"כבר היום ברור כי משבר האקלים מחמיר את הידרדרות מצב הטבע העולמי"
אתמול (רביעי) נפתח רשמית חלקה השני של הוועידה ה-15 של אמנת המגוון הביולוגי (COP15.2) במונטריאול, קנדה. הוועידה נפתחה במעמד מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו, נשיאות שר האקולוגיה והסביבה של סין ובהשתתפות נציגות ישראל מהמשרד להגנת הסביבה המשמש כמוקד לאמנה.
הוועידה צפויה לאשר את התוכנית האסטרטגית החדשה של האמנה לשנת 2030. לוועידה קדמו 4 שנים של משא ומתן נמרץ על המטרות והיעדים שיקדמו את העולם בטיפול יעיל במשבר המגוון הביולוגי הגלובלי. זאת, לאחר שרוב יעדי האמנה שנקבעו לעשור הקודם לא הושגו ברמה הגלובלית.
על פי דוח מצב הטבע העולמי שפורסם לפני שנתיים, הידרדרות מצב המגוון הביולוגי ברחבי העולם לא נבלמה ואף הוחרפה, כאשר מעל מיליון בעלי חיים וצמחים נמצאים בסכנת הכחדה, ועל רוב המערכות האקולוגיות מופעלים לחצים גדולים של פעילות אנושית. המשך מגמה זו, יחד עם משבר האקלים, עלולה להיות הרת אסון כלפי האנושות כולה על ידי אובדן שירותי המערכת האקולוגית החיוניים להמשך קיומם של בני האדם (כגון חמצן, מים נקיים, מזון, תרופות, ויסות אקלים ועוד).
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
ישראל מיוצגת בוועידה על ידי נציגות המשרד להגנת הסביבה המשמש כמוקד לאמנה. ישראל הצטרפה לקואליציות של מדינות המקדמות יעדים גלובליים שאפתנים כגון הגנה על 30% מהשטחים היבשתיים הימיים הגלובליים עד 2030. נושאים חשובים נוספים לישראל הם הצבת יעד מחייב של שיקום אקולוגי, ויעדים להגברת מעורבות המגזר העסקי בשמירה על המגוון הביולוגי.
לפני כשנה, הצטרפה ישראל ביוזמת השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, לקואליציות HAC- GOA ששמו להן למטרה להגן על 30% מהמערכות האקולוגיות היבשתיות והימיות בעולם עד 2030. כיום, שותפות ליוזמת אלה יותר מ-120 ממדינות העולם, ומטרתן היא לדחוף את האמנה לאמץ יעד שאפתני זה כאחד מיעדי התוכנית האסטרטגית החדשה.
עם ההצטרפות ליוזמות אלה, ממצבת עצמה ישראל לצד מדינות בעלות סדר יום שאפתני לשמירה על מגוון ביולוגי, בהן חברות ה-G7 והאיחוד האירופי. בספטמבר 2022 הכריזה השרה להגנת הסביבה על גלישת פלמחים במים הכלכליים של ישראל כשטח ימי מוגן בשל ערכי הטבע הנדירים והרגישים שלמעשה יותר ממכפיל את השטח הימי המוגן של ישראל. כמו כן, בשנה האחרונה הוכרזו בישראל 20 שמורות טבע וגנים לאומיים חדשים. צעדים אלו ממחישים את מחויבותה של ישראל ליעד ההגנה על 30% משטחיה הטבעיים.
באחרונה המשרד להגנת הסביבה פרסם את תכנית האב למסדרון האקולוגי המזרחי וכן פרסם בשיתוף החברה להגנת הטבע קול קורא חדש להטמעת שיקולי מגוון ביולוגי במגזר העסקי "סביבטבע 2022" לתמיכה ברשויות המקומיות בטבע עירוני וכמו גם קולות קוראים לשיקום נחלים והצללה. כמו כן, המשרד עומד בשלבי סיום של הכנת תוכנית לאומית חדשה למגוון ביולוגי, הכוללת 5 מטרות על, 20 יעדים ו-100 פעולות רוחביות לשיפור מצב המגוון הביולוגי בישראל.
ד"ר נטע ליפמן, סמנכ"לית בכירה למשאבי טבע וחוסן אקלימי במשרד להגנת הסביבה: "משבר האקלים ומשבר המגוון הביולוגי כרוכים זה בזה. כבר היום ברור כי משבר האקלים מחמיר את הידרדרות מצב הטבע העולמי, ומנגד ידוע כי בלימת משבר האקלים מחייבת היערכות שתכלול גם את השמירה על מערכות טבעיות עמידות ומתפקדות. המשרד להגנת הסביבה רואה חשיבות רבה בשיתוף הפעולה והמאמץ הבין-לאומי לשמירה על המגוון הביולוגי, על ידי השתתפות במשא ומתן של אמנת המגוון הביולוגי (CBD), שאותה אשררה ישראל ותמיכה בהכנסת יעדים שאפתניים לתוכנית האסטרטגית החדשה של האמנה. יעדים אלו יכוונו גם את מדיניותה של ישראל על מנת לשפר את מצב הטבע ולשמור עליו למען אזרחי ישראל והעולם, היום ובדורות הבאים".