שלא נדע: מה עושים בתאונת דרכים עם נפגעים? המדריך המלא
תאונות דרכים הפכו, לצערנו, לדבר שבשגרה וכולנו מקווים לעלות על הכביש ולרדת ממנו בשלום אך לצערנו, כל אחד יכול למצוא עצמו מעורב בתאונה עם נפגעים והנזק שעלול להיגרם מכך- מעבר לכאב העצום שבאובדן או פגיעה בחיי אדם, הוא אדיר * אז מה עושים אם חלילה הייתם מעורבים בתאונה עם נפגעים, ובעקבותיה קיבלתם כתב אישום על נהיגה ברשלנות או בחוסר זהירות? מה צריך לעשות ברגע התאונה וממה צריך להיזהר?
זה קורה תמיד בתזמון הגרוע ביותר ולעולם אי אפשר להתכונן לכך. אם הייתם מעורבים אי פעם בתאונת דרכים, אתם בוודאי יכולים להיזכר בתחושת השיתוק שאחזה בכם מיד לאחר מכן. למרות ההלם הראשוני, חשוב לזכור כי להתנהלות פאסיבית מצד הנהג הפוגע עלולות להיות השלכות קשות, במיוחד אם מדובר בתאונה עם נפגעים.
אז מה בעצם קורה בשטח, במקרה של תאונה עם נפגעים?
"מיד לאחר התרחשות תאונה עם נפגעים יגיע לזירה בוחן תנועה מטעם המשטרה, שמטרתו לאסוף ממצאים כדי לנסות להבין כיצד התרחשה התאונה", מסביר עו"ד אמנון בן נעים, המתמחה בדיני תעבורה ובמשפט הפלילי. "איסוף הממצאים נועד בשלב מאוחר יותר לבסס כתב אישום נגדכם, אם נראה שאתם אשמים בתאונה."
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
לדברי עו"ד בן נעים, בוחן התנועה יעשה הכל כדי לגבות עדויות ממי שהיו חלק מהתאונה. "שלב זה הוא קריטי, שכן לעדות שתמסרו יהיה משקל דרמטי בהחלטה אם להעמידכם לדין ועל איזו עבירה", הוא אומר. מסיבה זו אתם חייבים לנסות לרסן את ההלם הראשוני שמאפיין תאונות כאלו, להיות מודעים למתרחש ולדייק ככל הניתן בפרטים שאתם מוסרים.
בתאונת דרכים עם נפגעים, קצין משטרה יכול לפסול את הרישיון שלכם כבר בשטח התאונה לתקופה של 60 יום. אם מדובר בתאונה קטלנית עם הרוגים חלילה, קצין המשטרה מחויב לשלול את רישיונכם לתקופה של 90 יום.
יש שורה של עבירות שבהן ניתן להאשים אתכם בסיטואציה כזאת – מנהיגה בחוסר זהירות או בקלות ראש ועד נהיגה רשלנית. "אם בתאונה נגרם מותו של אדם, הרי שהיא תיחשב לתאונה קטלנית, ואז ניתן יהיה להאשים אתכם בהריגה, או בגרימת מוות בקלות דעת או בגרימת מוות ברשלנות", אומר עו"ד בן נעים.
המשותף לכל העבירות שהזכרנו הוא שהן טומנות בחובן ענישה משמעותית. לעתים, בתי המשפט עשויים לגזור עליכם עונשי מאסר שיכולים להגיע אף למספר שנים. בנוסף, בעקבות עבירות חמורות אלו ניתן לפסול לכם את הרישיון לתקופה ממושכת, גם היא יכולה להגיע לכמה שנים.
עורך דין יכול לסייע להפחית את חומרת העונש
אמרנו כבר שלדברים שתאמרו בעדות בפני בוחן התנועה תהיה משמעות רבה, וכך אם תאמרו למשל שלא הבחנתם בנהג השני או שהופתעתם ממנו, הדבר יכול לסייע בהעמדתכם לדין. "מסיבה זו, לפני שאתם מוסרים עדות לבוחן התנועה, אתם חייבים למהר ולהתייעץ עם עורך דין המתמחה בתאונות דרכים", אומר עו"ד בן נעים ומוסיף, "כל מילה במקרה כזה היא קריטית. כמובן שעליכם מוטלת החובה לומר את האמת היוועצות עם עורך דין לפני מתן העדות תסייע לכם לא רק לבטא באופן המדויק ביותר את הגרסה שלכם, אלא גם תחסוך מכם את החשש שתפלילו את עצמכם. כמו כן, היא תקטין משמעותית את הסיכון שהרישיון שלכם יישלל לפרק זמן משמעותי, ובכלל תחסוך מכם טעויות מיותרות.
לא הספקתם להתייעץ עם עורך דין לפני מתן העדות בפני בוחן? לסיוע שלו יכולה להיות תרומה קריטית גם לאחר מכן בבית המשפט. עורך הדין יכול לבחון את חומר הראיות הקיים נגדכם ולשכנע את התביעה לחזור בה מהאישום נגדכם, או להגיע להסדר שבמסגרתו יופחת מאוד עונשכם."
נכתב על ידי עו"ד אמנון בן נעים, מתמחה בדיני תעבורה ובתחום הפלילי ונמנה על קהילת עוה"ד בזאפ משפטי.