לבנוןמבזקים

דיווח: המוסד גייס רופא סורי במטרה לאסוף מידע ביטחוני בתמורה לאלפי אירו

העיתון הלבנוני אלאח'באר מדווח היום (שבת) כי ישראל גייסה רופא סורי שעובד בשוודיה באמצעות חברה שהציעה את שירותיה לטיהור רשת המים בסוריה ללא תשלום.

על פי הדיווח, על הרופא ד"ר מען יוסף הוטלה המשימה להשיג מפות של תשתיות המים והביוב. כמו כן הוא תיווך על מנת לגייס את אביו ושני אחיו, קצינים בצבא סוריה, על מנת לעבוד יחד איתו עבור המוסד הישראלי באיסוף מידע ביטחוני בתמורה לאלפי אירו.

בדיווח נטען כי כוחות ביטחון הפנים של לבנון עצרו את הרופא הסורי שנכנס למדינה דרך נמל התעופה של ביירות במהלך חודש אוגוסט, בעבודתו עבור המוסד הישראלי. הרופא אותר בזמן ששוטרים עקבו אחר החשבונות האלקטרוניים שבהם השתמשו קציני שירותי המודיעין הישראלים, דרכם הם מתקשרים עם סוכנים שנעצרו קודם לכן. הרופא נהג להגיע משוודיה לביירות ואז לעבור דרך היבשה לסוריה. מערכת המשפט אישרה את מעצרו של הרופא הסורי בעת שניסה לעזוב את נמל התעופה של ביירות.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

הרופא שנעצר נולד בלטקיה ב-1969. הוא סיפר לחוקרים כי הוא רופא פנימי ונפרולוג, העומד בראש המחלקה הנפרולוגית בבית חולים בשטוקהולם, מרוויח 7.3 אלף יורו על עבודתו, ונוסע לעתים קרובות. בחקירתו סיפר לחוקרים כי אדם פנה אליו באמצעות דואר אלקטרוני בשנת 2018, הודיע ​​לו כי שמו כריסטופר ואמר לו כי הוא עובד בחברות העוסקות בסביבה וטיהור מים. הוא ציין כי הציע לו סיוע בפרויקט טיהור מים בסוריה ואף הדגיש בפניו כי הפרויקטים הללו הם צדקה ובחינם. הרופא הודיע ​​לו על הסכמתו בשיחת הטלפון שהתנהלה ביניהם עוד לפני שנפגשו כחודש לאחר מכן במלון שרתון בשטוקהולם, שם שוחחו על הפרויקט.

הרופא ציין כי האיש שילם לו 150 יורו בתום הפגישה, זאת בתמורה לנסיעה מאסקילסטון לשטוקהולם ודמי חופשה. הרופא סיפר לחוקרים כי יצר קשר עם מספר רופאים סורים, וביקש שיספקו לו את שמות האזורים הזקוקים לטיהור מים, ואז הוא בחר ב סחניה (Sahnaya), השוכנת באזור הכפרי של דמשק.

בפגישה השנייה השתתף כריסטופר עם אדם נוסף שהכיר לו כמומחה לטיהור מים ובתום הפגישה ביקשו ממנו להביא מפה גיאוגרפית של תפוצת רשת המים בעיירה. הם ביקשו ממנו לצלם את מיקומי מיכלי המים ואת המקומות שישמשו לטיפול במים. ואכן, זה מה שקרה, כשהרופא נסע לפגוש את ראש עיריית סחניה, כדי ליידע אותו על הפרויקט ולהביא את התמונות והמפה הנדרשים. באשר לפגישה השלישית, היא התקיימה בפראג שבצ'כיה בשולי כנס בו השתתף הרופא, שם התוודע הפעם למנהל פרויקט טיהור המים לכאורה, שאמר לו כי הוא ממוצא יווני אשר מתגורר בשוויץ ושמו היה פול. הפגישה התקיימה במסעדה לבנונית שם הרופא סיפק לשני הגברים מפות ותמונות.

לאחר מכן, הוא המשיך לתקשר עם מנהל הפרויקט באמצעות אפליקציית הוואטסאפ, כדי לדבר על עבודה, חיים אישיים ופוליטיקה. הוא התבקש למסור להם פרטים על חיי משפחתו ואחיו, עסקים בעבר ובהווה ומספרי הטלפון שלהם.

הפגישה הרביעית התקיימה ב-2019 באיטליה, לאחר ש"בעל הפרויקט" ביקש ממנו לנסוע למילאנו על חשבונו כדי לפגוש גורם רשמי באיחוד האירופי. במהלכו דובר על הסנקציות בסוריה וכיצד ימנעו מהסנקציות הללו בפרויקט הצדקה. בפגישה זו הציע הרופא לפקיד הנ"ל לממן את מפעל המלט בבעלות אביו. הם השיבו כי יש להפחית את הסנקציות האירופיות לפני תחילת הפרויקט הזה. בתום הפגישה העניק לו בעל הפרויקט 550 יורו כקצבת נסיעות והזמנת מלון. שישה חודשים לאחר מכן, התקיימה פגישה נוספת ברומא, איטליה. הרופא הזכיר כי השיחות התרכזו בחייו הפרטיים יותר מאשר בפרויקט מבלי להתקדם, ולכן שאל אותם על הסיבה. הם אמרו לו שהסיבה לכך נובעת מחוסר היכולת לעקוף את הסנקציות האירופיות, וביקש ממנו להתאזר בסבלנות. בתום הפגישה נתנו לו 600 יורו עבור הזמנת מלון וכרטיס.

התקשורת עם "מנהל הפרויקט" נמשכה בקצב של פעם בשבוע, כשהחל לתקשר עם אביו ושני אחיו, לואי ומאזן, בידיעה שאביו, יוסף, בן 85 בעל מפעל לברזל ומלט. בקיץ 2019 התקיים מפגש בשוויץ שנמשך כשעה וחצי. השיחות היו פרטיות עליו ועל אחיו והרופא ציין כי בשביל לדבר על חייו האישיים לא היה צורך שיגיע לשוויץ, אז בן שיחו ענה שהוא רואה בו חבר שלו ושמח לדבר איתו בלי קשר לפרויקטים. בסיום הפגישה ביקש ממנו מפה מקיפה של חלוקת המים בדמשק. הוא קיבל בפגישה סכום של 1200 יורו החזר עבור כרטיסי נסיעה, הזמנות לבתי מלון ויום חופש. הרופא אומר שבאותו זמן היו לו ספקות כי אף אחד מהפרויקטים לא יצא לפועל. הרופא אמר לחוקרים כי הוא סבור כי בקשותיו של היזם אינן הגיוניות ובלתי קוהרנטיות, אך הוא המשיך לתקשר בתקווה שהתמונה תתבהר לו בהמשך.

הפגישות בין הרופא לבעל הפרויקט נקטעו מתחילת 2020 עקב מגיפת הקורונה, ואז קצב התקשורת ירד. ביוני 2020 בעל הפרויקט ביקש ממנו להקים עבור אחיו מאזן משרד בסוריה לניהול העבודות, בתנאי שיישא בעלויות ההשכרה והאבזור של המשרד. אחר כך, הוא ביקש מהרופא לקנות מחשב נייד וטלפון סלולרי, שאליו מחובר כרטיס סים שוודי, ואף הציע לו לקנות את המחשב שלו ב-300 יורו.

הרופא מספר כי עד יולי 2020 כל הפגישות התמקדו בפרויקט טיהור המים, אך מאז אוגוסט 2020 החל המהפך בו הרופא הבין את מהות העבודה הביטחונית. לאחר מכן הוא פנה אליו באמצעות אפליקציית וואטסאפ וביקש ממנו להוריד תוכנית ייעודית להצפנה והסביר לו בפירוט את השלבים הנדרשים. הוא ביקש ממנו להפעיל את אפליקציית הוואטסאפ בקו השוודי, כדי לתקשר עם אחיו מאזן, קצין בצבא סוריה.

בעל הפרויקט ביקש מהרופא לחשב את העלויות ולהודיע לו על כך. בהמשך נפגשו השניים בשוויץ ובמהלכה התקיימה שיחת טלפון משותפת בין הרופא לבעל הפרויקט מחד, לאחיו מאזן ואביו. לאחר שהרגיע אותם, הודיע ​​להם כי יעביר עמו את הציוד לסוריה כדי להתחיל בעבודה. הרופא מספר כי לאחר מכן עבר לעשן סיגרים עם בעל הפרויקט, שביקש ממנו להגביר את עבודתו בסוריה כדי לממן את פרויקט מפעל המלט של אביו. אופי העבודה היה שהוא ואחיו מאזן אוספים מידע שנראה להם חשוב מספיק. הוא הדגיש כי זו הייתה הדרך היחידה לממן את העבודות המחודשות במפעל המלט. בעל הפרויקט בדק את הציוד ואת תוכנת ההצפנה במחשב והקים דואר אלקטרוני, כמו כן סיפק לו את הסיסמה ווידא שאפליקציית הוואטסאפ מופעלת באמצעות מספר שוודי. הוא נתן לו סיסמה הכתובה על פיסת נייר, ביקש ממנו לתת אותה לאחיו ואמר לו שאסור לו לצלם אותה. הוא ביקש ממנו לנסות להזין מסמך לתוכנת ההצפנה, ואז התבקש ללמד את השלבים הללו לאחיו מאזן. הוא ביקש להזהיר את אחיו ולומר לו שהטלפון מיועד אך ורק לתקשורת איתו באמצעות אפליקציית הוואטסאפ והמייל, וביקש ממנו לשמור את הטלפון תמיד במשרד. הוא גם הזהיר אותו שלא ישתמש במחשב לצורכי עבודה אחרת. הוא הודיע ​​לו שהנהלים הללו נועדו לא לחשוף את הקשר עם אחיו, שכן הוא ישלח לו מסמכים חסויים. לאחר מכן הוא נתן לו סכום של 2,500 אירו עבור המחשב, כרטיס הטלפון וכרטיסי הטיסה לרומא ומשם לסוריה דרך ביירות שדה התעופה הבינלאומי. הרופא הודיע ​​לחוקרים כי בעל הפרויקט פעל עמו באופן שונה מבעבר, ופנה אליו בלשון העניין. הוא ציין כי גילה רצינות וקפדנות שלא הראה קודם לכן.

בעדותו מספר הרופא כי עם הגעתו לסוריה הוא פגש את אביו ושני אחיו, לואי ומאזן, והודיע ​​להם שאין פרויקטי צדקה ושהאדם שעמו הם מתמודדים הוא קצין במוסד הישראלי. התנהל ביניהם דיון, ואז הם החליטו להמשיך בתקשורת עמו. הוא לימד את אחיו מאזן כיצד להשתמש במכשירים, כשהוא ניסה לשלוח קובץ לאחר שהצפין אותו באמצעות אפליקציה במחשב, באמצעות קוד הגישה שסיפק המפעיל.

כאן, יש לציין כי התברר לחוקרים כי הרופא משקר, מאחר ובהצהרה מאוחרת הוא ציין כי שילם 6,000 יורו כדי להעבירו לאחיו ואביו תמורת תחילת העבודה. עוד מתברר כי בפגישה בה הכין את הציוד הגיע צעיר בלונדיני ושרירי עם שיער בהיר כשהוא נושא תיק שחור. הוא בדק את המכשירים האלקטרוניים ואז החליף את עכבר המחשב והבטיח לו להישאר תמיד עם המחשב.

החקירה הסתיימה עם הרופא שנעצר, שחזר והודה כי שכנע את אחיו מאזן לעבוד עם המפעיל, שביקש ממנו להמשיך להניע את אחיו להשלים את העבודה תמורת סכומי כסף. הוא הצהיר כי העביר 1,500 יורו לאחיו. המפעיל גם שלח מתנות לאחיו מאזן, שהועבר עמו על ידי הרופא דרך נמל התעופה של ביירות. הרופא אמר לחוקרים שזה קרה ארבע פעמים. באשר למתנות, אלו היו קופסאות סיגרים, עט נובע, קופסת מקטרות ובקבוקי בושם. המפעיל שלח מתנות לאביו, אח נוסף ואשתו. הוא גם שלח כסף פעמיים לאביו, הראשון היה 500 יורו והשני היה 1,200 יורו. בהזדמנות אחרת, לדבריו, שילם לו 1,500 יורו, ולאחר מכן 2,300 יורו, אותם חילק לשני אחיו ואביו. בהזדמנות אחרת הוא נתן לו סכום של 6,000 יורו, וביקש ממנו לתת 4,500 יורו ממנו לאחיו מאזן, ו-1,500 יורו לאחיו לואי ולאביו.

באשר למשימות שהוטלו על אחיו, קצין צבא, נשלחו לו מפות של עיריות השייכות לעיר דמשק ולאזוריה הכפריים, כולל פירוט כבישים עירוניים, כבישים מהירים וגשרים. כמו כן, פנה אליו באחת ההזדמנויות אדם המדבר במבטא ירדני, וביקש ממנו לאסוף מידע על שני אנשים בסוריה.

בדיווח באלאח'באר צוין כי הרופא מען יוסף יליד 1969 בלטקיה שבחוף הסורי, גויס על ידי המוסד במטרה להגיע אל אחיו , קצין בצבא הסורי. הוא התגורר עם משפחתו בעיירה דיר איברהים שבמחוז לטקיה. הוא למד בבית הספר הקדושים פאיז מנצור ולאחר מכן קיבל את התואר הראשון בבית הספר התיכון אבן חלדון בשנת 1987. לאחר מכן הצטרף לאוניברסיטת דמשק, המחלקה לרפואה כללית עד 1993, ולאחר מכן למד שנתיים בכירורגיה באותה אוניברסיטה. לאחר מכן טס לשוודיה כדי להמשיך את לימודיו במחלות פנימיות באחת האוניברסיטאות בשטוקהולם עד 2005. לאחר מכן למד נפרולוגיה באוניברסיטת eskel stona עד 2008. לאחר סיום התמחותו, עבד ד"ר מען בבית החולים מילר באסקל סטונה. כיום מנהל מחלקת נפרולוגיה בבית החולים הנ"ל.

הרופא מען נישא לגברת סילבה מלטקיה, העובדת כמורה, ונולדו להם שלושה ילדים. אביו עובד בסחר ברזל ומלט, ויש לו שני אחים בצבא הסורי, לואי ומאזן. הראשון פרש בדרגת אלוף בשנת 2010, בעוד מאזן יצא לפנסיה בתחילת שנת 2022, ביודעו שמרכז השירות שלו נמצא במחלקת טופוגרפיה ומדידות.

אילוסטרציה. צילום: pixabay

Back to top button