תוצאות הבחירות בתאילנד שנערכו ביום ראשון הפתיעו את העולם, כאשר המועמד הדמוקרטי הפרוגרסיבי ומפלגתו היו למפלגה הגדולה ביותר, בניגוד לתחזיות. מדובר במסר חזק לשלטון הצבאי הנוקשה במדינה.
מפלגת "צעד קדימה" (Move Forward) המתקדמת, הפופולרית במיוחד בקרב צעירים תאילנדים בזכות המצע הרפורמיסטי שלה, זכתה ברוב המושבים ובנתח הגדול ביותר של ההצבעה העממית.
במקום השני הגיעה Pheu Thai, מפלגת האופוזיציה העיקרית שהייתה כוח פופוליסטי בתאילנד כבר 20 שנה.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
יחד הם הטילו מכה מוחצת לממסד השמרני, הנתמך על ידי צבא, ששלט לסירוגין במשך עשרות שנים, לעתים קרובות על ידי ביטול ממשלות שנבחרו באמצעות הפיכות צבאיות.
אבל למרות הניצחון הגדול, עדיין אין זה בטוח מי יהיה המנהיג הבא. הסיבה לכך היא שהחונטה הצבאית שתפסה את השלטון בפעם האחרונה ב-2014 עיצבה מחדש את החוקה כדי להבטיח שהיא תשמור על השפעה עצומה בעתיד הפוליטי במדינה, בין אם יזכו בהצבעה העממית ובין אם לאו.
אף אחת ממפלגות האופוזיציה לא זכתה ברוב מוחלט של 376 מושבים הדרושים להרכבת ממשלה, הן יצטרכו לסגור עסקאות ולגרוף תמיכה ממפלגות אחרות כדי להקים קואליציה גדולה מספיק כדי להבטיח ניצחון. אבל זה לא יהיה פשוט – כל מפלגת אופוזיציה או קואליציה שמקווה להרכיב ממשלה חייבת להתגבר על גוש ההצבעות החזק של הסנאט. על פי החוקה ששוכתבה בתקופת החונטה, הסנאט של תאילנד בן 250 המושבים – נבחר כולו על ידי הצבא. על כן הסנאט נוטה להצביע עבור מועמד פרו-צבאי.
כיוון שמפלגה זקוקה לרוב של הבתים המשולבים – 750 מושבים – כדי לבחור ראש ממשלה, המשמעות היא שמפלגות האופוזיציה זקוקות לכמעט פי שלושה מהקולות בבית התחתון כדי להיות מסוגלות לבחור את המנהיג הבא ולהרכיב ממשלה.
ועדת הבחירות העצמאית לכאורה, הוועדה למלחמה בשחיתות ובית המשפט לחוקה נשלטות כולן לטובת הממסד.
הפגנות של צעירים פרצו ברחבי תאילנד בשנת 2020 לאחר פיזור מפלגת "העתיד קדימה" – המפלגה שקדמה ל-"צעד קדימה". נולד דור חדש של מנהיגים פוליטיים צעירים, שחלקם היו מוכנים לדון בנושא שהיה טאבו בעבר – רפורמה מלכותית. בתאילנד כל דיון כנה על המלוכה טומן בחובו איום של מאסר תחת אחד מחוקי המלכות המחמירים בעולם. מנהיגי נוער רבים נכלאו או עומדים בפני תביעה מתמשכת הקשורה להפגנות הללו. אבל חלקם גם המשיכו ליצור את מפלגת "צעד קדימה" שסחפה לניצחון בהצבעה העממית ביום ראשון.
מפלגת "צעד קדימה" לא רק זכתה בקולות הצעירים; תוצאות לא רשמיות הראו שהמפלגה זכתה ב-32 מתוך 33 מושבים בבירה בנגקוק – באופן מסורתי מעוז למפלגות שמרניות.
האג'נדה של "צעד קדימה" כוללת רפורמה בצבא, ביטול חובת הגיוס, צמצום תקציב הצבא, הפיכתו לשקוף ואחראי יותר, כמו גם שינוי חוקתי והכנסת הצבא והמונרכיה לתוך החוקה.
זה משאיר את הממסד הצבאי נעול כעת בקרב פוליטי עם מפלגה מתקדמת דמוקרטית ששמרה על המניפסט שלה את נושא הרפורמה המלכותית. הפיכה צבאית נוספת תעלה ביוקר לממסד השמרני, ופירוק מפלגת "צעד קדימה", לאחר זכייה חד משמעית שכזו תהיה צעד דרסטי. עם זאת, הצבא הראה בעבר שיש לו מעט התלבטויות בהתעלמות מההצבעה העממית.