הפרקליטות הודיעה לחברות הסיעוד – נשקלת העמדתכן לדין
פרקליטות מחוז ירושלים (פלילי) הודיעה היום (חמישי) לבאי כוחם של החברות חיג'אזי לסיעוד בע"מ, ביסאן שירותי קהילה ורווחה בע"מ ודי.אי.אר לשירותי בריאות, רווחה וחברה בע"מ, למנהלי החברות ולרא ג'אבר, עובדת לשכת הרווחה במועצה המקומית אבו גוש, כי היא שוקלת להעמידם לדין, בכפוף לשימוע, בחשד לביצוע עבירות שוחד, הלבנת הון, מרמה בנסיבות מחמירות, הפרת אמונים, עבירות מס ועוד, כל אחד לפי חלקו. זאת, במסגרת פרשה שבמרכזה הקמת מיזם הונאה של קשישים סיעודיים במסגרת הסיוע הניתן להם במשרד הרווחה והביטוח הלאומי.
על פי החשד, במשך שנים הציגו חברות הסיעוד מצג שווא בפני המוסד לביטוח לאומי ומשרד הרווחה, לפיו העסיקו מטפלים לקשישים סיעודיים ולזכאים לשירותי סמך מקצועי, בעוד שבפועל לא הועסקו מטפלים או שהועסקו בניגוד לנהלים. באמצעות מצגי השווא, קיבלו החברות מיליוני שקלים מן המוסד לביטוח לאומי, ועשרות אלפי שקלים ממשרד הרווחה. במסגרת מעשי המרמה ועל מנת להשיא את רווחיהם, מנעו החשודים מקשישים סיעודיים קבלת סכומי כסף המגיעים להם מהמוסד לביטוח לאומי.
במרכז הפרשה עומדים על-פי החשד חברת חיג'אזי לסיעוד בע"מ, חברת ביסאן שירותי קהילה ורווחה בע"מ ומנהליהן. מדובר בחברות כוח אדם, שהתקשרו עם המוסד לביטוח לאומי ומשרד הרווחה בהסכמים לאספקת שירותי סיעוד לקשישים הזכאים לקצבת סיעוד ושירותי סמך מקצועי לזכאים, באמצעות מטפלים. חברת חיג'אזי פעלה בשכונות שונות במזרח ירושלים ובכפר אבו גוש. חברת ביסאן פעלה באזור יישובי המשולש. חשודה נוספת היא לרא ג'אבר, אשר שימשה עד יוני 2019 כנציגה בפועל של לשכת הרווחה בוועדה המקומית אבו גוש, ועדה שהייתה אחראית על ההפעלה, הפיקוח והמימוש של הזכאות לקצבת סיעוד של קשישי אבו גוש.
מהחקירה עלה חשד, כי בין השנים 2021-2015, העבירו בעליה של חברת חיג'אזי לג'אבר מאות אלפי שקלים כשוחד, בתמורה לכך שג'אבר תנצל את תפקידה בלשכת הרווחה ואת אמונם של הקשישים בה ותפעל להגדלת מאגר הלקוחות של החברה ולהשאת רווחיה. במסגרת המיזם העברייני המתואר, ניתבה ג'אבר קשישים רבים לקבל שירותים מחברת חיג'אזי, מבלי שהציגה להם כל אפשרות אחרת למימוש הקצבה, ומבלי שחשפה בפניהם את האינטרס האישי שלה בניתובם לחברה. במקרים רבים, כחלק מן המיזם העברייני, העבירה החברה, באמצעות ג'אבר, כסף מזומן לאותם הקשישים, חלף שירותי טיפול. במקרים רבים, סך הכספים שהועבר לקשישים היה נמוך משווי השירות שהגיע להם וניתן להם בשעה שהייתה בידיהם האפשרות לקבל ישירות מן המוסד לביטוח לאומי, סכום כסף גבוה במידה ניכרת מזה שקיבלו מחברת חיג'אזי.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
כחלק מהמיזם העברייני, העבירו מנהלי החברות, מדי חודש, דיווחים כוזבים למוסד לביטוח לאומי ביחס להעסקת מטפלים שלא העניקו בפועל שירותים לקשישים לקוחות החברה, או לחילופין, העסיקו מטפלים בקשישים בניגוד לנהלי החברה, תוך דיווח דיווחים כוזבים, שעל בסיסם קיבלה החברה במרמה, במשך שנים, מיליוני שקלים מהביטוח הלאומי. באופן דומה, העבירו החברות דיווחים כוזבים למשרד הרווחה, ביחס להעסקת מטפלי סמך מקצועי לזכאים, כשבפועל, המטפלים המדווחים לא העניקו שירותים לזכאים. בהמשך לכך, העבירו מנהלי החברות דיווחים כוזבים לרשויות המס על העסקת המטפלים הפיקטיביים, במטרה להקטין את ההכנסה החייבת של החברה ולהביא להתחמקותה מתשלום מס. כמו כן, על פי כתב החשדות, פעלו החשודים בדרכים שונות להלבנת הכספים ששימשו לביצוע העבירות או שהתקבלו מביצוען.
במסגרת החקירה ופשיטה של אגף החקירות בביטוח הלאומי ורשות המיסים יחד עם משטרת ישראל, נתפסו כספים ורכוש של החשודים בסך של כ-17 מיליון שקל. ככל שיוחלט לאחר השימוע על הגשת כתב האישום, בכוונת הפרקליטות לבקש את חילוט הכספים.
התיק מטופל ע"י עו"ד מיכל בלומנטל ואור גבאי מפרקליטות מחוז ירושלים (פלילי). החקירה נוהלה ע"י צוות חקירה משותף של היחידה ללחימה בפשיעה במרחב ציון במשטרה, משרד פקיד שומה חקירות ירושלים והדרום ברשות המסים ואגף החקירות של המוסד לביטוח לאומי.