החל מהחודש: עולים חדשים מרוסיה, אוקראינה ובלארוס אינם זכאים לקבלת מענק הסתגלות
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות בראשות ח"כ עודד פורר התכנסה היום (שני) לדיון בנושא עדכון סל קליטה לעולים חדשים, נוכח אתגרי יוקר המחייה. ממשלת ישראל העניקה סיוע מיוחד בדמי הסתגלות לעולים חדשים ולעולים גוררי זכאות מאוקראינה, רוסיה ובלארוס למשך 12 החודשים הראשונים לשהייתם בישראל. כך למשל, משפחה עד 2 ילדים קיבלה סכום חודשי של 2,900 ₪ ומשפחה עם 3 ילדים ומעלה קיבלה סכום חודשי של 3,400 ₪. לפי הערכות של משרד האוצר מענק ההסתגלות לעולים בשנת 2022 עלה כ- 300 מיליון שקלים ויש צורך בתוספת של עוד כ- 100 מיליון שקלים ע"מ להמשיך לחלק את המענק גם בשנת 2023. מתחילת ינואר משרד העלייה והקליטה לא חידש את הנוהל של הענקת מענקי הסתגלות לעולים הזכאים לכך.
ח"כ פורר, יו"ר ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות: "עלייה היא בסיס הציונות. אבל נוכח הפסקת הסיוע המיוחד לעולים חסרי כול מרוסיה ומאוקראינה, נראה שהממשלה החדשה לא חושבת כך. הממשלה החדשה צריכה להחליט האם מבחינתה עלייה לישראל היא אינטרס לאומי או לא. מענק ההסתגלות זה הפקטור לקליטת עולים. אם לא ניתן להם לחיות בכבוד ולהשתלב כאן – נפסיד אותם. מדובר באינטרס ביטחוני, כלכלי וחברתי למען מדינת ישראל".
כידוע, חוק סל הקליטה נחקק בשנת 1994 ותוקן מאז פעם אחת בלבד – לעניין מנגנון העדכון. החוק קובע את הזכות לסל הקליטה אולם מסמיך את השר לקבוע את הסכומים והתנאים בתקנות. מאז חקיקת החוק וכניסתו לתוקף בשנת 1995, לא הותקנו התקנות וסכום סל הקליטה והתנאים לקבלתו נקבעו בהוראות נוהל של המשרד. בעת חקיקת החוק סכום סל הקליטה הוגדל ב 25% ביחס לסכום שהיה נהוג עד לכניסתו של החוק לתוקף, אך עד היום הסכומים עודכנו בהתאם לעדכוני המדד בלבד. הוועדה סבורה שיש לתקן את החוק ולעגן את סכומי סל הקליטה בתוספת לחוק וכן לאפשר פיקוח פרלמנטרי על הסכומים המוענקים לעולים החדשים.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
עולים חדשים זכאים לקבלת סיוע בשכר דירה שנפרש על פני 5 שנים. כך למשל משפחה שעלתה לארץ זכאית לקבל סיוע בהיקף של 800 שקלים בחודש בשנה השנייה לעלייתה ולסיוע של 99 שקלים בלבד בשנה החמישית לעלייתה. משרד העלייה והקליטה התבקש להציג לוועדה חלופות אפשריות לקיצור משך הסיוע תוך הגדלת הקצבה החודשית לסיוע בשכר הדירה.
לבקשת ח"כ עודד פורר יו"ר ועדת הקליטה, העלייה והתפוצות התווספו 20 תקנים לרשות האוכלוסין ע"מ להקל על תהליך הקליטה של העולים החדשים שמספרם עלה בשנה החולפת בעקבות המשבר בין רוסיה לאוקראינה. בנוסף לתקנים אלו רשות האוכלוסין וההגירה דיווחה לוועדה כי בימים אלו היא נמצאת בתהליכי מכרז מתקדמים לקליטה של עוד 30 עובדים נוספים.
לפי הנתונים של הסוכנות היהודית, בשנה החולפת מספר מקבלי המעמד בישראל שהגיעו ממדינות רוסיה, אוקראינה ובלארוס עמד על 31,864 אנשים ואחוז הסירוב לקבלת מעמד הוא 3.15% בלבד. שי פלבר, מנהל היחידה לעליה וקליטה בסוכנות היהודית: "מדובר במספרים מאוד נמוכים של אחוז הסירוב לקבלת מעמד בישראל, אנחנו מקווים להמשיך בעשייה הזאת גם בשנה הקרובה".
משרד העלייה והקליטה מעניק סלי קליטה למשפחות שעושות עלייה לישראל. גובה סל הקליטה למשפחה של זוג עם שני ילדים עומד על כ- 45 אלף שקלים שניתנים בפריסה לתשלומים בששת החודשים הראשונים לעלייתם לישראל. ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות דנה בשאלה האם סל הקליטה שניתן לעולים החדשים משקף את רמת יוקר המחיה בישראל.
ח״כ זאב אלקין (תקווה חדשה): "גובה סל הקליטה החודשי עומד כרגע על שתי משכורות מינימום, כאשר העולה כמעט לא מקבל סיוע נוסף. סוגיית עדכון סל הקליטה רלוונטית מתמיד. סל הקליטה הנוכחי בנוי על נקודת המוצא שהעולה מביא איתו סכום של כסף ממדינת המקור וזה מפספס את כל המטרה של סל עלייה וקליטה שמדינת ישראל מעניקה".
"יש אנשים היום שבוחרים לא לעלות לישראל כי הם יודעים שהם לא יוכלו לשרוד כאן מבחינה כלכלית" כך אמר אריאל קנדל, מנכ"ל ארגון "קעליטה" – עמותות הפועלות למען עולי צרפת. לדבריו: "מדינת ישראל צריכה לתקן את סל העלייה כדי שיתאים למציאות הכלכלית החדשה".
ח"כ טטיאנה מזרסקי (יש עתיד): "יש צורך להאריך את תקופת סל הקליטה עד לסיום לימוד העברית במסגרת האולפנים. סל הקליטה צריך להתעדכן ביחס ליוקר המחייה בישראל, הכספים שהעולים החדשים מקבלים נמוכים משמעותית ביחס לרמת החיים הגבוהה במדינתנו".
יו"ר הוועדה, ח"כ עודד פורר סיכם את הדיון ואמר: "מדינת ישראל נמצאת עכשיו בשעת רצון. ניתן לקלוט למעלה מ- 100 אלף עולים בכל שנה מתוך התגשמות החזון היהודי. מדינת ישראל הצליחה לצמוח ולשגשג בזכות גלי העלייה האדירים לאורך השנים. יש צורך לתקן את חוק העלייה והקליטה, שר האוצר ושר העלייה והקליטה צריכים לתת מענה האם הם רוצים לעודד עלייה לישראל כן או לא".