חוק ביטול אזרחות ממחבלים עבר בקריאה טרומית: "הסכמה רחבה שאינני זוכר כמותה"
מליאת הכנסת אישרה לפני זמן קצר (רביעי) בקריאה טרומית את הצעת חוק לביטול אזרחותו או תושבותו של פעיל טרור שמקבל תגמול עבור ביצוע מעשה הטרור, תיקוני חקיקה, התשפ"ג -2023. מדובר בשורה של הצעות שהגישו חברי הכנסת אופיר כץ, שרן השכל, שמחה רוטמן, עודד פורר, זאב אלקין ינון אזולאי ומאיר כהן. בהצעה הראשונה תמכו 71 מול 9 שהתנגדו והיא תועבר יחד עם יתר ההצעות לוועדת הכנסת שתכריע איזו וועדה תכין את ההצעה לקריאה הראשונה.
מוצע לקבוע כי ייראו אדם שהורשע בעבירות שהן מעשה טרור והוטל עליו עונש מאסר בפועל, כמי שוויתר על אזרחותו או על רישיון ישיבת הקבע שלו, לפי העניין, אם הוכח להנחת דעתו של שר הפנים כי קיבל כספים בזיקה לטרור מהרשות הפלסטינית. אדם כאמור יורחק בתום מאסרו לשטחי הרשות הפלסטינית.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "אנשים רבים שמחזיקים באזרחות או תושבות ישראלית מקבלים בימים אלה ממש, משכורות חודשיות מאת הרשות הפלסטינית כשכר ותגמול בעד ביצוע מעשי טרור. משכורות אלה עולות בהדרגה עם ותק האנשים בכלא. אין זה עולה על הדעת, שאזרחי ותושבי ישראל שלא רק שבגדו במדינה ובחברה הישראלית, אלא אף הסכימו לקבל תשלום מאת הרש"פ כשכר בעד ביצוע מעשה הטרור וממשיכים ליהנות ממנו, ימשיכו להחזיק באזרחות או תושבות ישראלית. אזרח או תושב מדינת ישראל שהסכים לקבל תשלום מהרש"פ, במישרין או באמצעות גוף זר, כשכר או תגמול בעבור ביצוע מעשה טרור או עבירה אחרת שיש בה משום פגיעה חמורה בביטחון המדינה, כמוהו כמעיד על עצמו שהוא מוותר על מעמדו כאזרח או כתושב. חומרה נוספת ומכרעת יש בכך שאותו אזרח או תושב המדינה, הנהנה מכל הזכויות שמעניקה לו המדינה, מבצע עבירת טרור ומקבל תגמול מאת הרש"פ, כשכר לביצוע מעשה הטרור."
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
ח"כ אופיר כץ הציג את הצעתו ואמר: "אברהם ברומברג זכרונו לברכה היה אמור לחגוג בעוד חודש יום הולדת 63, הוא היה אמור לחגוג עם אשתו איתה הקים בית, היה אמור לחגוג עם ילדיו שהביא לעולם ועם נכדיו דור ההמשך הצעיר. הוא היה אמור לחיות חיים מלאים שמחים ורגועים. ב-1980 היה אברהם בדרך מהבסיס לביתו בזכרון יעקב, קבוצת מחבלים מתועבים התנפלה עליו, הוא ניסה להיאבק בהם אבל הם ירו לו בראש ורצחו אותו. אברהם היה בן 20 בלבד בנופלו. חלאות לא אנושיות מלאות שנאה ורוע החליטו לקחת מאברהם הצעיר את חייו. אחד המחבלים המתועבים השתחרר בשבוע שעבר מהכלא ולתת אדם השפל הזה חגגו את שחרורו המוני אנשים, הציגו אותו כגיבור. כולנו ראינו את החגיגות האלו ואין ישראלי שהבטן שלו לא התהפכה. את החגיגות האלה אנחנו חייבים להפסיק. אנחנו לא נוכל להחזיר את הנרצחים אבל לפחות לחסוך למשפחות השכולות את הכאב מהחגיגות האלה. הבאים בתור ידעו שנגמרה החגיגה, הם לא חוזרים לפה אלא לרמאללה או עזה."
השרה מירי רגב השיבה בשם שר הפנים: "מחבלים ארורים צריכים להירקב בכלא ללא שום זכויות. החוק הזה חוצה דעות פוליטיות ומפלגות, זה לא ימין ושמאל. החוק שומר על כלל החברה הישראלית והגיע הזמן להשיב את ההרתעה ולמנוע מאיש טרור לקבל זכויות בשם הדמוקרטיה שהוא רומס והורס. מי מעלה על הדעת שמחבל מקבל זכויות מהמדינה, ביטוח לאומי, הבטחת הכנסה, לימודים, זה דבר שלא קורה באף מדינה בעולם. אני שמחה שגם חברי כנסת מהאופוזיציה הם חלק מהצעת החוק הזו."
ח"כ אחמד טיבי התנגד: "אזרחות היא אמנה בין המדינה לאזרח ותשלומים הם לא סיבה לשלול אזרחות. על מעשה רצח יש בית משפט ששופט אנשים. יש תרגיל בהצעת החוק הזו שמטרתו שהחוק הזה יחול רק על ערבים. אף אחד מיכם לא חשב להחיל את החוק על רוצח רבין או רוצחי משפחת דוואבשה או אבו חדיר. זו חקיקה גזענית ביסודה."
יו״ר הכנסת, אמיר אוחנה, נשא לפני זמן קצר (רביעי) דברים במליאת הכנסת בטרם ההצבעה על הצעת החוק. בדבריו התייחס אוחנה להסכמה הרחבה שיש בכנסת על החוק המוצע.
מדברי היו״ר אוחנה: ״חברות וחברי הכנסת בטרם נציג את הנושא שעל סדר היום אני מבקש לומר מספר מילים, וזאת למרות שאנחנו לא בנוכחות מלאה – בשל ההלוויה שנערכת בשעה זו של נשיא מועצת חכמי התורה הרב שלום בעדני זכר צדיק וקדוש לברכה, וזה המקום גם לנחם את בני משפחתו, מוקיריו וממשיכי דרכו – תנוחמו מהשמיים."
"חברי הכנסת, 36,227 קולות של אזרחי ישראל שהלכו להצביע – זה משקלו של מנדט בבחירות לכנסת ה-25. כשאני רואה חבר או חברת כנסת – כל אחד מבין 120 חברי הבית הזה, אני רואה 36,227 אזרחים עומדים מאחוריו. זה מספר עצום. אני רואה כל אחת ואחד מהחברים בבית הזה – כמנהיגים, ומציע שכך ננהג כולנו. כך ננהג בעצמנו – וכך ננהג בזולתנו. יש משקל והשלכות לדברים שלנו." הוסיף אוחנה.
לסיום, אמר: "החברה הישראלית עברה בשנים האחרונות טלטלות, והשלכותיהן עוד מלוות אותנו. לטובת החברה כולה – ננהל כאן דיונים חשובים, נוקבים, יצריים. יהיו וויכוחים. אבל תהיינה גם הסכמות. החוקים המובאים היום ושעניינם חיזוק המאבק בטרור – מובאים בהסכמה של למעלה ממאה מחברי הבית, אלה שנוכחים כאן וכאלה שאינם כאמור בפתח הדברים, הסכמה רחבה שאינני זוכר כמותה. הדבר יוצר, לעניות דעתי, פתח לתקווה, שאפשר גם אחרת. אני מאמין ומקווה שאם כל או לפחות רוב חלקי הבית יקבלו על עצמם שניתן להתווכח גם וויכוחים נוקבים, אפשר לשכנע ומותר גם להשתכנע, אבל נזכור – תמיד נזכור — שכולנו עם אחד, נביא בשורה גדולה לציבור הישראלי. אמן וכך יהיה."