ועדת הכספים של הכנסת, בראשות חה"כ משה גפני, אישרה היום (ראשון) לקריאה ראשונה את הצעת חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) (תיקון – רכישת דירה על ידי ילד יתום), התשפ"ג- 2022.
האמור הוא בהצעת חוק של חברי הכנסת יעקב אשר ומשה גפני, הקובעת כי ברכישת דירה עבור ילד יתום מאחד מהוריו, יוחרג התא המשפחתי הקיים בין הורה וילד, כפי שהוחרג "ילד נשוי", כך שיוטל על רכישה כזו מס בשיעורים הקבועים לדירה יחידה.
חוק מיסוי מקרקעין, מכיר בהורה וילד עד גיל 18 כתא משפחתי אחד לעניין חישוב מסי המקרקעין. הרציונל הוא שילד עד גיל 18 מצוי בחזקת הוריו, ורכישת דירה על שמו עלולה להיות רכישה שנעשית עבור הוריו ורק נרשמת על שם הילד. שכן לא סביר שילד מחזיק בהון הנדרש לרכישת נכס מקרקעין, ורכישה זו מתבצעת באמצעות כספי ההורים, ומכאן, שהם רוכשי הנכס בפועל.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
הצעת החוק מבקשת לטפל במקרים בהם רכישת דירה על ידי ילד יתום מאחד מהוריו, נעשית מכספי הירושה של ההורה הנפטר, ומטרת הרכישה היא הבטחת עתידו הכלכלי של הילד. לפיכך, רישום הדירה על שמו לא נועד לשם התחמקות מתשלומי מסים בעד רכישת הנכס כאמור.
כן מבקשת הצעת החוק לטפל במקרים בהם המשפחה המורחבת או הקהילה בה חי הילד, תומכת ומתגייסת למען הבטחת עתידו ומעוניינת לרכוש עבורו דירה, כשהמועד המתאים לגיוס כספים עבור מטרה זו הוא סמוך ככל האפשר לפטירת אחד מהורי הילד בעודו עדיין קטין. במקרים כאלה, גם אם רכישת הדירה נעשית על שם הילד לשם הבטחת עתידו, תנאי המיסוי שיחולו על הרכישות יהיו בהתאם להורה שנותר בחיים, ומקום בו יש בחזקתו דירות נוספות, סביר להניח שלא ייהנה הילד מתנאי מס מוטבים או פטורים, כפי שמוגדר בחוק ביחס לבעלי דירה יחידה.
כך, בהצעת החוק מוצע לקבוע כי ברכישת דירה עבור ילד יתום מאחד מהוריו, יוחרג התא המשפחתי הקיים בין הורה וילד, כפי שהוחרג "ילד נשוי", כך שיוטל על רכישה כאמור מס בשיעורים הקבועים לדירה יחידה.
בהצעה מודגש כי כל מקרה של רכישת דירה על שם ילד מתחת לגיל 18 מחייב את אישור בית המשפט, שדורש את התייחסות ואישור האפוטרופוס הכללי, כך שאין חשש שזכות זו תנוצל על ידי ההורה להטבת מס עבורו. במהלך השנים האחרונות ניסתה הוועדה בתאום עם רשות המיסים להגיע להסדר שיאפשר החרגה זו בלא חקיקה, אך המהלך לא צלח.
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני: "דיברנו פה פעמים רבות בדיונים על רכישת דירה ע"י ילד יתום, שלא יהיה את התשלום של מס רכישה, ורשות המיסים הסכימה, ואמרה שכך צריך להיות. אלא שמה שקרה שביקשנו שיתוקן החוזר שלהם וזה לא קרה. אז צריך לתקן את החוק, אין ברירה. הצעת החוק הזו צודקת ונכונה".
ח"כ יעקב אשר: "את ההצעה הזו יזמנו ב-2018, יו"ר הוועדה אפשר לרשות המיסים לתקן את זה מאז בלי חוק. לאורך כל הדרך לא היה ויכוח בהיגיון ובצדק של הצעד הזה, כי מדובר על משהו שקורה באופן פתאומי במשפחה. מדובר במצב בו אם שבעלה נפטר והיא רוצה לדעת שאותם יתומים מסודרים בחיים, כך שאין פה שום משחק במס. לכן נאמר גם לי שזה ייפתר בנוהל, ולא הגשתי את ההצעה שלי לוועדת שרים, חיכינו, איפה נשבר גב הגמל? שראינו שנאמר ע"י נציג רשות המיסים לאחר התייעצות עם הייעוץ המשפטי, שיש מקום לפעול לתיקון חקיקה, לכן קידמתי את זה לוועדת שרים. צריך וודאות בעניין הזה".
ח"כ ינון אזולאי: "אני מברך אבל יותר מצר על תהליך, שפעם אחר פעם היינו פה, ודיברנו ולא קיימו. זה משהו לא ראוי, התראנו עוד ב-2018, ובכל אחת מהקדנציות. למה צריך להגיע לחוק? זו האופציה האחרונה שצריכה להיות".
שי אהרונוביץ, סמנכ"ל רשות המיסים: "בדקנו את זה שוב בשבועות האחרונים, במרבית המקרים נתנו את ההטבה, אבל כמו שקורה לא מעט פעמים, יש את המקרים בהם הדברים לא מסתדרים עם אותה הוראת ביצוע. כמו למשל הסיטואציה של לקיחת משכנתא, שההורה שבחיים הוא שלוקח משכנתא. ניסינו, נפגשנו עם עורכי דין, עם כל הצער כי גם אני לא רוצה חקיקה, ובכפוף לנושא התקציב, אני לא בטוח שיש לי את הנוסחה המנצחת בנושא ההנחיה. אני כמעט משוכנע שיגיע המקרה שלא נופל בתוך ההנחיה, כמו שהוראת הביצוע מתאימה לרוב המקרים אבל לא לכל המקרים".
נציג משרד האוצר ביקש להמתין עד לבחינה שיבצע משרד האוצר בטרם תאשר הוועדה את החוק, וציין כי כרגע מדובר בהצעה תקציבית, בעלות של 35 מיליון ₪.
יו"ר הוועדה: "נאשר זאת בקריאה ראשונה, בינתיים תעשו תחשיבים, ואז תגידו אם אתם מתנגדים לחוק. אם אתם תולים את זה בחוק התקציב וההסדרים זה לא מקובל עלי".
ח"כ אשר: "אני נתתי את הסכמתי להמשך הקידום בהסכמה, כאשר הוסבר לי שזהו נושא פרוצדורלי".
בעקבות הדברים אישרה הוועדה את ההצעה לקריאה ראשונה.