקרים וחוקרות ישראליים מצטיינים ממיטב המוסדות הרפואיים והאקדמיים בישראל. הכינוס המדעי היוקרתי נערך לאחרונה כאמור ברמב"ם, והוא ניתן לחוקרות וחוקרים העוסקים במחקר רפואי או ביו-רפואי של מחלת הסרטן, אשר טומן בחובו חדשנות או פריצת דרך מדעית ומצוינות.

השנה הוענק הפרס לפרופסור רביד שטראוסמן מהמחלקה לביולוגיה מולקולרית במכון וייצמן למדע. לאחר דברי הפתיחה, העביר פרופ' שטראוסמן הרצאה בפני המוזמנים בנושא המחקר שלו: מיקרוביום סרטני – בחינת הקשר בין גידולים ממאירים ואוכלוסיות החיידקים שלהם. במחקר הייחודי שערך על ידי קבוצת המחקר שבהובלת פרופ' שטראוסמן, נמצא שבסוגים רבים של סרטן, יש אוכלוסיות חיידקים השוכנות בתוך תאי הגידול עצמם וכי איפיון הקשר בין תא סרטני נתון לבין המיקרוביום שלו, עשוי לסייע בחיזוי יעילותם הפוטנציאלית של הטיפולים, בין אם מדובר בטיפולים כימותרפיים או אימונותרפיים נגד המחלה, אותם נדרש המטופל לעבור. ממצאי המחקר הזה פורסמו לאחרונה בכתב העת היוקרתי Science, במאמר שאף זכה להופיע בשער המגזין.

מיד אחריו הוענקו שני פרסים במסלול חדש של פרסים לסטודנטים מצטיינים לחקר הסרטן: מר נמרוד רפופורט, סטודנט בבית הספר למדעי המחשב באוניברסיטת תל-אביב ומר גלעד גולדהירש, סטודנט במרכז המשולב לחקר הסרטן ע"ש רפפורט בטכניון. כל אחד בתורו חשף את עיקרי המחקר בו הוא מתמקד.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

פרופ' מוסא יודעים נולד ב-1940 בטהראן שבאיראן למשפחה בת חמישה ילדים. הוא בוגר אוניברסיטת מק-גיל שבקנדה, ובשנת 1977 עלה לישראל ומונה לתפקיד ראש המחלקה לפרמקולוגיה בפקולטה לרפואה בטכניון בחיפה. כבר למעלה מ-50 שנים שהוא פועל וחוקר בתחום הנוירו-פסיכופרמקולוגיה. הישגיו המדעיים רבים וכוללים מגוון רחב של פעילויות, הידועות שבהן היא מחקר תהליכים בסיסיים במוח ופיתוח תרופות חדישות לטיפול בחולים הסובלים ממחלות ניווניות כמו פרקינסון ואלצהיימר.

מחקריו הובילו לפיתוח תרופה יעילה לטיפול במחלת הפרקינסון. בהמשך גילה ופיתח, בשיתוף חברת התרופות הישראלית "טבע" ובאישור ה-FDA האמריקני, דור שני של תרופה בעלת סגולות ייחודיות המשמשת כיום כטיפול במחלת הפרקינסון בארץ ובעולם. באמתחתו למעלה מ-900 מאמרים מדעיים, ורבים ממחקריו מתמקדים בהבנת מנגנונים מולקולאריים בתהליכי ניוון של המוח ובתהליכי ריפוי ו"הגנה מוחית". מחקריו זיכו אותו בפרסים רבים והוא מחזיק במינוי של פרופסור מחקר מדעי ופרופסור כבוד באוניברסיטאות הונג קונג, צ'ינגדאו ושנגחאי בסין. בנוסף, הוא פרופסור כבוד באקדמיה הסינית למדעים ובאקדמיה הגרמנית למדעים. בשנת 2010, הוענק לו פרס א.מ.ת על הישגיו בתחום מדעי העַצָב וחקר המחלות פרקינסון ואלצהיימר שהובילו לפיתוח תרופות למחלות קשות אלו בישראל. ביום העצמאות האחרון הוענק לו פרס ישראל למדעי החיים לשנת 2022, הכרה המשלימה שורה ארוכה של זכיות, פרסים ואותות הוקרה שקטף בזכות מחקריו הרבים לאורך השנים.

צילום: הקריה הרפואית רמב"ם

Back to top button