כלכלהמבזקים

גאווה ישראלית: נחנך בדימונה מפעל ייצור ראשון מסוגו בעולם

אחרי עגבניות שרי, טפטפות לחקלאות ותכנית הניווט המובילה בעולם, ישראל תהפוך בקרוב ליצרנית והיצואנית המובילה של מתקנים לאגירת אנרגיית חום, מהתחומים החמים והבולטים בטכנולוגיות האקלים בעולם. ברנמילר אנרג'י, חברת קלינטק ישראלית וממובילות תחום אגירת חום בישראל ובעולם, שאנשיה פיתחו טכנולוגיה יעילה וחסכונית לשימור אנרגיה על ידי חום שכבר מותקנות בפרויקטים אדירים בהיקפם באיטליה, ברזיל, ארה"ב ובקרוב במדינות שונות באירופה, חנכה הבוקר (שלישי) בדימונה מפעל ראשון מסוגו בעולם, לייצור מסחרי של מתקני אגירת החום פורצי הדרך.

המפעל, שצפוי להעסיק עשרות רבות של עובדים, יגיע עד סוף השנה ליכולת ייצור של כ-4 ג'יגה של אגירת חום, הוקם באמצעות מימון משמעותי של האיחוד האירופי והוא מצויד במכונות חדישות, עומד בסטנדרטים הבינלאומיים הגבוהים ביותר לבקרת איכות ועל גגו מותקנים פאנלים סולאריים, על מנת להגדיל את השימוש באנרגיה מתחדשת. לדברי אבי ברנמילר, מייסד ומנכ"ל ברנמילר אנרג'י, על מנת להפחית פליטות במגזר התעשייה והחימום, נדרשת אגירת חום אשר תחבר את הזמינות המשתנה של מקורות החשמל המתחדשים כגון רוח ושמש אל צרכי חום גדולים אשר דורשים חום מסביב לשעון.

"חנוכת המפעל הראשון בעולם לייצור מאסיבי של מתקני אגירת אנרגיה, פיתוח כחול-לבן, מסמלת אבן דרך מרכזית בהיסטוריה של החברה שלנו. מה שהתחיל כעסק משפחתי הפך לשחקן מוביל במאמצים הגלובליים להפחתת פליטות פחמן, וכושר הייצור שלנו בקנה מידה כזה, יאפשר לנו לעמוד בביקוש הגובר במהירות לפתרונות שלנו מלקוחות תעשייתיים ושירותים. אנו מייצרים אגירה נקייה, מחומרים ידידותיים לסביבה כדי לייצר אנרגיה נקייה", הוא אומר.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

אגירת חום היא התחום החם ביותר היום, בכל הנוגע להפחתת פליטות בתעשייה, ונמצאת במרכז תשומת הלב של גופים כגון חברת הייעוץ מקינזי וחברת טסלה, שרק לאחרונה פרסמה את האסטרטגיה שלה למעבר לעולם ללא פליטות, בו ציינה כי לאגירת חום תפקיד מרכזי. לפי נתונים שמתפרסמים מעת לעת, שריפת דלקים מאובנים להפקת חום מהווה כ-50% מכל פליטת ה-CO2 העולמית, ומפעלים תעשייתיים לבדם תורמים 30% מכל הפליטות הקשורות לדלקים מאובנים ברחבי העולם. מהידע הקיים היום, טכנולוגיות אחסון לחשמל המבוססות על סוללות אינן נותנות מענה לתעשיה, אשר עיקר האנרגיה הנדרשת היא חום להפקת קיטור, מים חמים או אוויר חם. לכן, הפיתוח פורץ הדרך של ברנמילר אנרג'י, המשלב אחסון תרמי, החלפת חום וייצור קיטור יחד בפתרון אחד, מספק לחברות תעשייתיות את היעילות האנרגטית, יציבות התפוקה, המדרגיות ויכולות נוספות הדרושות להן כדי להפחית את פליטות הפחמן והמזהמים. הטכנולוגיה של ברנמילר אנרג'י גמישה, ומאפשרת לחברות להשתמש הן בחשמל (מפאנלים סולאריים, טורבינות רוח ורשת) והן במקורות אנרגיה תרמיים (ביומסה, גזי פליטה, חום שיורי) כדי לטעון את יחידות האגירה.

ראש עיריית דימונה, בני ביטון: "בעשור האחרון הצלחנו להביא לדימונה 25 מפעלים שונים ומגוונים, כולל חברות כמו תקשוב וכדומה, אולם היעד והמטרה שלנו תמיד היו ויישארו מעבר מלואו טייק להיי טייק. אני שמח שחברת ברנמילר אנרג'י נושקת להגדרה של היי טייק ואני מברך אותה על כך שקבעה כבר אז את מיקומה בבירת הנגב המזרחי דימונה".

נשיא התאחדות התעשיינים ויו״ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד״ר רון תומר: ״פתיחת מפעל הקלינטק ברנמילר בדימונה מרגשת אותי במיוחד, בשל החדשנות פורצת הדרך שלו. אבי ברנמילר, מייסד החברה, הוא איש בעל חזון שחושב בצורה חדשנית, ויצר פה למעשה כמעט מאפס ענף תעשייתי חדש, שאני מקווה ומאמין שרבים יצטרפו אליו בהמשך. ענף הקלינטק מוכיח מה שאני טוען כל הזמן- שהתעשייה היא הפתרון ולא הבעיה. הקלינטק מקדם פתרונות תעשייתיים שיהפכו את העולם שלנו לטוב יותר. אנו מצפים כי הממשלה תפיק לקחים ובעתיד תעניק לתעשייה סט כלים מעשיים, לטובת פיתוח טכנולוגיות חדשות ויישום פתרונות להפחתת הטביעה הפחמנית״. נשיא ההתאחדות אף ציין את תרומתו הגדולה של ראש עיריית דימונה, בני ביטון, לפתיחת המפעל ואמר כי ״בזכות בני והתמיכה שלו, התעשייה הישראלית פורחת בדימונה. אנחנו מרגישים פה שבאמת רוצים בטובתנו ועוזרים בכל מה שצריך כדי לגרום לדברים לקרות. כעת גם נעזור לקדם ולפתח בעיר תעשיית הייטק מתקדמת״.

חברת ברנמילר אנרג'י, מהמובילות בעולם בסקטור אגירת האנרגיה, פיתחה מתקן לאגירת אנרגיה תרמית, ע"י שימוש בסלע מרוסק כחומר האגירה. כך, מתקבלים ביצועים גבוהים ותחזוקה נמוכה לאורך זמן, וכן מחזור ייצור ידידותי לסביבה. המערכת קולטת אנרגיה ממקורות אנרגיה שונים, ממירה אותה לאנרגיית חום ומאפשרת אספקה רציפה לפי צרכים שונים, הסטת עומסים והשטחת שיאי צריכה. בכך, נחסכת אנרגיה, נמנעות עלויות גבוהות של שימוש בחשמל, גז ודלקים והיעילות האנרגטית עולה. מערכת ה- bGenמספקת אנרגיה רציפה, 24/7, בכל תנאי מזג אוויר, ומשיגה את מטרתה העיקרית – אפס פליטות של פחמן דו-חמצני ואפס זיהום סביבתי.

ברוב המוחלט של המקרים, טכנולוגיות כאלו – למרות שהן מועילות לסביבה – מזהמות מעצם היותן ומהליך ההרכבה שלהן. אבל לא במקרה הזה – המערכת עוצבה כך שתשתמש בחומרים ידידותיים לסביבה ואינה משתמשת בכימיקלים, שמנים או מלחים העלולים לגרום לנזק סביבתי. בנוסף, למתקן אורך חיים של +30 שנים, בניגוד לפיתוחים אחרים בתחום. לחברה מספר פרויקטים בעולם, ביניהם מתקן אגירת אנרגיה הגדול מסוגו בעולם בטוסקנה, המשרת כ-4 מיליון איטלקים, פרי שיתוף פעולה עם חברת החשמל הגדולה באירופה, ENEL; מתקן אגירה חדשני ומתקדם בקמפוס של אוניברסיטת ניו יורק, בשותפות עם חברת החשמל הגדולה בארה"ב, NYPA; אגירת אנרגיה במתקן של חברת Fortlev, היצרנית הגדולה ביותר של פתרונות אחסון מים בברזיל ומהגדולות בעולם בתחום זה, ועוד.

בנוסף, מועדון חברות הקלינטק העולמי בחר בברנמילר אנרג'י, לקבל את פרס סטארט-אפ מצטיין בתחום האנרגיה בעולם לשנת 2023. כמו כן, בקרוב תקבל החברה מענק בגובה של 2.2 מיליון ש"ח (כ-610 אלף דולר) מהמשרד להגנת הסביבה, עבור בנייה והתקנה של מערכת ה-bGen לטובת פרויקט הפחתת פליטות במפעל של חברת המשקאות "טמפו" בנתניה, מיצרניות המשקאות המובילות בישראל.

צילום: ברנמילר אנרג׳י
צילום: ברנמילר אנרג׳י
צילום: ברנמילר אנרג׳י
צילום: ברנמילר אנרג׳י
צילום: ברנמילר אנרג׳י
צילום: ברנמילר אנרג׳י
צילום: ברנמילר אנרג׳י
צילום: ברנמילר אנרג׳י
צילום: ברנמילר אנרג׳י
צילום: ברנמילר אנרג׳י
צילום: ברנמילר אנרג׳י

Back to top button