צעקות בוועדת החוקה: "התנהגות ח"כ כהן מדגימה את הבורות הבלתי רגילה של האנשים האלו" | צפו
ועדת החוקה המשיכה היום (רביעי) להכין לקריאה ראשונה את הצעת החוק מטעם הוועדה- הצעת חוק-יסוד: השפיטה (חיזוק הפרדת הרשויות). הצעת החוק כוללת את שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים וקביעה מפורשת בדבר חוסר שפיטות תוקפם של חוקי-יסוד.
לפי הצעת החוק: הוועדה תמנה 9 חברים, שהם- נשיא בית המשפט העליון, וכן שני שופטים שיצאו לקצבה שימנה שר המשפטים, בהסכמת נשיא בית המשפט העליון; שר המשפטים ושני שרים אחרים שתקבע הממשלה; שלושה חברי הכנסת שהם יו"ר ועדת החוקה, ושני חברי הכנסת אחרים, אחד מסיעות הקואליציה ואחד מסיעות האופוזיציה, כפי שייקבע בחוק. באופן זה, לראשונה מעוגן בהצעת החוק ייצוגו של חבר/ת האופוזיציה כאשר חבר הכנסת שיכהן כחבר הוועדה מסיעות האופוזיציה ייבחר על ידי סיעות האופוזיציה בהתאם להוראות שייקבעו בתקנון הכנסת. לאחר בחירת חבר האופוזיציה יבחר יו"ר הכנסת את נציג הקואליציה שיכהן בוועדה. חברי הכנסת יכהנו כחברי הוועדה כל עוד הם ח"כים ואם תמה כהונת הכנסת- עד שתבחר הכנסת חברים חדשים במקומם.
עוד נקבע כי לפחות אחד מנציגי השופטים בוועדה, לפחות אחד מנציגי הממשלה בוועדה ולפחות אחד מנציגי בכנסת בוועדה יהיו נשים. שר המשפטים יהיה יו"ר הוועדה. הרוב הדרוש למינוי שופטים לעליון יעמוד על חמישה חברי ועדה (במקום שבעה עד היום).
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
לראשונה קובעת הצעת החוק כי ועדת החוקה תזמן את המועמדים לשיפוט בבימ"ש העליון להופיע בפניה לפני שהוועדה למינוי שופטים תכריע על מינויים: הוועדה למינוי שופטים תעביר לוועדת החוקה הודעה בדבר המועמדים בצירוף הערות הציבור שהתקבלו ולרשות ועדת החוקה יעמדו 30 ימים מיום ההודעה לזמן את המועמדים לשיפוט בבימ"ש העליון להופיע בפניה. סדרי הדיון בוועדת החוקה ייקבעו בתקנון הכנסת. במקרה של כנסת חדשה יעמדו לרשות ועדת החוקה 30 ימים מיום שהוקמה.
הצעת החוק קובעת במפורש חוסר שפיטות תוקפם של חוקי-יסוד ולפיה: מי שבידו סמכות שפיטה על פי דין, לרבות בית המשפט העליון, לא יידרש, במישרין או בעקיפין, לשאלה בדבר תוקפו של חוק-יסוד ולא יהיה תוקף להחלטה שהתקבלה בעניין כאמור.
יו"ר הוועדה ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית) פתח את הדיון: "בשבת הקרובה נקרא בעזרת ה' בבית הכנסת את פרשת יתרו "ואַתָּ֣ה תֶֽחֱזֶ֣ה מִכָּל־הָ֠עָ֠ם אַנְשֵׁי־חַ֜יִל יִרְאֵ֧י אֱלֹהִ֛ים אַנְשֵׁ֥י אֱמֶ֖ת שׂ֣נְאֵי בָ֑צַע וְשַׂמְתָּ֣ עֲלֵהֶ֗ם שָׂרֵ֤י אֲלָפִים֙ שָׂרֵ֣י מֵא֔וֹת שָׂרֵ֥י חֲמִשִּׁ֖ים וְשָׂרֵ֥י עֲשָׂרֹֽת: כבוְשָֽׁפְט֣וּ אֶת־הָעָם֘ בְּכָל־עֵת֒ וְהָיָ֞ה כָּל־הַדָּבָ֤ר הַגָּדֹל֙ יָבִ֣יאוּ אֵלֶ֔יךָ וְכָל־הַדָּבָ֥ר הַקָּטֹ֖ן יִשְׁפְּטוּ־הֵ֑ם וְהָקֵל֙ מֵֽעָלֶ֔יךָ וְנָֽשְׂא֖וּ אִתָּֽךְ: כגאִ֣ם אֶת־הַדָּבָ֤ר הַזֶּה֙ תַּֽעֲשֶׂ֔ה וְצִוְּךָ֣ אֱלֹהִ֔ים וְיָֽכָלְתָּ֖ עֲמֹ֑ד וְגַם֙ כָּל־הָעָ֣ם הַזֶּ֔ה עַל־מְקֹמ֖וֹ יָבֹ֥א בְשָׁלֽוֹם:" שינוי שיטת בחירת השופטים בה אנו עוסקים בימים אלו היא המפתח לעמידה בכל האתגרים העומדים לפתחינו ורק לאחר שנשלים משימה הזו הכל יבוא על מקומו בשלום. בהתייחסו להפרעות חברי הוועדה לדבריו אמר: "העובדה שבאתם לפוצץ את הדיון מאוד ברורה ואני לא אתן לכם לעשות זאת. ננסה את אתגר 5 המילים- אם הצלחתי לדבר 5 מילים ברצף בלי שמישהו מחברי יש עתיד התפרץ לדבריי בצעקות תוך השתלטות על המיקרופונים"
בהתייחסו לסדר דיוני הוועדה על הצ"ח אמר: כפי שפרסמתי- לבקשת הח"כים קריב וסעדה שביקשו לדעת מתי צפויות הצבעות- ייתכנו הצבעות היום או ביום שני. אם נצליח לנהל את הדיון עניינית נצביע, ואם לא- נקדיש את הזמן הדרוש למיצוי הדיון. אברך על דיון ענייני ולא אאפשר להפריע ולהציק".
ח"כ גלעד קריב (העבודה): "לאחר עשרות השעות שהקדשנו לשמיעה חד-צדדית על מינוי השופטים, הרעיון שחברי הכנסת ידברו שעה וחצי על חסינות חוקי היסוד היא דבר בלתי מתקבל על הדעת. אתה קבעת את הכלל איך נותנים למומחים לדבר באריכות ואנחנו עומדים על החובה למצות את הדיון. כמעט כל מרכיבי הרפורמה סבוכים.ודווקא הנושא של מינוי השופטים פשוט מאוד- השתלטות של רשות אחת על מנגנון מינוי השופטים בישראל. 8 מתוך תשעה הם מינויים קואליציוניים. תם עידן השופטים העצמאיים בעלי חוט השדרה והמקצועיים בישראל וזה רשום על שמך ועל שם השר לוין".
ח"כ יואב סגלוביץ' (יש עתיד): "כותרת הדיון מדגישה את מהות הדיון- ״מחזירים את הצדק לבית המשפט״. מי מחזיר? דרעי? נתניהו? אלה יחזירו את הצדק? זה מעיד על הכיוון שאליו הולכים. יש לשינוי החוק הזה השפעה דרמטית על מה שקורה ביהודה ושומרון ועל ההגנה בפני בתי הדין הבינלאומיים של כוחות הביטחון- צבא, שב״כ, מוסד ומשטרה. אחרי שהחוק יעבור אף בית משפט בינלאומי לא יקבל את העובדה שיש לישראל מערכת משפט עצמאית ושלא צריך להתערב בהחלטותיה. תיקון חוק היסוד יביא למצב שלא תהיה הגנה משפטית למשרתים בכוחות הביטחון ויביא להפקרותם. בגלל שבקואליציה משרתים פחות בכוחות הביטחון אז זה לא מעניין אותם. אני מתעקש שבדיונים הבאים יהיו פה מומחים למשפט בין לאומי ונציגים מהמל״ל".
ח"כ אפרת רייטן (העבודה): "הנוסח הנוכחי מעמיד אותך יו"ר הוועדה בניגוד עניינים כי אתה קובע שתהיה חבר בוועדת השופטים. אתם לוקחים את בימ"ש ומנכסים אותו לקואליציה והולכים לשלוט פה בצורה מוחלטת. זו לא משילות אלא השתלטות".
ח"כ אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי): "אני מרגישה בסרט אימה כשקבוצת אנרכיסטים יחד עם עבריינים חברו להרוס לנו את המדינה. האירוע הוא חוק יסוד דרעי, חוק הגלית מי שלא מכיר בדרכנו והחוק לחיסול מדינת ישראל כיהודית ודמוקרטית. אחרי החקיקה הזו אף אזרח לא יוכל לעתור לבימ"ש. כיו"ר ועדה תיזכר כמי שהרס את המדינה שלנו".
ח"כ דבי ביטון (יש עתיד): "טרם מוצה ההליך ואין טעם לחוקק חקיקת בזק. הרי ברור שכל החקיקה מתבצעת רק כדי לחוס ולשחרר את אלו שפוחדים מריח הליזול בכלא. נמשיך להפגין ולהשמיע זעקתנו בכל הדרכים החוקיות.
ח"כ אלעזר שטרן (יש עתיד): "אני מברך אותך על הציטוט מפרשת השבוע ועצוב שלא ציטטת את כל מה שכתוב שם "לא טוב הדבר הזה אשר אתה עושה…" אם תקשיב לבכירי הכלכלנים, האקדמיה וההיי-טק תבין שאתה לא רק הולך להפיל עצמך אלא את כל העם. מה שאתם עושים עכשיו זה לשים סימן על המשך קיומה של מדינת ישראל ולא רק כיהודית ודמוקרטית".
ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו): "נחוצה רפורמה משפטית עמוקה אבל מה שאתם עושים עכשיו זה חיסול מערכת המשפט והשתלטות גורפת עליה. אם נגיע למצב בו הממשלה ששולטת לגמרי בכנסת תשלוט לחלוטין במערכת המשפט זה לא שאין הפרדת רשויות אלא תהיה רשות אחת בלבד. הנזק שתגרמו גדול מהתועלת".
ליו"ר הוועדה אמר: "אני יודע שאתה משרת אג'נדה שלך אבל היום אתה משרת אג'נדה של מספר אנשים שרוצים לפתור את הבעיה הפרסונלית שלהם ואתם לוקחים את חוקי היסוד והופכים אותם לבדיחה, נוגעים בבסיס קיומה של מדינת ישראל כמדינה ציונית, בבסיס הקיום שלנו כאן. כשאתה מסתכל במראה תחשוב את מי אתה משרת במהלך הזה. חד משמעית אתה לא משרת את הרפורמות המשפטיות שצריך לקיים עליהן דיון ואשמח לעזור בזה אלא אתה משרת אינטרסים פרסונליים של אנשים שצריכים לפתור את בעיותיהם האישיות".
היו"ר ח"כ רוטמן: "מצער אותי מאוד מה שאתה אומר כי אתה יודע היטב שאני מקדם את הנושאים הללו שנים רבות בלי קשר לאף אחד באופן פרסונלי. הסיבה שאין שיח היא כי הנחת המוצא של רבים כמוך וחלק מהיושבים פה שאומרים שבגלל הפרסונות שעומדות היום בראשות הממשלה או בממשלה אין מקום לשיח".
ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד): "אני יודעת שאתה מסתובב בעולם עם הספר שלך ומופיע בפני בכירים וכדאי שתשאל מהי אחת הפנינות של ישראל ויאמרו לך שעצמאות מערכת המשפט וחוזקה היא אחת הפנינות שלנו ומגנה עלינו. אתה משתמש בכלים של דיון שהוא לא דיון ובתפקידך כיו"ר ועדה כדי לחרב ולקרוע את העם".
ח"כ רם בן ברק (יש עתיד): "בכנסת ישראל ישנם עבריינים מורשעים יש מואשמים שנמצאים בבימ"ש ויש גם הרבה מדוכאים של השב"כ שלו היו שומרים על המקורות שלהם גם הם היו מורשעים. הפריע לי שכתבת בעמדתך ששמעת את כל העמדות והחלטת לא לשנות מהנוסח כלו. שום דבר לא מצאת לנכון לתקן ולו בפסיק?
ח"כ שלי מירון (יש עתיד): "בשעה כה קריטית אני לא מבינה איך אפשר לייצג את העמדה בצורה אמיתית בדקת דיבור. יש לאפשר לכל הח"כים שיצאו לחזור ולהביע דעתם בדיון החשוב הזה ולתת קול למומחים שהגיעו ולמומחים שנרשמו".
ח"כ חנוך מלביצקי (הליכוד): "בימ"ש היום מוטה פוליטית בכיוון מאוד ברור והפך לסניף מפלגתי של השקפת עולם קיצונית אנטי ציונית וזה צריך תיקון. אי אפשר לסמוך על השופטים שימנו עצמם ויבקרו עצמם. זה לא עובד. הצד שכנגד לא מנהל דיון אמיתי אלא מנסה לייצר דה-לגיטימציה לכל ההליך. לא קיבלנו מהאופוזיציה אף מסמך אחד כהצעה נגדית וברור שהם עושים זאת כי בימ"ש היה הדרך שלהם לשלוט למרות שהיו מיעוט. שמחה- לך קדימה ותחוקק. כשירצו לדבר הדלת פתוחה".
ח"כ מרב מיכאלי (העבודה) פנתה ליו"ר הוועדה ח"כ רוטמן: "אמרתי שאסור לנהל משא ומתן אתכם על הרפורמה הזאת, אתה יודע למה? משום שאתם לא באתם בתום לב. לעשות הפיכה כל כך דרמטית, לא משנה אם אתה מאמין בה בכל ליבך, לא עושים אותה ב-10 דקות מעכשיו לעכשיו עם ראש ממשלה עם 3 כתבי אישום, עם שר שרציתם למנות שהוא מורשע בשקר ובית המשפט פסל לכם, זה דבר שבמשך שנה שלמה לפחות עושים עליו דיון ציבורי אמיתי, כמו שכנסת אמורה לעשות, כמו שוועדת חוקה אמורה להיות הבית של זה.
אבל אתם באים עם 9D בספידים, על סטרואידים פשוט לרמוס ועל זה אין מה לנהל משא ומתן. אי אפשר לבוא עם מי שרוצים לחסל את המערכת ולהגיד- אוקיי, איזה פירורים תשאירו לנו? אני אומרת לך, אנחנו לא ניתן לכם לחסל אותה. יושבים פה חברות וחברי האופוזיציה, חברות וחברי מפלגת העבודה, ימים ולילות ואומרים לך את זה, ואתה תראה שזה מה שהולך להיות".
ח"כ טלי גוטליב (הליכוד): "אני נחרדת מההתססה ממילים שאני שומעת מנציגי שמאל שיש להם אחריות לשמור על העם הזה לפחות כמו לי. אני שומעת איך העובדה שלא יהיו נציגי לשכת עוה"ד פוגעת בדמוקרטיה".
ח"כ מירב כהן (יש עתיד) התפרצה לדבריה: "רוצים למלט את רה"מ ממשפט" והוצאה מהדיון כשהמשיכה להפריע לדברי ח"כ גוטליב.
ח"כ גוטליב: "התנהגות ח"כ כהן מדגימה את הבורות הבלתי רגילה של האנשים האלו שלא מבינים שאין קשר בין משפט נתניהו לבין הרפורמה המשפטית ואני מקווה שאף אחד בשולחן הזה לא יצטרך לתת דין וחשבון על הרדיפה הפוליטית הזו. כל הקשר הוא לשמור על ביטחון ישראל ועל זכויות אדם".
ח"כ עופר כסיף (חד"ש תע"ל): "בכוונתי לפנות לוועדת האתיקה כנגד יו"ר הוועדה ואופן ניהול דיונה. ועדת האתיקה קבעה בעניין ניהול הישיבות שאופן התנהלות דיוני וועדות הכנסת משליך באופן ישיר על כבודה של הכנסת. אשר על כן ועדת האתיקה רואה חשיבות ברורה בהעברת מסר ברור ליו"רי הוועדות שעליהם לנהוג באופן ממלכתי ובאיזון בקביעת הרכב המוזמנים ואופן ניהול הישיבות ולהיזהר שסמכותם בנושא לא תהפוך "לעושר השמור לבעליו לרעתו" (ציטוט מקהלת). מה שקורה פה הוא 180 מעלות מכך".
ח"כ משה סעדה (הליכוד): "במקום למחות על הקריאה למרי אזרחי אני רואה את חברי האופוזיציה מחככים ידיים בהנאה במקום לגנות את הדברים החמורים. אני קורא די להסתה. אני מקווה שיקום מבוגר אחראי וינהל שיח אמיתי בוועדה".
ח"כ מתן כהנא (המחנה הממלכתי): "הדרך בה אתם מובילים את הרפורמה היא החמצת הזדמנות היסטורית לתקן את הדרוש תיקון. את כל הכוח העודף שאנחנו מבינים שיש בידי מערכת המשפט, שלמערת הפוליטית אין דרך להתמודד איתו, אתם מעבירים לצד השני. אתם הולכים למהלך כוחני ומה שיקרה הוא שיום אחד עלול או עשוי להתחלף השלטון.
לגבי הוועדה למינוי שופטים הצעתך מביאה לרוב של 8:1. לכל הפחות אם שני השופטים שייבחרו בהסכמה, יהיה מצב של 5:4 והדבר יביא לכך שבחירת השופטים תיעשה ע"י רה"מ, זה ירד לפריימריז במפלגות. אני יודע שעמוק בלבך אתה בעד מערכת משפט חזקה ועצמאית, והצעתך רחוקה מלבטא את האיזון הנדרש. אם לחוקי היסוד יהיה מעמד מיוחד והם יהיו מבוצרים בדרך מיוחדת בהסכמות נרחבות בין קואליציה לאופוזיציה, אז צריך להיות להם מעמד מיוחד מול בימ"ש העליון. אבל ביום כזה שבחדר סמוך דנים על חוק דרעי, צריך להסתכל על הכל כחבילה. יש פה פספוס כי אנחנו רוצים את התיקון אבל לא בדרך הזו".
ד"ר מיכאל ויגודה, ראש היחידה למשפט עברי במשרד המשפטים: "אציג תובנות שעולות מהמקורות. נראה שהוויכוח הסוער סביב שיטת מינוי השופטים היא לא דבר חדש ולאורך ההיסטוריה המאבקים בשאלת המינוי מלווה את ההיסטוריה העולמית והיהודית. היו"ר פתח בפסוק מפרשת השבוע ואזכיר אותו בעצות שיתרו נותן למשה בארגון מערכת המשפט ביציאת מצרים לפיו מי שאמור למנות את השופטים הוא ראש העם, "משה אתה תחזה". אחד מפרשני המקרא במאה ה-19 מדגיש שלפי הבנתו הפסוק אומר שלא תסמוך בזה על בחירת העם.. רק אתה תחזה ברוח הקודש מי ההגון לכך ושמת עליהם… וגם קביעות הדיינים לא תהיה ע"י בחירת העם, שאז יחלפו תמיד את העם הבוחרים אותם, רק אתה תשים עליהם. הנה לנו מקור של פרשן המסיק מהפסוק שהבחירה הראויה לא תבוא מלמטה אלא מלמעלה, השליט משה. פסוק אחר בתחילת ספר דברים אומר "שופטים ושוטרים תיתן לך בכל שעריך…" ואקרא לכם דברים שכותב אברבנאל ותוכלו לראות שהוויכוח אינו חדש. לעומת דברים שציטטתי קודם, הוא כותב שמינוי השופטים יש מלכויות שהוא תחת יד המלך ויש ארצות שמינוי השופטים מסור לעם הארץ ואין למלך בזה דבר. הנה רואים במקורותינו את הוויכוח. בישיבה קודמת צוין שבתקופה קדומה מינוי השופטים היה בא מלמעלה ובתקופות מאוחרות יותר כשפחת הכוח השלטוני העם היהודי בחר בעצמו, הקהילות בחרו בעצמן והמהר"ל מפראג אומר שיש בכך חשש לחנופה ותלות. יש לזכור ששיטת המינוי שהייתה מקובלת בתקופת הגלות הייתה שהרבנים היו מתמנים בקהילות לתקופות קצרות של שנה עד שלוש וזה יצר תלות".
פרופ' חגי לוין יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית: "עד עכשיו לא נשמע הקול שאומר איך הרפורמה תשפיע על בריאות הציבור והסביבה בישראל. אנחנו מביאים דאגה רבה מכך שהרפורמה תפר את מערכת האיזונים והבלמים בין הרשויות וזה ישפיע על הבריאות. לבטל לחלוטין כל ביקורת שיפוטית אומר שאפשר לחוקק חוק יסוד קורונה ששם את כולנו בבתים גם אם זו טעות. הדבר ישפיע על בריאות הציבור, בריאות הנפש, בריאות הסביבה והזכות לקבלת שירותי בריאות. הליכי הסביבה והבריאות מורכבים ונדרשים שופטים מקצועיים וברגע שיש פוליטיזציה של המשפט זה פוגע באמון ובבריאות הציבור. ראינו בקורונה שוב ושוב איך היה צורך בבימ"ש העליון בלא מעט החלטות. תארו לכם שיהיה ח"כ שידרוש להפסיק את חיסוני השגרה או שיחוקק חוק יסוד הזכות לעשן במקומות ציבוריים. לא יהיה מגן על בריאות הציבור. ההליך כפי שהעם רואה פה בדיונים מכניס לסטרס ואני מפציר בך לתת לדברים להירגע ואז לקדם אותם".
ח"כ ארז מלול (ש"ס) קרא באמצע דבריו: "בינתיים זה מפריע רק לבריאות הנפש של חברי האופוזיציה". בעקבות דבריו אלו התפתחה מהומה וחברי האופוזיציה דרשו התנצלות ומשלא הפסיקו דבריהם הוצאו מהדיון. היו"ר ח"כ רוטמן: "לא שמעתי את האמירה וסבב הצעקות מונע התייחסות ובוודאי גינוי כשלא שומעים מה אמר ומה האמירה, ומי שרוצה להגיב בסבב צעקות על כל אמירה מוותר על זכותו לדבר".
היו"ר ח"כ רוטמן: ח"כ שאשא ביטון וח"כ קריב היו צריכים להיעלב מדבריך, שכן בין אם אני מסכים או לא עם הדברים שעשו, הטענה כאילו בימ"ש עליון הגן בצורה יותר טובה על זכויות האדם מחברי הכנסת בתקופת הקורונה זו טענה מצחיקה".