חוק שיאפשר את מינוי דרעי לשר אושר בקריאה טרומית בכנסת
מליאת הכנסת אישרה הערב (שלישי) בקריאה טרומית את הצעת חוק-יסוד: הממשלה (תיקון – כשירותם של שרים), של חבר הכנסת משה ארבל מטעם ש"ס.
בהצעה תמכו 62 חברי כנסת לעומת 53 שהתנגדו, והיא תועבר לוועדה המסדרת לקביעת הוועדה שבה יתקיים הדיון בהכנה לקריאה ראשונה.
בהצעת החוק מוצע לתקן את אחד מתנאי הכשירות למינוי שרים לממשלה, הקבוע בסעיף 6 לחוק היסוד ולקבוע כי הגבלת הכשירות למינוי אדם לשר בשל הרשעתו בעבירה תתקיים רק אם אותו אדם נידון לעונש מאסר בפועל.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
בדברי ההסבר נכתב: "הזכות לבחור ולהיבחר היא זכות יסוד במשטרנו החוקתי. זכות זו באה לידי ביטוי אף במינוי חבר הממשלה ואישור מינויו בהצבעת רוב במליאת הכנסת, ובכדי להביא לידי ביטוי את רצון העם ובחירת הציבור באופן מיטבי אשר הביע את אמונו במינוי זה, ואשר הועמד לבחירת הציבור חרף עונש המאסר על תנאי שהושת עליו, אין זה מן הראוי למנוע את התכלית הרצויה בשל עמימות בנוסח החוק".
עוד נכתב: "מוצע לפיכך לתקן את חוק-יסוד: הממשלה ולקבוע גם בו כי קביעת הגבלה כה משמעותית על האפשרות של אדם להתמנות לשר תהיה מותנית בכך שנגזר עליו עונש מאסר בפועל, וטרם עברו שבע שנים מהיום שגמר לרצות את עונש המאסר בפועל".
למעשה חוק זה מוצע כדי לאשר את מינויו של אריה דרעי לשר. דרעי התפטר מהכנסת בינואר השנה וכעבור יומיים הודה והורשע בעבירות מס במסגרת הסדר טיעון. בית המשפט גזר עליו 12 חודשי מאסר על תנאי וקנס בסך 180 אלף שקל. התפטרותו למעשה הותירה את הצורך לקבוע בבית המשפט אם דבק במעשיו קלון – אשר ימנע מדרעי לכהן כשר.
על פי חוק יסוד: הממשלה, מי שהורשע בפלילים ונידון למאסר יוכל להתמנות לשר רק לאחר שחלפו שבע שנים מיום סיום ריצוי העונש או מיום מתן פסק הדין – אלא אם יו"ר ועדת הבחירות המרכזית קבע שאין קלון בעבירתו. הפרשנות הרווחת במשרד המשפטים גורסת כי גם מאסר על תנאי נחשב למאסר, אולם הצעת החוק נועדה לעקוף את הדרישה להכרעה של יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, שאמור היה להכריע בסוגיה. בכך יהיה אפשר לאשר את מינוי דרעי לשר באופן ישיר.
שר המשפטים, גדעון סער, גינה את הצעת החוק הזו: "זה חוק עוקף קלון, הצעת החוק הזו היא חקיקה פרסונלית מובהקת, זה נראה פחות כמו שינוי חוקה אלא כמו שוד לאור יום. חקיקת יסוד פרסונלית ברוטלית כזו, שהיא ההצעה הראשונה שמובאת, היא הסנונית לעתיד".