כלכלהמבזקים

חברת החשמל הרוויחה כ- 2.4 מיליארד ש"ח בתשעת החודשים הראשונים של 2022

דירקטוריון חברת החשמל אישר היום (שני) את הדו"חות הכספיים של החברה לתשעת החודשים הראשונים של שנת 2022, בהן המשיכו לבוא לידי ביטוי החלטות הממשלה בנושא הרפורמה במשק החשמל ובחברת חשמל, לרבות המשך פרישות עובדים ותהליך מכירת אתרי החברה.

להלן נתונים נבחרים:
· הכנסות החברה לתשעת החודשים הראשונים של שנת 2022 הסתכמו לסך של כ-17.9 מיליארדי ₪ לעומת הכנסות בסך של כ-17.3 מיליארדי ₪ בתקופה המקבילה אשתקד. גידול של כ- 4% בסך של כ-0.6 מיליארד ₪. הגידול נובע בעיקרו מגידול בתעריף החשמל הממוצע לאורך התקופה בגובה של כ-6%. הגידול בין התקופות, בהכנסות מלקוחות לא כולל מספקים פרטיים, היה כ-10% ועיקרו מעליית התעריף הממוצע בתקופה והשפעות מזג האוויר הקר ברבעון הראשון של שנת 2022.

אשתקד, החברה מכרה למספקים פרטיים חשמל ישירות ואילו בעקבות השינוי המבני, עת הופעלה בחודש נובמבר 2021 מתכונת פעילות חדשה במשק החשמל, מול "נגה" החברה לניהול המערכת, אין לחברה יותר מכירות למספקים פרטיים.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

עלות רכישת חשמל בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2022 הייתה בסך 4.7 מיליארד ש"ח, לעומת כ- 5.5 מיליארד ₪ בתקופה המקבילה אשתקד, ירידה של כ-15% (כ-0.8 מיליארדי ₪ ). ירידה זו נובעת מירידה בכמות החשמל שנרכש על ידי החברה בעקבות מתכונת הפעילות החדשה במשק החשמל, כאשר מצד אחד, החברה כבר לא רוכשת חשמל מספקים פרטיים, ומאידך, יצור החשמל בחברה עלה.

· עלות צריכת הדלקים בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2022 הייתה בסך כ-7.2 מיליארדי ₪, לעומת כ-4.2 מיליארדי ₪ בתקופה המקבילה אשתקד, גידול של כ-70% (כ-3 מיליארדי ש"ח). הגידול בעלות צריכת הדלקים הינה בעיקר בגין עלייה במחיר הפחם העולמי. כאשר מנגד, בחודש יולי 2022 נחתם הסכם תמר, אשר הוביל לירידת מחיר הגז הטבעי, הן בתקופת הדיווח ואף החזר רטרואקטיבי בגין תקופות קודמות, כאשר השלכות ההסכם האמור יועברו במלואן לזכות הצרכנים.

· כחלק מהמשך השינוי המבני שבו פרשו בשנים 2018-2021 1,329 עובדים בפרישה מוקדמת, בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2022 פרשו 225 עובדים נוספים. פרישות אלו, הן המשך לצעדי התייעלות שביצעה החברה בשנים האחרונות. החיסכון הנובע מפרישות העובדים, מממן את העלות הכרוכה ביישום הרפורמה. הראשונים של שנת 2022 היו בסך של כ- 1.2 מיליארדי ₪, לעומת הוצאות של כ-1.5 מיליארדי ₪ בתקופה המקבילה אשתקד, קיטון של כ-300 מיליוני ₪. עיקר הקיטון בהוצאות המימון הינו בגין הכנסות מימון חשבונאיות הנובעות בעיקר מהשפעות שווי ההוגן של מכשירים פיננסיים.

· החברה המשיכה להגדיל את השקעותיה במקטעי הרשת ובמהלך תשעת החודשים הראשונים של שנת 2022 השקיעה סך של כ- 2.6 מיליארדי ₪ במקטע זה. גידול של כ- 450 מיליוני ₪ לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

· החוב הפיננסי הסתכם ליום 30 בספטמבר 2022 בסך של כ- 34.8 מיליארדי ₪, לעומת חוב פיננסי בסך 32.4 מיליארדי ש"ח ליום 31 בדצמבר 2021. עליה של כ- 2.4 מיליארדי ש"ח. העלייה בחוב הינה הן בעקבות עליה גדולה במחירי הפחם אשר הגביה בתעריף בגינה וכיסוי הגידול בחוב האמור, התקבל רק בחלקו בחברה במסגרת עדכון תעריף החשמל מיום 28 ביולי 2022 וכן, תואמת את מדיניות החברה בגין ההשקעות ובמיוחד השקעות בגין מחז"מ 70 ,80 באתר אורות רבין. בחודש אוגוסט 2022, גייסה החברה סך של כ-2 מיליארדי ₪ באמצעות הרחבת אג"ח סחירות מסדרה 31 וסדרה 33 על פי תשקיף מדף מיום 28 במאי 2021.

שלמה ארביב, יור' ועדת הכספים בדירקטוריון חברת החשמל: "הדוחות משקפים איתנות פיננסית של החברה כתוצאה מתהליך אחראי של ההנהלה והעובדים לישום מלא של הרפורמה על פי החלטת הממשלה. כניסתו של המנכ"ל מאיר שפיגלר בתחילת החודש לתפקיד חשובה ומשמעותית להמשכיות המדיניות אותה אנו מתווים".

מאיר שפיגלר, מנכ"ל חברת החשמל: "איתנותה הפיננסית של חברת החשמל מייצרת בסיס יציב לתפקודה השוטף ומאפשרת לה לספק שרותים זמינים, אכותים ומקצועיים גם במשק אנרגיה תחרותי. תפקידי לוודא שתפקוד חברת החשמל יאיץ את הצמיחה במשק, באמצעות תקציב תפעולי אחראי. חברת החשמל מחוייבת לשרת נאמנה את הציבור הישראלי וזה היעד המרכזי שלה".

אילוסטרציה

Back to top button