חדשות הארץמבזקים

מוכנות לחירום, חיזוק הכלכלה ופרויקט תחבורה: אלו ההשקעות שאישרה הממשלה בעוטף עזה

הממשלה אישרה לפני זמן קצר (חמישי), בישיבה חגיגית בעיר שדרות – החלטה לחיזוק החוסן האזרחי ופיתוח העיר שדרות ויישובי עוטף עזה לשנים 2023-2024. ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס להחלטה ואמר: "עוטף עזה הוא עוטף ישראל, כאן חיים כל חלקי עמנו. חיים כאן דתיים וחילוניים, מסורתיים, עולים וותיקים, מזרח ומערב – כולם. אנחנו נמשיך לפתח את יישובי העוטף – עוטף ישראל, גם לטובת התושבים וגם לטובת כל מדינת ישראל".

נתניהו הציג את פרטיה ואמר: "ההחלטה בהיקף תקציבי של כ-1.7 מיליארד ₪, ותכלול השקעה משמעותית בנושאים הבאים:
1. השקעה של כ-830 מלש"ח לטובת פיתוח תשתיות ושדרוג המרחב הציבורי.
2. השקעה של כ-190 מלש"ח לטובת פיתוח מנועי צמיחה מקומיים ומרחביים.
3. השקעה של כ-220 מלש"ח לטובת פיתוח וחיזוק הכלכלה המקומית.
4. השקעה של כ-70 מלש"ח לטובת מוכנות לחירום.
5. השקעה של כ-100 מלש"ח לחיזוק החוסן והביטחון האישי והקהילתי."

לסיום, אמר נתניהו: "החלטות הממשלה לאזור עוטף עזה מוכיחות את עצמן, ולראייה הצמיחה הדמוגרפית באזור עוטף עזה גבוהה משמעותית ביחס לצמיחה בשאר הארץ. ההחלטה מגלמת את החשיבות הרבה שממשלת ישראל רואה בפיתוח עוטף עזה. הממשלה תמשיך לחזק את תושבי העוטף והרשויות המקומיות תוך מתן עדיפות לאומית של כלל משרדי הממשלה."

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

בתוך כך, בהתאם להצעת השרה מירי רגב, הממשלה אישרה השקעה של מאות מיליוני שקלים בשורה של פרויקטים תחבורתיים לחיזוק החוסן האזרחי בשדרות וביישובי עוטף עזה. תוכניתה של השרה רגב אושרה במסגרת החלטת הממשלה הכוללת סיוע לתושבים ולרשויות המקומיות ביישובי עוטף עזה לשנים 2023-2024, ומגייסת את כל משרדי הממשלה, כל אחד בתחומו, לפעול לחיזוק הביטחון ושמירה על שגרת החיים באזור. במסגרת זאת, הודיעה שרת התחבורה מירי רגב על שורה של פרויקטים תחבורתיים, בהיקף של מעל ל-476 מיליון שקלים, שאותם יקדם המשרד לביצוע מיידי.

בתחום התשתיות הבינעירוניות, משרד התחבורה יקצה לפחות 36 מיליון שקלים מתקציב סל הבטיחות של חברת נתיבי ישראל, לתכנון וביצוע של פרוייקטי תחבורה בינעירוניים באזור עוטף עזה. במסגרת תכנית החומש של נתיבי ישראל, משרד התחבורה יקצה 165 מיליון שקלים להרחבת כביש 232 בין מבטחים למעון, ושדרוג צמתים בכניסות ליישובי המועצה האזורית אשכול. בנוסף, המשרד יקצה 70 מיליון שקלים לתכנון וקידום זמינות מקטע מעון-סעד. המיזם ייתן מענה לעומס כלי הרכב בחירום והבטחת זרימת התנועה, ומענה לעומס כלי הרכב הכבדים הנעים על כבישים אלו לכיוון מעברי הגבול ורכבים חקלאיים.

120 מיליון שקלים יוקצו לביצוע כביש עוקף שדרות (כביש 333), שיחבר את השכונות שמדרום לכביש. הכביש, באורך של כארבעה קילומטרים, יהיה דו-מסלולי ובעל שני נתיבים לכל כיוון ויחבר בין צומת הכניסה לבן גוריון לבין כביש 34 (צומת אור הנר). בתחום התחבורה העירונית, יקצה המשרד כ-23 מיליון שקלים נוספים לתכנון וביצוע של פרוייקטים תחבורתיים עירוניים.

חיזוק נוסף ליישובי עוטף עזה יחול גם בתחום התחבורה הציבורית. במסגרת זאת, מקדם המשרד מודל חדשני של תחבורה מרחבית ביישובי עוטף עזה, הנבנה סביב מרכז תחבורה מרחבי. המרכז, שיוקם בצומת שער הנגב, בהשקעה של 8 מיליון שקלים, ישמש פיילוט ארצי ראשון של המודל. מרכז התחבורה יכלול חיבור לתחנת הרכבת שדרות וחניון "חנה וסע". כמו כן, יקודם שדרוג של הצומת. בתחום "התחבורה הירוקה", יקצה המשרד 50 מיליון שקלים לתכנון וביצוע של שבילי אופניים באזור עוטף עזה, לקידום תחבורה בת קיימא וקישוריות למרכזי תחבורה ומוקדי עניין. בעיר שדרות, תקודם בשיתוף עם עיריית שדרות, תוכנית המאי"ץ (מסופים, אופניים, וצירי העדפה) לשדרוג התחבורה הציבורית והקישוריות. חברת נתיבי ישראל הופקדה על ביצוע התכנית, שנועדה ליצור רשת תחבורה המתחברת למרכז התחבורה המרחבי.

שרת התחבורה והבטיחות בדרכים תא״ל (במיל׳) מירי רגב: ״כחצי מיליארד שקלים יושקעו בשורת פרוייקטי תחבורה בישובי עוטף עזה ובשדרות, זוהי בשורה גדולה מאוד לאזרחים. התוכנית שהצגתי תאפשר לתושבי יישובי העוטף ושדרות, ליהנות מתשתיות תחבורה מתקדמות ובטיחות משופרת בכבישים ובכך תגביר את החוסן האזרחי של התושבים הממשיכים לחיות תחת איום ביטחוני מתמיד.״

ובנוסף, המשרד להגנת הסביבה יתמוך בסכום כולל של כ-70 מיליון שקל לחיזוק החוסן האזרחי בשדרות וביישובי עוטף עזה, במסגרתם יקודמו נושאים סביבתיים משמעותיים, בהם קידום אסטרטגיית הטיפול בפסולת של המשרד, חינוך סביבתי, רכישת אוטובוסים מאופסי פליטות, פיתוח הטבע העירוני, שיקום נחלים ופינוי מפגעי פסולת.

תמיכה זו היא במסגרת התוכנית לחיזוק החוסן האזרחי בשדרות וביישובי "עוטף רצועת עזה" לשנים 2023-2024, שאושרה היום (ה') בממשלה. מטרת התוכנית היא לחזק את החוסן האזרחי בשדרות וביישובי עוטף רצועת עזה, הממשיכים לחיות תחת איום ביטחוני מתמיד.

כמות הפסולת המופנית להטמנה במדינת ישראל גדולה מאוד, ויתרת נפחי ההטמנה בה הולכת וקטנה. רשויות העוטף מפנות כיום את הפסולת הנוצרת בתחומן להטמנה באתר דיה ובאתר דודאים. שני האתרים צפויים לעבור בשנים הקרובות להטמנה של שאריות מיון בלבד – תהליך יקר אשר עלותו תושת על הרשויות. לפיכך, המשרד להגנת הסביבה מסייע לרשויות להתמודד עם הנטל הצפוי על ידי תמיכה בחלופות הטמנה ובתוכניות שמטרתן הפחתת יצירת הפסולת ברשויות.

המשרד להגנת הסביבה שם לעצמו את נושא הטיפול בפסולת במדינת ישראל כיעד מרכזי, במטרה לצמצם את נפח ההטמנה ולמנוע את הפסולת במקור. בחודשים האחרונים נכנס המשרד למהלך מואץ לצורך בניית מתקני מיון וטיפול בפסולת בכל רחבי הארץ, מתוך שאיפה לטפל בפסולות קרוב למקומות היווצרותן ולצמצם הטמנה.

ההחלטה לבחון הקמת מתקנים בעוטף עזה נועדה לאפשר מתן מענים גם לאזור זה, מתוך רצון להוזיל את עלויות הטיפול בפסולת מחד ולצמצם את השפעותיהן הסביבתיות מאידך. בנוסף, מרחב עוטף עזה מהווה את אסם התבואה של מדינת ישראל. מטבע הדברים, נוצרת בו גם פסולת חקלאית רבה ומגוונת, אשר לחלק גדול ממנה אין כיום פתרון. כתוצאה מכך, נערמות הפסולות החקלאיות במרחב, ולעיתים מתלקחות ומייצרות זיהום אוויר קשה ופגיעה של ממש באיכות החיים ובבריאות התושבים ביישובים הסמוכים. על כן, קיים צורך משמעותי לטפל בנושא באופן עמוק ושיטתי.

לאור זאת, במסגרת תמיכת המשרד ביישובי עוטף עזה, יקצה המשרד סכום של כ-54 מיליון שקל לטיפול בפסולת. מהם, יוקצו כ-20 מיליון שקל לאשכול נגב מערבי ולאיגוד ערים נפת אשקלון להקמה ושדרוג מתקנים לטיפול בפסולת חקלאית ולפינוי מפגעי פסולת חקלאית ביישובי עוטף עזה. בנוסף, יוקצו כ-16.5 מיליון שקל לאשכול רשויות נגב מערבי להכנת תוכניות מקצועיות לקידום אסטרטגיית הפסולת של המשרד, לרבות הפרדת פסולת במקור וטיפול בפסולת אורגנית ויישום שלה. כמו כן, כ-13 מיליון שקל יוקצו לעיר שדרות, להקמת מתקני טיפול בפסולת גזם עירוני ופסולת בניין לרבות הקמת משטחי איסוף גזם. בנוסף, כ-4 מיליון שקל לפינוי מפגעי פסולת בניין ביישובי העוטף.

עוד בהחלטה: יוקצו 3 מיליון שקל לשיקום נחל שקמה ונחל בשור באזור עוטף עזה, ו-2 מיליון נוספים לפינוי מפגעי פסולת מהנחלים; 5 מיליון שקל לטיפוח סביבתי לשכונות בעיר שדרות; 4 מיליון שקל לרשויות מקומיות בעוטף עזה לביצוע פעולות חינוכיות סביבתיות; 2 מיליון שקל לרשויות מקומיות לשמירה ופיתוח הטבע העירוני במסגרת תוכנית "סביבטבע" של המשרד; נוסף להחלטה זו, יתמוך המשרד בסכום של כ-4 מיליון שקל לרכישת אוטובוסים מאופסי פליטות שישמשו את יישובי עוטף עזה ויצמצמו את זיהום האוויר מתחבורה באזור.

השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "התמיכה של המשרד תוביל לשיפור איכות חייהם של הציבור ביישובי העוטף, ולשמירה על הסביבה והטבע באזור. התוכנית הממשלתית שאושרה היום תשפר את החוסן האזרחי של היישובים, והמשרד יסייע לקדם נושאים חשובים ומהותיים כמו טיפול בפסולת, שיקום נחלים, חינוך סביבתי ושמירה על הטבע העירוני ואיכות האוויר ביישובי עוטף עזה".

כרם שלום. אילוסטרציה. צילום: חדשות מבזק לייב

Back to top button