בדיון שהתקיים היום (חמישי) בוועדת הכספים של הכנסת, בראשות ח"כ משה גפני, סביב הצעת החוק להקמת קרן הארנונה פרץ ויכוח סוער בין שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחברי הכנסת ואנשי השלטון המקומי.
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני אמר: "באים ראשי רשויות ומעידים כאן שממשלות עשו בעבר תכניות ולבסוף הם אלה שנפגעו. אני סבור שצריך להגיע להסכמות, נקים צוות שלך של הוועדה ושל הרשויות המקומיות ונעשה את השינויים הנדרשים".
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' אמר בדיון לעניין קרן הארנונה כי "שעושים מהלכים אמיצים וחשובים יש להם השפעה, צעדים אחרים נתקלים באדישות והתעלמות. אנחנו עושים את אחד הצעדים הכי חשובים ליוקר הדיור ולא פחות לפריפריה במדינת ישראל. לא בכדי ראשי הערים ברובם שמובילים את ההתנגדות הם לא בפריפריה. יושבים במרכז הארץ, יש להם תעסוקה ותעשייה, ומה שהפך את מרכז הארץ למרכז הארץ. באזורים אחרים יש הרבה פחות ולכן הכנסות הארנונה שלהם נמוכות בהרבה".
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
"אנחנו מטפלים במקביל בוועדות המחוזיות, בוועדות המקומיות, אבל וזה אבל גדול, המרכיב העיקרי של משבר הדיור זה ההיצע. צריך להעריך ראשי ערים שלמרות שזה לא כלכלי בונים, והמדינה מנסה לעשות כדי לסייע. גם הפעם אנחנו מגדילים את היקף הבנייה של כיתות, ומנסים לתת מענה סביב בניה ועוד. בניה לעסקים היא רווחית ובניה למגורים היא הפסדית".
סמוטריץ' הוסיף כי "ראשי ערים רצים לבנות עסקים ותעסוקה, ונזהרים לבנות למגורים, כך יש שפע של מבני עסקים אבל אין לנו דירות. לא נולדה הממשלה שתייקר את הארנונה למגורים במדינת ישראל. לכן אנחנו מנסים לאזן את התוצאה, ולאזן את הארנונה לעסקים והארנונה למגורים, להפוך את הבנייה למגורים כדאית כלכלית, למשהו שמחזיק את עצמו לפחות".
"אני לא רוצה לדבר כמה כל רשות מתכננת תעשייה ועסקים וכמה מגורים, כי הכל מעוות, כי זה הפסדי וזה רווחי. אנחנו רוצים לשנות את המצב הזה. אנחנו רוצים שהשלטון המקומי ישנה את התמהיל בשנים הקרובות, לכן אנחנו לוקחים חלק מההכנסות העתידיות, אנחנו לא פוגעים בהכנסות של אף רשות".
לדבריו, "הקרן יושבת בשלטון המקומי זו לא הלאמה, אי אפשר לשנות שום קריטריון בלי הסכמה של 70% מהרשויות, והקרן הזו תיתן 2000 ₪ על כל יחידת דיור מעתה ולנצח, תוספת לארנונה קבוע. אנחנו, אנשי המקצוע מאמינים שפה אחד המפתחות הכי משמעות להגדלת היקפי הדיור דרמטית".
"בסופו של דבר מחירי הדיור הם פונקציה של היצע וביקוש, הביקושים שלנו כל שנה הם גדולים מאוד. יש לנו פער שאנחנו צריכים לגשר עליו. הדבר ייצר מוטיבציה מאוד גדולה אצל ראשי הרשויות, כאשר הבנייה למוגרים תפסיק להיות הפסדית", הבהיר השר.
"אני בעד רשויות חזקות" אמר סמוטריץ' והוסיף, "אבל גם אם תשים עציץ בראשן, הן יושבות בת"א, רמת גן ומודיעין, ויש להם עשרות שנים של השקעות בתשתיות, מטרות, רכבות קלה, והן קרובות למרכזי התעסוקה והאוכלוסין, ויש רשויות שאין להם, ירוחם, בית שאן, הקריות, לא נמצאות במרכז הארץ".
הוא ציין כי "הדבר הזה יש לו פוטנציאל דרמטי לשנות את תמהיל הדיור. המצב הנוכחי ישתנה. קואליציה שלקחה על עצמה את הדגל לדאגה לפריפריה, את הערים האלה אנחנו מעלים על דרך המלך, יחד עם ההשקעה התשתית האדירה שאנחנו שמים, תהייה רכבת לקריית 8, וכביש 6 ימשיך לשלומי ודרומה, ומענקי איזון, ותיקון עיוותים, אבל אם אנחנו רוצים שהרשויות יוכלו לעמוד בעצמן ולבנות עשרות אלפי יחידות דיור, ואנחנו נעזור בתשתיות ופיתוח, אבל בעיקר נאפשר להן לקיים תקציב שוטף מאוזן. אז כן יש מחיר כי יש ראשי רשויות חזקים שבאופן שנים לא רוצים להתחלק עם אף אחד".
השר סמוטריץ' עורר סערה כשאמר כי "יש ראשי רשויות טובים מאוד במרכז, יש ראשי רשויות מצויינים בפריפריה, ומה לעשות יש להם נתוני פתיחה פחות טובים. אין להם תשתיות שהמדינה השקיעה במשך עשרות שנים, המדינה השקיעה פי אלף באזורי המרכז מאשר בפריפריה. יש בדימונה ראש רשות יוצא מן הכלל, ויש בבית שאן ובקריית שמונה, תפסיקו לחשוב שכל השכל נמצא אצל האשכנזים במרכז. תסתכלו בעיניים לתושבי הפריפריה במדינת ישראל. בדימונה ובירוחם ובבית שאן, ובקריית שמונה, ובקריות ובטבריה ובחצור, באור עקיבא, תסתכלו להם בעיניים".
חה"כ שרן השכל השיב לשר סמוטריץ': "על מה אתה מקשקש? זה מה שאנחנו חושבים? למה מה אתה? אתה לא אשכנזי? מאיפה אתה מביא את הרעל הזה? זה כל כך לא מתאים לך לדבר ברעל, בגועל הזה?"
השר סמוטריץ' הוסיף "אני לא מוכן לחשב מונחי רווח והפסד פר רשות במצב הבסיס הנוכחי, מכיוון שהמצב הנוכחי לא נכון. זה ישתנה וזו מטרת השינוי. יכול להיות כשבונים נוסחה ברמה הארצית, יש לה חריגים. אין לי ספק שהדבר הזה מתקן עיוותים ועושה צדק חלוקתי אמיתי, ומתקן עיוותים אובייקטיבים, זה מנוע שיעשה שינוי דרמטי בשוק הדיור, לכן אני מתעקש על הרפורמה הזו, בתאום עם ראש הממשלה, ובתאום עם מפלגות הקואליציה, הדבר הזה מתקדם עד הסוף".
"יש לי כבוד לכנסת וליו"ר הוועדה הזו, ולחברי הקואליציה והאופוזיציה, והוועדה תדון, ואם צריך לעשות דיוקים כדי שהתוצאה תהייה עוד יותר טובה, אני לא עושה פשרות על גבי תושבי מדינת ישראל והפריפריה. אם יש דברים שצריך לתקן זה תפקידה של הכנסת, זה נכון לשוק הדיור ולקידום הפריפריה במדינה ישראל".
"יש הרבה ראשי ערים שמדברים איתי ומתחננים תעביר את זה, אנחנו זקוקים לזה, אנחנו רוצים להוציא מכרזים, אנחנו רוצים לבנות, אבל אנחנו לא יכולים להיות חסרי אחריות, אנחנו לא יכולים להכניס את התקציב לגרעון. יש הפחדה וסתימת פיות בשלטון המקומי, וגם על זה צריך לדבר". סיכם השר.
יו"ר השלטון המקומי חיים ביבס אמר בדיון: "אנחנו מדברים על הקרן להלאמת כספי התושבים, והלאמת הכספים הנועדים לטפל בהם. זה לא יסייע לדיור, עיקר הביקוש הוא בן גדרה לחדרה. המדינה בורחת מטיפול במשבר הדיור. השר לא אמר את זה, גם הרפורמה לא בתקופתו, השר הקודם בא לשלטון המקומי, וקבענו מה האלטרנטיבה, כולל המודל להורדת הארנונה העסקית ל-10 שנים. יש פה אינטרס נסתר. מדינת ישראל הרוויחה על הגב שלנו במשבר הדיור. שנכנסתי למודיעין לא היה מטר של תעשייה. אם אנחנו נחליט שאנחנו רוצים ללכת למלחמה, לא רק שלא יהיה, גם מה שהאוצר חושב שיהיה לו, לא יהיה, כי אנחנו נלך למלחמת עולם".
עוד הוסיף ביבס: "עד 2008 שבאנו השלטון המקומי, האוצר ניצל את העובדה השלטון המקומי היה חלש, הוריד את מאזני האיזון בלמעלה ממיליארד ₪, אנחנו כל הזמן שובתים כדי שהחברים שלנו בפריפריה יקבלו מענקי איזון. יש עידוד תעשייה ופיתוח תעשייה ומסחר בפריפריה, זה בדיוק הפוך ממה שמדברים עליו. לקחו באוצר מודל שקיים במקום אחד בעולם בלבד. מעבר לזה בנק ישראל מוציא הודעה כתובה על ההתנגדות שלו לקרן הארנונה, וכי זה יפגע בתעסוקה ובתעשייה".
השר סמוטריץ: "יש רגעים בהם השלטון המרכזי צריך לקחת את המושכות להסתכל על האינטרס הלאומי של כלל אזרחי ישראל, גם אם לא כל ראשי הרשויות אוהבים אותו. אני למו"מ שבצד השני מאיימים עלי כמו מאפיה סיצילאינית לא נכנס, עלי לא מאיימים. אנחנו פתרנו את המשבר במעונות, וביבס רצה לעשות סיבוב. לא יהיה מו"מ שבקצה השני שלו איום של מלחמת עולם".
הוא הוסיף כי "יש 258 ראשי רשויות, לא כולם יושבים פה. אומר ראש השלטון המקומי זה לא יעובר, ומלחמה, זה לא יעבוד. אתם רוצים להיכנס לחדר, פה בוועדה וחדרים אחרים, ולראות איך משפרים ומתקנים, משרד האוצר עושה את זה הכי טוב. לא תחת איומים ואולטימטומים".