מבזקיםמשפטי/פלילי

"פרשה 512": הפרקליטות הגישה ערעור על זיכויו של אבי רוחן מעבירת הרצח

המחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה, הגישה היום (שלישי) לבית המשפט העליון, ערעור בגין זיכוי אבי רוחן מעבירת הרצח במסגרת "פרשה 512" והרשעתו כמסייע לרצח בלבד באישום הנוגע למטען החבלה שהתפוצץ ברחוב יהודה הלוי בתל אביב, וכן ערעור בגין אופן ריצוי עונשו של עופר בוהדנה, מי שהטמין את אותו המטען, ונדון לשלושה מאסרי עולם ועוד חמש שנים אשר ירוצו כולם בחופף זה לזה.

במסגרת הערעור נטען כי בנוגע לרוחן יש לראות בו כחלק מהמעגל הפנימי של מבצעי העבירה, ולהרשיעו כ"מבצע בצוותא" של מעשי הרצח. בנוגע לבוהדנה נטען כי הטלת המאסרים בחופף, על מנת ליצור הבחנה בין בוהדנה לאברג'יל (ראש ארגון הפשיעה) אינה נותנת מענה למטרות הענישה: גמול, הלימה, הרתעה ושמירה על ביטחון הציבור.

כזכור, רוחן ובוהדנה הועמדו לדין במסגרת כתב אישום רחב היקף, אשר כונה בשם "פרשה 512". כתב האישום, ולאחריו הכרעת הדין, מתארים את פעילותם של השניים במסגרת ארגון פשיעה בראשותו של יצחק אברג'יל. כתב האישום מונה 13 אישומים שונים שבמסגרתם יוחסו לנאשמים השונים בפרשה עבירות לפי חוק מאבק בארגוני פשיעה, עבירות רצח, ניסיון רצח, חבלה בכוונה מחמירה, עבירות סמים בהיקפים עצומים, הלבנת הון, עבירות מס ועוד (כל אחד על פי חלקו).

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

בהכרעת הדין, זיכה בית המשפט המחוזי ת"א (הרכב כב' השופטת ג. רביד) את רוחן מעבירת רצח והרשיע אותו כמסייע לרציחתם של שלושה אנשים חפים מפשע, במהלך ניסיון החיסול של זאב רוזנשטיין, באמצעות הטמנה והפעלת מטען ברחוב יהודה הלוי בתל אביב. על בוהדנה, אשר הורשע בין היתר בשלוש עבירות רצח, לאחר שנקבע כי הוא זה שהטמין את המטען ביהודה הלוי, גזר בית המשפט שלושה מאסרי עולם ועוד חמש שנים, וקבע כי כלל העונשים ירוצו בחופף זה לזה.

בהודעה הערעור שהגישה עו"ד רחל מטר, מנהלת המחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה, נטען כי ביחס לרוחן שגה בית המשפט המחוזי כאשר קבע כי חרף תפקידו ומעמדו של המשיב בארגון הפשיעה, כמו גם חפצו במותו של רוזנשטיין, והשתתפותו בישיבה בה דרבן את חבריו לארגון לקדם את המטרה, ואף נתן כסף לצורך אותה מלחמה מול רוזנשטיין, רוחן הוא מסייע בלבד לעבירות הרצח שבוצע שלושה שבועות לאחר מכן, זאת לנוכח היעדר ראיות למודעות לפרטי התכנית הקונקרטית. עוד נטען כי הרשעתו של מי שעומד בקצה העליון של פירמידת הארגון ומנחה את אנשיו לבצע את המשימה ולהשיג את המטרה, כמסייע בלבד, וראייתו כגורם חיצוני למעגל המבצעים, שגויה מבחינה נורמטיבית, ואינה עולה בקנה אחד עם האבחנה הראויה בין מי שמצוי במעגל פנימי של העשייה ומי שמצוי במעגל החיצוני כמסייע בלבד. קביעה זו אף אינה מותאמת למאפייני ביצוע עבירות על ידי ארגון פשיעה המתאפיינת בשיטתיות ובהמשכיות. ולכן יש לראות את תרומתו של מנהל בארגון לביצוע העבירה במובן רחב יותר.

ביחס לבוהדנה נטען בהודעת הערעור כי בקביעה על חפיפת העונשים, לא ניתן משקל לנסיבות ביצוע הרצח והסיכון המובהק שיצרו מעשיו של המשיב עת הטמין מטען חבלה המכיל 4 ק"ג חומר נפץ ואף מסמרים להגברת הרסס, בטבורה של עיר, מעל לבית עסק, אשר בו ובסביבתו נמצאים אנשים רבים. עוד נטען כי במעשי רצח המבוצעים בדרך זו, של ביצוע "פיגוע פלילי" בו מצאו את מותם שלושה אנשים חפים מפשע ונחבלו אנשים נוספים, אין זה ראוי לראות בנתוניו האישיים של המשיב ככאלו המצדיקים חריגה מן הכלל, המנומק בשיקולי מוסר והרתעה, לפיו בעבירות אלימות בכלל, ורצח בפרט, יש לצבור את העונשים זה לזה.

את התיק במחוזי ניהלו צוות פרקליטים מפרקליטות מחוז ת"א פלילי ומפרקליטות מחוז מרכז פלילי בראשותו של עו"ד ניסים מירום.

אילוסטרציה. קרדיט: freepik

Back to top button