בדרך להפיכה המשפטית: אלה הצעות החוק שעברו הלילה בקריאה ראשונה
מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את החלק הראשון של ההפיכה המשפטית – שינוי הועדה לבחירת שופטים והעברת רוב לקואליציה בוועדה, קביעה שבג"ץ לא יוכל לדון בחוקי יסוד.
מוצע כי בהתאם לתיקונים המוצעים בחוק-יסוד: השפיטה, לשנות את דרך בחירת נציגי הכנסת בוועדה: חבר הכנסת מהאופוזיציה ייבחר על ידי סיעות האופוזיציה לפי הוראות שייקבעו בתקנון הכנסת ויו"ר הכנסת יבחר את הנציג מהקואליציה. חברי הכנסת יכהנו כחברי הוועדה כל עוד הם מכהנים כחברי כנסת ואם תמה כהונת הכנסת – עד שתבחר הכנסת חברים חדשים במקומם.
עוד מוצע כי לפחות אחת מנציגי השופטים בוועדה, לפחות אחד מנציגי הממשלה בוועדה ולפחות אחד מנציגי הכנסת בוועדה תהיינה נשים. כן מוצע לקבוע כי ועדת החוקה תזמן מועמדים לשיפוט בבית המשפט העליון להופיע בפניה וכי סדרי הדיון בוועדת החוקה ייקבעו בתקנון הכנסת. בנוסף, ובהתאם לתיקוני חוק יסוד: השפיטה, הרוב הדרוש למינוי שופטים לעליון יעמוד על חמישה חברי ועדה (במקום שבעה כיום).
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "תיקון זה הוא תיקון משלים להצעת חוק יסוד: השפיטה (תיקון מס' 3) (חיזוק הפרדת רשויות). בהצעת חוק זו מוצע לתקן את סעיפים 6 ו-7 לחוק בתי המשפט (נוסח משולב), התשמ"ד-1984 שעניינם הוועדה לבחירת שופטים וסדרי עבודתה".
בהצעה תמכו 63 חברי כנסת אל מול 47 שהתנגדו, והיא תוחזר להמשך דיון בוועדת החוקה.
בעניין הצעת חוק-יסוד השפיטה מוצע לשנות את הרכב חברי הוועדה לבחירת שופטים, כך שהוועדה תמנה 9 חברים כדלהלן: נציגי הרשות השופטת יהיו נשיא בית המשפט העליון ושני שופטים שיצאו לקצבה אותם ימנה שר המשפטים, בהסכמת נשיא בית המשפט העליון; נציגי הרשות המבצעת יהיו שר המשפטים ושני שרים אחרים שתקבע הממשלה; נציגי הרשות המחוקקת יהיו שלושה חברי כנסת שהם יו"ר ועדת החוקה, ושני חברי כנסת אחרים – אחד מסיעות הקואליציה ואחד מסיעות האופוזיציה, כפי שייקבע בחוק. שר המשפטים יהיה יו"ר הוועדה. בתוך כך, מוצע לקבוע כי המניין החוקי בישיבות הוועדה הינו חמישה חברים, וכי הוועדה תחליט ברוב דעות של המשתתפים בהצבעה כל עוד אין בחוק היסוד הוראה אחרת לעניין זה.
לבסוף, מוצע לקבוע כי מי שיש בידו סמכות שפיטה, לא יידרש, במישרין או בעקיפין, לשאלה בדבר תוקפו של חוק יסוד, ולא יהיה תוקף להחלטה שהתקבלה בעניין כאמור.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "בהצעת חוק זו מוצעים שלושה תיקונים לחוק־יסוד: השפיטה: שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים; שינויים בסדרי עבודת הוועדה באשר לסמכות הוועדה לפעול אם פחת מספר חבריה, למניין החוקי בישיבות הוועדה ולרוב הדרוש להחלטה לעניין בחירת שופט; שלילת הסמכות לביקורת שיפוטית בעניין תוקפו של חוק יסוד.
השינויים המוצעים בהרכב הוועדה ובסדרי עבודתה נועדו לחזק את ההשפעה של נבחרי הציבור – נציגי הרשות המבצעת ונציגי הרשות המחוקקת – לעומת הגורמים האחרים החברים בה. כמו-כן, משמעות ההוראה המוצעת לעניין אי־שפיטות של חוק־יסוד היא קביעה של אי־שפיטות באשר לסוגיות הקשורות בשאלת תוקפו של חוק־יסוד, בין בסוגיה מהותית או צורנית, הקשורה בתוכנו של חוק היסוד, ובין בסוגיה הנוגעת להליך חקיקתו".
בהצעה זו תמכו 63 חברי כנסת אל מול 47 שהתנגדו, והיא תוחזר להמשך דיון בוועדת החוקה. מההצבעה נעדרו חברי סיעת ישראל ביתנו.
יו״ר מפלגת ישראל ביתנו, ח״כ אביגדור ליברמן: "כרגע יצאנו מאולם המליאה כדי לא להיות שותפים ולא לתת לגטימציה להצבעה לחוקים הכי לא לגטימיים. אנחנו לא עשינו מהומה, אנחנו לא רוצים לפגוע בכבודה של הכנסת. להשתולל באולם המליאה זה לא לפגוע בקואליציה, אלא לפגוע במעמדה של כנסת ישראל. אנחנו חושבים שעצם ההצבעה, גם הצבעה נגד היא מתן לגטימציה לתהליך שאינו לגטימי. אני מקווה שהקואליציה עד סוף השנה לא תתקיים".
שר המשפטים וסגן רה"מ יריב לוין אמר: "הלילה הזה זוקפים את קומתם המוני אזרחים שקולם לא נשמע ואמונתם נרמסה עשרות שנים ע"י מערכת משפט, שהיתה עיוורת לצרכיהם וזלזלה בהם. היתה כאן הפיכה משטרית שנעשתה ע"י אדם אחד, השופט בדימוס אהרן ברק, שלקח לעצמו זכות להיות מעל כולם והשתיק כל ביקורת. כשברק ביצע את ההפיכה המשטרית – האם הוא קיים דיון? התייעץ עם מישהו? התחשב בנו? אני מושיט את ידי לכל אחד מחברי האופוזיציה ומציע לקיים שיח ללא תנאים. אני מאמין שאפשר להגיע להבנות. לפיד וגנץ, אתם אלה שצריכים להוביל. אי אפשר להשאיר את ההובלה לחסרי אחריות וחסרי תמיכה ברחוב. אתם באופוזיציה לא מסוגלים לשבת לדבר עם האחים שלכם בתוך הבית. דבר לא ירתיע אותי מלבצע רפורמה עמוקה ונדרשת במערכת המשפט, בלי עיכובים ובלי מסמוסים. מה שהיה לא יהיה עוד. לא עוד אצילים ונבערים מדעת, אלא מערכת משפט שפתוחה לכל אחד מאיתנו באופן שווה. זאת דמוקרטיה."
לפני כן, הציג את ההצעה יו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן: "הצעת החוק מבוססת על כך שהרבה מאוד אנשים הרגישו ועודם מרגישים שקולם מושתק במשך שנים רבות ושעמדתם נרמסת. החלק הראשון בהצעה מבקש לתקן את הרכב הוועדה לבחירת שופטים כך שמשקלם של נבחרי הציבורי יגדל מ-4 ל-6. על פי ההסדר, במדינת ישראל, סוף סוף העם, שהוא הריבון – יבחר את השופטים, כמו ברוב המדינות הדמוקרטיות. כמו-כן, ההצעה מעגנת בוועדה, לראשונה בתולדות ישראל, נציג מטעם האופוזיציה. בנוסף, ההצעה מבקשת לקבוע כלל ברור לפיו בית המשפט העליון לא יוכל לדון ולפסוק דבר בנוגע לתוקפו של חוק-יסוד מתוך תפיסה שחוק-יסוד אינו נתון לשיקול דעתו של בית המשפט מכל סיבה שהיא".
ראש האופוזיציה, יאיר לפיד: "אני שואל את עצמי רק דבר אחד היום – אם עוד אכפת לכם, אם אכפת לכם מזה שמה שאתם עושים היום מפרק את הכלכלה הישראלית, מבריח מפה כסף. אם אכפת לכם שאתם פוגעים, בחקיקה הזאת, בשכבות הכי חלשות בחברה הישראלית. אני שואל את עצמי אם אכפת לכם מהביטחון, כי לא ביקשתם חוות דעת אחת מסודרת מה החקיקה הזאת תעשה לביטחון. אני בעיקר שואל את עצמי אם בכלל אכפת לכם מזה שאתם מפרקים לשניים את העם הזה, שאתם חוצים אותו. יש רק שתי אפשרויות – או שעדיין אכפת לכם מעם ישראל ומדינת ישראל, ואז אתם תעצרו היום את החקיקה, או שלא תעצרו את החקיקה ואז מתברר שלא אכפת לכם".
מהתנועה לאיכות השלטון נמסר: "זה יום שחור לכנסת ישראל. נבחרי ציבור שנבחרו בצורה דמוקרטית, מנצלים את הדמוקרטיה הישראלית כדי לפרק את שיטת המשטר הישראלית ולבצע הפיכה משטרית, וכל זה בשביל למלט ראש ממשלה נאשם בפלילים מספסלי בית המשפט. התשובה הציבורית למחטף הזה תהיה בהתעצמות המחאה ברחובות. לא תהיה דיקטטורה בישראל. הציבור הישראלי יתן את התשובה שלו כבר במוצ"ש הקרוב בכל מוקדי המחאה ברחבי הארץ."
בסיום ההצבעה הלילה במליאה על חוקי ההפיכה המשטרית התכנסו חברי המחנה הממלכתי בהובלת היו"ר בני גנץ והחליטו להחרים את המשך ההצבעות בכנסת. גנץ אמר לחברי הכנסת כי "זהו אינו יום רגיל, דגל שחור מתנוסס מעליו, אנחנו נחרים היום את מליאת הכנסת ומחר נמשיך ונגביר את פעולות המחאה מול ההפיכה המשטרית עד שנעצור אותה."
מארגני המאבק נגד ההפיכה המשטרית אמרו בהודעה מיוחדת לאחר העברת חוק יסוד הדיקטטורה בקריאה ראשונה: "בתוך הזמן השחור אנו נמצאים בנקודה החשוכה ביותר מאז קום המדינה. כש-37 נציגי העם חתמו על מגילת העצמאות שהגדירה את דמותה של המדינה, הם לא דמיינו שנגיע לרגע שבו כנסת ישראל תנסה לדרוס כל ערך שנכתב בה. אנו מאשימים את בנימין נתניהו וחבורת השנאה והפחדנים שמקיפה אותו, בניסיון מכוון להביא לחורבן בית שלישי ובניסיון לפגע בליבה של הדמוקרטיה הישראלית. 63 חברי כנסת הצביעו היום בעד חורבן הבית, בעד קרע נורא בעם ובעד התנקשות בדמוקרטיה. אותם פחדנים ועבריינים ייזכרו בספרי ההיסטוריה כמי שניסו ונכשלו לבצע הפיכה."
עוד הוסיפו: "ימים קשים עוד לפנינו, אך אהבת המדינה שבהקה מליבם של מיליוני המפגינים והמפגינות שיצאו בשמונת השבועות האחרונים יאירו את הדרך של מדינת ישראל לעתיד טוב יותר. בימים ובשבועות הקרובים נגביר את פעולות המחאה, ללא פחד וללא מורא, נשמור יחד, כולנו, על ישראל יהודית ו-ד-מ-ו-ק-ר-ט-י-ת."
מברוווווק בשעה טובה
מברוווווק בשעה טובה