מבזקיםפוליטי / מדיני

שיקלי הציג בישיבת הממשלה: עלייה חדה בהיקף האירועים האנטישמיים האלימים

לרגל יום השואה הבינלאומי, אשר צוין ב-27.1.23, הציג הבוקר (ראשון) שר התפוצות, עמיחי שיקלי בישיבת הממשלה, את דו"ח המגמות והתקריות האנטישמיות לשנת 2022.

שר התפוצות עמיחי שיקלי: "האנטישמיות משנה את פניה והיא הולכת ומתמקדת בשנאה כלפי מדינת היהודים ובשלילת זכות קיומה. מרבית השיח האנטישמי ברשתות, 68% ע״פ המחקר המקיף שביצע משרד התפוצות, מקורו בחוגים פלסטינים או בחוגים פרוגרסיבים פרו פלסטינים. ולמול ירידה יחסית בגילויי האנטישמיות בעולם בולט זינק מספר התקריות האנטישמיות דווקא בארה״ב בה מתהווה בחלק מהקמפוסים אווירה עוינת כלפי סטודנטים יהודים בפרט אם אלה מזדהים כציונים. על מדינת ישראל מוטלת החובה להוביל את המאבק באנטישמיות ולפעול להרחבת אימוץ הגדרות IHRA, שנעשתה לתו התקן להגדרת האנטישמיות לרבות האנטישמיות החדשה השוללת את זכות היהודים להגדרה עצמית, בכמה שיותר מדינות ומוסדות ברחבי העולם".

מגמות האנטישמיות בעולם:
1. בהשוואה לשנת 2021, אשר היוותה שנת שיא במספר האירועים האנטישמיים על רקע מבצע 'שומר החומות', המגמה המסתמנת במדינות המרכזיות הינה ירידה בהיקף כלל האירועים האנטישמיים, זאת למעט בארה"ב, בה נרשמה עלייה דרמטית בהיקף האירועים האנטישמיים בשנה החולפת.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

2. על-אף הירידה במספר האירועים האנטישמיים ככלל, בהשוואה לשנת 2021, נרשמה בשנה החולפת עלייה חדה של 13% בהיקף האירועים האנטישמיים האלימים. המדינות בהן נרשמו שיעורי התקיפה הגבוהים ביותר על רקע אנטישמי בשנת 2022 היו ארה"ב, בריטניה, גרמניה וצרפת.

3. במהלך השנה החולפת נרשמו שלושה מקרי רצח (בצרפת), בהם נבדק חשד אנטישמי, זאת בהשוואה ל-0 מקרים בשנים 2020 ו-2021.

4. בחודש מאי 2022, על רקע מותה של שירין אבו עאקלה, נרשמה הכמות הגבוהה ביותר של אירועי תקיפה על רקע אנטישמי ברחבי העולם בשנה החולפת – נתון המחזק את העלייה ההולכת וגוברת של האנטישמיות החדשה/האנטי-ישראלית כחלק מכלל השיח האנטישמי.

5. בשנה החולפת נרשמה עלייה משמעותית בשיח אנטישמי ברשת, בהשוואה לחמש השנים האחרונות בכלל וביחס לשנת 2021 בפרט, הן בהיבט של מספר הפוסטים האנטישמיים המפורסמים (27%+) והן במספר המשתמשים המקדמים תכנים אנטישמיים (21%+). בהקשר זה, נמשכת העלייה ההדרגתית בשימוש בשיח אנטישמי ברשת המכוון כנגד מדינת ישראל, המהווה 68% מכלל השיח האנטישמי ברשת. הערים אשר בלטו בשנת 2022 בהיקפי השיח אנטישמי ברשת הינן פריז, ניו יורק, לוס אנג'לס, וושינגטון וברלין.

6. בארה"ב, המגמה המרכזית שהסתמנה בשנה החולפת היא חדירת השיח האנטישמי לזרם המרכזי בארה"ב ונרמול הדיון בנושא שעד לאחרונה נחשב טאבו. השיח האנטישמי, שהובל בעבר על ידי דמויות שוליים, מובל ומנורמל היום על ידי דמויות בעלות חשיפה, השפעה ולגיטימציה ציבורית רחבה, בהן פוליטיקאים בכירים, ידוענים וספורטאים.

7. בבריטניה, נרשמה עלייה של 28% בתקיפות הפיזיות כחלק מסך התקריות האנטישמיות שנרשמו בבריטניה בשנה החולפת, כאשר מרבית התקיפות בוצעו נגד תושבי לונדון ומוסדות יהודיים שחזותם היהודית הייתה ברורה. כמו-כן, מצביעים הנתונים על עלייה בתדירות ההתקפות האנטישמיות על ילדים או על בתי ספר, וכן על עלייה בתדירות של ביצוע פשעי שנאה אנטישמיים בידי קטינים.

8. בצרפת, 50% מהמספר הכולל של אירועים אנטישמיים בשנה החולפת היו תקיפות פיזיות.

9. בגרמניה, נרשמה עלייה משמעותית של 57% במספר התקריות האנטישמיות האלימות.

10. בזירה הפלסטינית, נמשכה בשנת 2022 ביתר שאת הפצת תוכן אנטישמי, אשר כולל, בין היתר, דמוניזציה של יהודים. תכנים אלו, אשר הופצו בראש ובראשונה על-ידי דרג ההנהגה הבכיר, מנהיגי דת והטלוויזיה הרשמית של הרש"פ, ממשיכים לחלחל ולרווח בקרב האוכלוסייה הפלסטינית.

11. בשנה החולפת נמשכה מגמה מדאיגה לפיה ארגונים לא-ממשלתיים רבים ((NGOs, אשר עוסקים בסכסוך הישראלי-פלסטיני במסווה של קידום זכויות אדם ואכיפת החוק הבין-לאומי, מקדמים תפיסות אנטישמיות, המשתקפות בפעילותם, בפרסומיהם וברטוריקה שלהם – חלקם ממומנים באופן רשמי על ידי האיחוד האירופי ומדינות נוספות באירופה.

12. במרחב ברית המועצות לשעבר, הציר המרכזי והמחולל המרכזי של האירועים האנטישמיים השנה הוא מלחמת רוסיה-אוקראינה. העיסוק בנושא היהודי באנטישמיות ובזיכרון השואה ליווה את המלחמה משלביה הראשונים. עם פרוץ מלחמת המלחמה בחודש מרץ 2022 תיעדה מערכת ACMS כ-317,000 פוסטים במדיה החברתית, אשר הכילו התייחסויות אנטישמיות – עלייה של כמעט 40% בהשוואה לחודש מרץ 2021. הנתונים מצביעים על כך שגורמים רדיקליים חוצי גבולות הפכו את המשבר בין רוסיה לאוקראינה לכלי המשמש להפצת מסרים אנטישמיים.

13. בעולם הערבי והמוסלמי ממשיכים מוקדי השיח האנטישמי ברשת להיות בירדן ובמצרים. ככלל, המשיך השיח הערבי האנטישמי לעסוק בסכסוך הישראלי-פלסטיני, והדבר בא לידי ביטוי ביתר שאת על רקע מותה של העיתונאית שירין עבו עאקלה, מבצע 'עלות השחר' ובזמן המונדיאל בקטאר.

14. באשר לאימוץ הגדרת האנטישמיות של ארגון IHRA (הברית הבינלאומית להנצחת זכר השואה), המהווה כלי חיוני לזיהוי וסימון של ביטויים אנטישמיים, נרשמו בשנה החולפת 91 מקרים של אימוץ והבעת תמיכה בהגדרה, כאשר מעל למחצית (52%) מהמקרים התרחשו בארה"ב ובקנדה. מדובר בירידה קלה בהשוואה לשנת 2021, אז נרשמו כ-200 מקרים של אימוץ.

ישיבת ממשלה
ישיבת הממשלה. צילום: ללא קרדיט
עמיחי שיקלי - אופיר אקוניס - מאי גולן
השר שיקלי ישיבת הממשלה. צילום: ללא קרדיט

Back to top button