כלכלהמבזקים

"כל עלות בשל עיכוב ליבואן מתגלגלת לצרכנים": נושא התחרות בנמלים הגיע לוועדת הכלכלה

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, התכנסה היום (שלישי) לדיון מיוחד בנושא התחרות בנמלי ישראל, כאמצעי לבלימת עליית המחירים של חומרי גלם למוצרי מזון, צריכה ובניה. הישיבה התקיימה כהמשך ישיר לדיון שקיימה הוועדה בשבוע שעבר, שעסק בנושא עליית מחירי המזון והשפעתם על יוקר המחיה, על מנת למצוא כל דרך להקל על עליית המחירים במשק.

במהלך הדיון טענו נציגי נמל אשדוד כי עבודת הפריקה בנמל יעילה ואין עיכוב בפריקת המטענים, אולם היבואנים שנכחו בדיון טענו אחרת, בייחוד באשר לסחורות שמגיעות בתפזורת ולא במכולות. יו"ר הוועדה ח"כ ביטן אמר: "לא יתכן שהלקוח אומר שיש בעיה וכולכם אומרים שאין כזאת". ח"כ ביטן הורה למנות יועץ מטעם הוועדה שייבחן את הצרכים לייעול הפריקה בנמל אשדוד .

עוד דרש ח"כ ביטן לקבל ממשרדי הממשלה תשובות לסוגיות וצעדים נוספים שיאפשרו את פתיחת התחרות וייעול הייבוא בנמלים, בהם הסדרת מגבלת שעות העבודה לנהגי משאיות וחידוש הפעלת קו הרכבת מנמל אשדוד שהושבת לפני שנה וחצי, כמענה לבעיית שינוע הסחורות מהנמלים, שנידונה בהרחבה בוועדה.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר אמר בפתח הדיון: "הקמת הנמלים החדשים יצרה שינוי גדול בתחום המכולות, הבעיה היום היא במטען כללי וצובר. בחלק מהנמלים אין מספיק צוותי עבודה, מפטרים עובדים בזמן שאניות עומדות ומחכות לפריקה. יש רציפים שעמדו ריקים שנים, ושרי האוצר והתחבורה נתנו אישור להפעיל אותם לשנתיים בלבד. אי אפשר לייבא ציוד כבד ויקר בשביל שנתיים. בעיה חמורה נוספת היא משרד האוצר שהוא המאיץ הגדול ביותר בישראל ליצירת יוקר המחיה. הוא גובה מיסי יבוא על כל הוצאות ההובלה הימית על פי ערך הכולל את תעריפי ההובלה. כדי לאזן את גביית המיסים בייבוא יש לעבור לגביית מיסי יבוא על בסיס ערך FOB. בנוסף, ניצול מלא של כל רציפי הים הקיימים, ללא שום מגבלה של זמן, חייבים תחרות מלאה של כל הנמלים".

אלי בר יוסף, מנכ"ל בפועל נמל אשדוד: "אשדוד הוא מהיעילים בעולם בתחום המכולות. בכל העולם יש המתנות של עד חודש ואצלנו – בקושי משמרת המתנה. התורים הקשים היו במטען כללי. התלונות שהיו והיו מוצדקות הם של יבואני הגרעינים ולאחרונה השקענו 250 מיליון שקל בציוד שיאפשר לנו לפרוק גרעינים בצורה יעילה יותר והחודש הזה הוא חודש של מפנה משמעותי כשכבר מתחילת החודש פרקנו כבר 100,000 טון גרעינים. צווארי הבקבוק הגדולים ביותר זה המחסור במשאיות וימי הפטור שיבואן מקבל מהמדינה לאחסון ללא תשלום של הסחורות".

זאב מנצור מנכ"ל חברת לוגיסטיקר: "אנחנו מתפעלים את המסוע והממגורה בנמל אשדוד מתחילת החודש. הם אינם מהווים צוואר בקבוק. בשלושת השבועות האלה הגענו לכל היותר ל-65% ניצול אחסנה והפעילות לא עצרה לרגע אחד. אפשר להכפיל את הכניסות בלי שינויים מאג'וריים בממגורה".

שלום חתוקה, מנהל חב' שינטרקו: "התמונה לא יפה כפי שהיא מוצגת כאן. יש המתנות של 5-6 ימים לפריקה. אני מייבא אלפי מכולות בשנה ואני מרגיש את זה גם בכיס. לגבי תפזורות המצב הוא קטסטרופה. לא יתכן שבחודש ינואר אונייה של מוצרים תמתין 35 ימים לפריקה. זה 30,000 דולר ביום, זה יכול להגיע למיליון דולר שהציבור משלם". איתי רון, יו"ר איגוד יבואני תבואות הוסיף: "בשנתיים האחרונות נמל אשדוד פרק חצי ממה שפרק ב-2018. גם הצפי שמוצג כאן למיליון ומאתיים אלף טון בשנה אינו גבוה. המדינה צריכה לייבא 5.5 מיליון טון גרעינים כדי להאכיל את האוכלוסייה בשנה". ח"כ אלון שוסטר: "מדובר במזון שאנחנו ובעלי החיים אוכלים וחסר לנו מידע. אנחנו מוכרחים לקבל מפת דרכים כדי להבין בדיור איפה נקודות המחלוקת וצווארי הבקבוק".

רועי בליטנטל – איגוד ההסתדרות הכלכלית החדשה: "אין בעיה של כוח אדם בנמלים. להיפך, יש לנו עובדים קבועים ברזרבה. היו עכשיו לאורך שנה וחצי כ-130-140 עובדים זמניים שגויסו בחירום בחריגה מכל ההסכמים ושתי ההנהלות של שני הנמלים שחררו אותם כי אין בעיה של עובדים, יש בעיות רבות אחרות, בגלל בעיות של רגולציה, שינוע ועוד".

גבי בן הרוש, מועצת המובילים והמסיעים: "הנמלים עובדים 24 שעות ואנחנו נהגי המשאיות מורשים לעבוד 9 שעות בלבד. כרגע כדי להתמודד עם העומס הקיים אנחנו צריכים באופן מידי 2,000-2,500 נהגים נוספים ואין, משאיות עומדות ריקות. אנחנו מעסיקים נהגים בני 70-80 בגלל המצוקה ומשלמים על כך מחיר בתאונות. 20 שנה משרד התחבורה אומר שיתקן את זה וזה לא קורה. באירופה מותר 13 שעות עבודה אם יאפשרו זאת גם כאן זה יגדיל את התפוקה ב-10%."

סיגלית בקראי, ייעוץ משפטי משרד התחבורה, השיבה: "אנחנו בוחנים במשך הרבה שנים את סוגיית שעות בעבודה והמנוחה של נהגי התובלה. אנחנו בשיח עם ארגוני הנהגים השונים כדי לעשות תיקון ותיאום, זה הליך ממושך כי יש כמה סוגים של נהגים ותחומים שונים". לגבי ביטול מגבלת הפתיחה של הרציפים הזמניים בנמלים חיפה ואשדוד אמרה ברקאי: "השטחים הנוספים היו אמורים להינתן בשלב מאוחר יותר כדי לייצר תחרות הדרגתית. שרי התחבורה והאוצר הסכימו לתת את השטח לפרק זמן של שנתיים לפרוק מטען כללי בשל צורך שעלה. ככל שחברה מבקשת לשנות את ההיתר שניתן לה היא מוזמנת לפנות לשרים בפניה מסודרת והשרים יבדקו אותה ויתנו תשובה. לשנות מחר בבוקר זה לא דבר שניתן לעשות*.

צביקה שכטרמן, מנכ"ל מספנות ישראל ביקש לשחרר את המגבלות על הנמל: "במדינת ישראל פועלים כיום 6 נמלים מתוכם 5 פרטיים, התחרות בעיצומה ורק אנחנו מוגבלים ב-5% מכלל המטענים המיובאים בישראל, אנחנו מבקשים לאפשר תחרות פתוחה והוגנת". צביקה שפירא, משרד התחבורה השיב: "בימים אלה אנחנו בוחנים ביחד עם משרד האוצר שינוי של המגבלה".

ח"כ דן אילוז: המסקנה שלי מהדיון היא שעשינו רפורמה של שוק חופשי ותחרות אבל אין שוק חופשי, יש שוק מתוכנן מאוד שמופעל על ידי גורמים פרטיים וזו לא תחרות אמיתית. החברות הפרטיות אומרות לנו שהן רוצות לפתור את הבעיות וכרגע הרגולציה לא מאפשרת להם את זה".

בתום הדיון סיכם יו"ר הוועדה ח"כ ביטן ואמר: "מדובר בסוגיה רחבה ומורכבת, כל עלות נוספת ליבואן שנובעת מעיכוב מטענים בנמל מתגלגלת לצרכנים וצריך לפעול בכלל המישורים שעלו כאן כדי לייעל את הייבוא הימי ובכך לסייע להורדת יוקר המחייה. אני לא מקבל את הטענה שאין בעיה בנמל אשדוד, הלקוח אומר שיש בעיה וכולכם אומרים שהכל בסדר. אנחנו נמנה יועץ מטעם הוועדה שייבחן את הצרכים לייעול הפריקה בנמל". בהתייחס לסוגיית שינוע הסחורות אמר: "אנחנו חייבים לפתור את הבעיות בתחום הזה כי גם אם אתה פורק ביעילות ואין מי שייקח את זה הלאה- אנחנו באותה בעיה. אני רוצה לקבל בדיון הבא התייחסות של הרכבת לעניין השבתת המסילות וכן של משרד התחבורה לגבי תנאי העבודה של הנהגים. תשקלו לאפשר יותר שעות עבודה במקומות שמשפיעים ישירות על יוקר המחייה כמו מי שמוביל מהנמל, אפילו באופן זמני, עד שתהיה רכבת. אם תגיעו לוועדה עם התקנות בנושא הזה, ואם זה לא יופיע בהן, אנחנו נוסיף את זה". בנוסף ביקש יו"ר הוועדה מהנמלים להגיש מכתב למשרד בו יפרטו את הבקשות להסרת המגבלות על הפעלת הרציפים הזמניים וכן את כלל הצרכים הדרושים להם כדי לפתור את הבעיות הקיימות, ולהעבירו כעותק לוועדה. באשר לבקשה של מספנות ישראל ביקש היו"ר ביטן ממשרד התחבורה לתת תשובה בתוך חודש.

אילוסטרציה. צילום: חדשות מבזק לייב

Back to top button