מבזקיםפוליטי / מדיני

סמוטריץ' הציג את תקציב המדינה: "אף אחד לא יצא עם מלא תאוותו בידו"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הציג לפני זמן קצר (שלישי) את תקציב המדינה והתוכנית הכלכלית לשנים 2023-2024.

בפתח דבריו אמר השר סמוטריץ': "העברנו ביום שישי בממשלה תקציב וחוק הסדרים טובים. הייתה עבודה קשה מאוד, אף אחד לא יצא עם מלא תאוותו בידו אבל לכל שר יש הישגים משמעותיים. כשנכנסנו לתהליך של בניית התקציב היו שלושה אתגרים מרכזיים. אתגר האינפלציה שגם מגדיל את המחויבות של הממשלה לא מעט. אתגר השכר, אנחנו בלי הסכם במגזר הציבורי כבר מספר שנים ואתגר ההסכמים הקואליציוניים שהוערכו בעשרות מיליארדים והיו חייבים להיכנס למסגרות. עמדנו ביעד הזה בצורה טובה. לא פרצנו את מסגרות התקציב. 484 מיליארד ב-2023 וכמעט 514 מיליארד ב-2024. חלק מהכספים הקואליציוניים נמצאים בבריאות ובביטחון לאומי ומצד האמת לא נכון להסתכל עליהם ככספים קואליציוניים. אחרי שאישרנו את מסגרות התקציב אנחנו נדייק את התהליכים מול המשרדים, זה קורה תמיד. הצבנו כמה יעדים חשובים בתחום הרגולציה והבירוקרטיה שתעזור לישראל להתקדם יותר לכיוון של שוק חופשי. יעד ראשון זה המאבק בהון השחור. היעד השני הוא יוקר המחיה, שזה הרבה מאוד תהליכים ועבודה. אני מאמין שנצלח את המשוכה של הכנסת. "

עוד אמר שר האוצר: "הממשלה הזו הציבה כמה דברים בראש סולם העדיפויות, ביניהם: חיזוק הביטחון האישי – משטרת ישראל ומערך הביטחון הלאומי קיבלו משהו שלא היה מקום המדינה. מערכת הבריאות שמקבלת תוספת משמעותית במיטות, בינוי, מכשור וגם בבריאות הנפש. בנוסף, אנחנו משקיעים המון בשילוב אוכלוסיות שלא מספיק משתלבות בשוק התעסוקה, בהכשרות, במכללות ובהמון תמריצים. התפקיד של הממשלה היא מצד אחד לא להפריע לשוק הפרטי לעשות את שלו ומצד שני לספק לו כלים שיצליח. החקלאות הישראלית צריכה לעבור שינוי משמעותי, התוצרת החקלאית לא גדלה מספיק בהתאם לאוכלוסייה לכן אנחנו משקיעים הרבה כסף בחדשנות בחקלאות. הגענו לתכנית רב שנתית מאד טובה עם הצבא, אחרי שהתהליך נוהל בדרג המקצועי. הגענו למודלים נכונים של שכר שפותרים בעיות של הרבה מאוד שנים. אנחנו מגיעים להסכמה היסטורית שיש פשרות מכל הצדדים. זה טוב לצבא ולכלכלה. במערכת החינוך ירשנו הסכם שכר מורכב, בלשון המעטה, שגוזר 4.5 מיליארד שקלים מהיום הראשון אנחנו מתמודדים עם הירושה הזו. אני יכול לבשר להורים שאנחנו מגדילים את נקודות הזיכוי לגילאי 13-18. מדובר בסדר גודל של 2,800 ש"ח לשנה לילד לכל הורה. המעונות לא יתייקרו בשקל אחד להורים. אנחנו נספוג את העלייה של ועדת המחירים עליה חתמתי. סגרנו עם שרת התחבורה על 25 מיליארד שקלים בתכנית חומש לכבישים בפריפריה, בנגב בגליל וביהודה ושומרון. קצב התחלות הבניה בשנתיים האחרונות היה מצוין. תכננו הרבה, שיווקו הרבה והאתגר שלנו הוא לשמר את התחלות הבניה כך שכשהריבית תירגע לא תהיה שוב קפיצת מחירים מחוסר היצע. ביקשתי שיעברו על כל השכבות מכל האוכלוסייה וכשבנינו את סל הכלים להתמודד עם הגל, עברנו חתך-חתך באוכלוסייה וניסינו לגעת בכולם כמה שרק אפשר."

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

בנוסף, אמר: "יש בעיה של עשרות שנים של ריכוזיות בשוק המזון. אין לי חברים בעלי הון ואני מחויב אך ורק לאזרחי ישראל. אנחנו הולכים למהלכים שיעזרו להוריד את הריכוזיות הזו. היה מהלך של ייבוא שנבלם, רק כי הבנו שזה יפגע בישראלים. אנחנו מקימים צוות יישום שיגבש את זה ונסדיר אחרת את כל מארג היחסים של היבואנים, היצרנים, הרשתות וננסה לייצר סביבה תחרותית שיאפשר לשוק החופשי להתחרות, בלי לפגוע בעסקים הקטנים. הבאנו לציבור רפורמות טובות. אני משוכנע שקבוצות כוח ולוביסטים ינסו, אבל קשה לי להאמין שיהיה ח"כ אחד שיעז להרים את ידו נגד רפורמות כאלה, שסוף סוף יטפלו בבעיות שורש ויורידו את יוקר המחיה. אחת ההחלטות שאני הכי שמח בהם שיוצרת ערבות הדדים בעיקר לפריפריה. מדובר בכלי שמאד יעזור לטפל במצוקת הדיור. הכסף הזה לא יוצא מהארנונה העסקית הקיימת אלא רק מחדשה. יש פה צדק חלוקתי וחברתי, זה מתמרץ דיור ומחלק נכון יותר את ההון של חלקים שונים בחברה הישראלית. אני משוכנע שיש לדבר הזה תמיכה אדירה לא רק בפריפריה, משום שמבינים שהדבר הזה צודק ונכון ."

לסיום, אמר: "חוק התשתיות הלאומיות הוא מפתח מרכזי. אנחנו מדינה צעירה שלא צברה מספיק נכסים מניבים. רוב המדינות שאנחנו משווים את עצמנו אליהם הן מדינות ותיקות שצברו נכסים. חוק התשתיות הלאומיות יאפשר לנו להאיץ את צבירת הנכסים וההון של המדינה. התקציב משאיר שולי ביטחון לאתגרים כלכליים חלקם בינלאומיים וחלקם קשורים למצב במדינת ישראל. השביתה בשלטון המקומי הייתה מיותרת ומזיקה. חיים ביבס ביקש פגישה וקיבל אותה תוך כמה ימים. הפגישה הייתה מצוינת ושום דבר לא היה נראה כמשבר. הוא אמר לי שהוא לא אוהב את קרן הארנונה אבל לא הציג את זה בשום שלב כאירוע קו אדום. אני קיבלתי את ההודעה על השביתה דרך התקשורת. פגעו באזרחים לחינם. שאלת הסייעות על השולחן והיא תיפתר, כך גם הכיתות. מאד בעד שיח, שיתוף פעולה וביזור. אין מהפכה משפטית. התיקון שאנחנו מביאים יחזק את מדינת ישראל. אני בא ממפגש עם עשרים משקיעי ענק מהעולם. אנחנו מנהלים את האירוע."

בצלאל סמוטריץ' - שר האוצר
צילום: ניב מוסמן, לע"מ
בצלאל סמוטריץ' - שר האוצר
צילום: ניב מוסמן, לע"מ

Back to top button