ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה היום (שני) לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה הממשלתית לתקן את חוק תכנון משק החלב, שנועד להוריד את מחיר החלב הגולמי (מחיר המטרה) שמשלמות המחלבות לרפתנים. לפי ההצעה שאושרה, ברבעון השני של 2023 יופחת המחיר ב-4.4 אגורות לליטר, ברבעון השלישי והרביעי של 2023 וכן ברבעון הראשון של 2024 יופחתו 3.65 אגורות ומהרבעון השני של 2024 יופחתו 1.5 אגורות ממחיר המטרה.
סמנכ"ל גורמי ייצור במשרד החקלאות, ד"ר אסף לוי, אמר כי הוועדה מתבקשת לאשר את התיקון, בהתאם להסכם לו היו שותפים משרדי החקלאות והאוצר ונציגי ענף החלב. לדבריו, המטרה היא למתן את עליית המחירים של מוצרי החלב המפוקחים. הוא הוסיף כי מדובר בפחתה של כשני אחוז ממחיר המטרה, והדבר יפחית בכאחוז את העלייה הצפויה.
היו"ר ביטן אמר כי הדבר לא פותר את הבעיה, שכן צפויה עלייה של 16% במחיר המוצרים המפוקחים. לוי השיב כי הדרך להילחם בעליית מחירי המוצרים המפוקחים זה בעזרת הנשמה חיצונית למשק החלב.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
על רקע זה אמר היו"ר ביטן לנציג האוצר: "אני לא רוצה לעשות מסיבות עיתונאים ולהאשים אתכם בדברים, אני רוצה שתעזרו לנו לטפל ביוקר המחיה, במיוחד לפני דיוני התקציב. אם לקחנו 160 מיליארד שקל הלוואות לסייע בתקופת הקורונה אז אין סיבה שלא תעזרו. לא צריך בשביל זה 160 מיליארד, זה לא לכל החיים, כי בסוף זה מסתדר והמדינה תגבה יותר מסים. זה לא מיליארדים על גבי מיליארדים, אבל זה לא יכול להימשך ככה. תמיד האוצר לא רוצה לשלם, גם בקורונה לא רציתם אם ישראל כץ לא היה מכריח אתכם. לפי השיטה הזו לא היה לאנשים מה לאכול".
ח"כ שלום דנינו הוסיף כי האוצר צריך לראות את התמונה הגדולה ולראות בהוצאה הזו דרך להפחית את יוקר המחיה ולהביא תשומות לכלכלה. ח"כ אלון שוסטר אמר כי החקיקה הזו היא דוגמה טובה לכך ששני צדדים עם דעות שונות הצליחו להגיע לעמק השווה.
מנכ"ל ארגון יצרני החלב בישראל, ליאור שמחה, אמר כי היצרנים מפסידים במחיר המטרה ועוברת עליהם שנה לא פשוטה, ולמרות זאת התגייסו לבקשת האוצר והמחלבות להיות חלק מההסכם הזה להוריד את יוקר המחיה. נציג האוצר, גל ברנס, אמר כי לפני כשבועיים חתם שר האוצר על צו להפחתת מכס על גבינות קשות והציפיה היא לראות ירידת מחירים בקרוב. היו"ר ביטן הזכיר כי הוא עדיין מחכה לתשובת האוצר בעניין הזה והזהיר: "אני מתחיל להתייאש מכם, אולי לא נעשה אף ישיבה ונסגור את ועדת הכלכלה עד שתחליטו לעזור לציבור".
בתום הדיון דנה הוועדה בעשרות הסתייגויות שהגישו סיעות האופוזיציה. לאחר שההסתייגויות נדחו אושרה ההצעה פה אחד, בתמיכתם של היו"ר ביטן, ח"כ סימון מושאישוילי, ח"כ שלום דנינו וח"כ אליהו ברוכי.