מבזקיםמשפטי/פלילי

היועמ"שית לכנסת ממליצה להביא את ההסכם עם לבנון לאישור הכנסת

היועצת המשפטית לכנסת, עורכת הדין שגית אפיק, הגישה היום (רביעי) את עמדתה לעניין העתירות לגבי הסכם תיחום הגבול הימי הצפוני, כפי שהוגשה לפני זמן קצר לבית המשפט העליון.

להלן תמצית העמדה: "לעניין הטענה כי ממשלה יוצאת מנועה מלחתום על ההסכם על רקע האיפוק הנדרש ממנה בראי דיני הבחירות – סוגיה זו נוגעת למרחב שיקול הדעת של הממשלה; […] לעניין תחולת חוק יסוד: משאל עם על ההסכם, המענה לשאלה זו טמון במסד העובדתי האם שטח מסוים נכלל בגבולות המדינה. בנסיבות העניין מסקנת היעוץ המשפטי לממשלה שההסכם לא כולל ויתור על שטח ש-'המשפט השיפוט והמנהל' חלים בו היא מסקנה אפשרית".

היא כתבה שאין הכרח להביא את ההסכם לאישור הכנסת: "לגבי הטענה כי חובה להביא את ההסכם לאישור הכנסת – במהלך השנים הובאו הסכמים רבים בעלי חשיבות מיוחדת על ידי הממשלה לאישור הכנסת זאת כדי לאפשר לכנסת כבית הנבחרים לקחת חלק בהליך קבלת התחייבויות בינלאומיות. נוהג זה לא התגבש לכדי מנהג חוקתי מחייב ועל כן אין נורמה משפטית המחייבת הבאת הסכם לאישור הכנסת".

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

אולם היא המליצה בתוקף כן להביא את ההסכם לאישור הכנסת כדי להפוך את ההחלטה ליותר דמוקרטית: "עם זאת, נוהג זה שחל בזמנים רגילים של ממשלה מכהנת מכוח אמון הכנסת, חל ביתר שאת בתקופת פגרה בה לא עומדים לרשות חברי הכנסת ובפרט בתקופת בחירות בה פעילות הממשלה היוצאת מאופיין בגירעון דמוקרטי שאישור הכנסת יכול במידה רבה לרפאו".

היא סיכמה: "בנסיבות ההסכם הימי הספציפי – שאלת סבירותה של החלטת הממשלה להניח את ההסכם אינה מונחת לפתחו של היעוץ המשפטי לכנסת ואף אין בידינו את הטעמים להחלטה. עם זאת, בבחינת סבירות החלטתה, יש ליתן משקל לנוהג לפיו הסכמים בעלי חשיבות מובאים לאישור הכנסת, ויש להביאו בבחינת כלל השיקולים הדרושים לעניין".

עו"ד שגית אפיק
ארכיון. צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

Back to top button