בצה"ל לא עוצרים: ניסויים מוצלחים במערכת ההגנה הימית "כיפת מגן"
זרוע הים בצה"ל ומנהלת "חומה" במפא"ת (המנהל למחקר, פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית) של משרד הביטחון, יחד עם חברת רפאל והתעשייה האווירית, השלימו בהצלחה סדרת ניסויי יירוט של מספר מערכות ובראשן מערכת "כיפת מגן" בתצורה ימית מספינת מגן, סער 6, אל מול מגוון איומים מתקדמים. לוחמי שייטת הסטי"לים (שייטת 3, ספינות הטילים) הובילו את הפעלת המערכת בניסוי, כחלק מתהליך מבצוע מערכות הנשק בספינות המגן.
בסדרת הניסויים נבחנו מספר תרחישים המדמים איומים קיימים ועתידיים, שעימם עשויות ספינות המגן להתמודד בזמן עימות, כגון: רקטות, טילי שיוט וכטב"מים. בניסוי שולבו מערכות הספינה במערך ההגנה הרב-שכבתי ונבחנו טכנולוגיות חדשות להגברת האפקטיביות המבצעית של מערך ההגנה האווירית בים וביבשה. הצלחת הניסוי הינה אבן דרך חשובה נוספת בפיתוח המערכת, כנגד איומים קיימים ועתידיים בזירות הלחימה השונות של צה"ל.
"כיפת מגן" הינה נדבך משמעותי במערך ההגנה העצמית והמרחבית של ספינות המגן ומהווה קפיצת דרך משמעותית הן ליכולות הקיימות בהגנת הנכסים והאינטרסים הכלכליים של מדינת ישראל במרחב המים הכלכליים, והן לעליונות הימית של מדינת ישראל בזירה.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
"כיפת מגן" בספינות סער 6 מבוססת על מערכת "כיפת ברזל" ומשולבת במערך הארצי להגנה אווירית. המערכת הינה נדבך נוסף במערך ההגנה הרב שכבתית, מערך הכולל גם את מערכות "חץ" ו"שרביט קסמים" (קלע דוד), ושאת פיתוחו מוביל משרד הביטחון באמצעות מנהלת "חומה" שבמפא"ת. חברת רפאל הינה המפתחת הראשית של מערכת ההגנה "כיפת ברזל". התעשייה האווירית, באמצעות חטיבת ׳אלתא מערכות׳, פיתחה את מכ"ם ה'אדיר' הימי. חברת mPrest מפתחת את מערכת השליטה והבקרה של מערכת "כיפת מגן".
שר הביטחון, יואב גלנט: ״מערכת ״כיפת מגן״ מהווה קפיצת מדרגה משמעותית ביכולות ההגנה בים, ומאפשרת למערכת הביטחון להבטיח את עליונותה ואת חופש הפעולה המבצעי אל מול האיומים המתעצמים בזירה הימית. המערכת בגרסתה הימית מצטרפת אל מערך ההגנה הרב שכבתי על מדינת ישראל שנחשב כפורץ דרך בקנה מידה עולמי. הערכתי הרבה למפא״ת, צה״ל ורפאל על הפיכת חזון טכנולוגי ליכולת מבצעית ממשית בשטח״.
ראש מפא"ת, תא"ל (מיל') ד"ר דניאל גולד: "קמפיין הניסויים המוצלח הוא מרכיב בסדרה של פעולות שאנחנו מבצעים כדי לשפר את מערכות ההגנה האווירית של ישראל, להיערך למול איומים עתידיים ולשפר את ביצועי המערכות למול האיומים הקיימים. הצלחת הקמפיין מחזקת עוד יותר את הביטחון שלנו במערכות ההגנה וביכולתן להגן על שטחים נרחבים ונכסים אסטרטגיים של מדינת ישראל ביבשה ובים. נמשיך לעבוד יחד עם צה"ל והתעשיות הביטחוניות להגנת מדינת ישראל בכל אזור ובכל נקודה, תוך מימוש ושימור יתרונה האיכותי של מדינת ישראל".
ראש מנהלת 'חומה' במפא"ת, משה פתאל: "מערכת הביטחון ממשיכה, כל העת, לשדרג את יכולות ׳כיפת ברזל׳, ביבשה ובים, כדי להגביר את האפקטיביות שלה. בקמפיין הנוכחי בחנו בהצלחה יכולות חדשות נוספות למערכת בתצורתה הימית, על גבי ספינת סער 6, יחד עם נדבכים נוספים של מערך ההגנה הרב שכבתי של מדינת ישראל. באמצעות אותן היכולות, קישור מערכות הספינה למערכות ביבשה והמכ״מ שפותח במיוחד למשימת ההגנה על המים הכלכליים, המערכת זיהתה בהצלחה את האיומים – רקטות, כטב״מים וטילי שיוט ושיגרה לעברם, מלב הים, את מיירטי כיפת ברזל ימית, שהשמידו אותם בדיוק מושלם. ההתארגנות והביצוע של קמפיין זה באה במקביל להפעלה מבצעית מוצלחת מאוד של מערכות ״כיפת ברזל״ ו״קלע דוד״, במבצע ״מגן וחץ״. מנהלת 'חומה' במפא"ת ממשיכה לחזק את המערכות המבצעיות, ע״י מתן מענה מבצעי וטכנולוגי בשוטף ובבניית מענה לאתגרים עתידיים".
ראש מספן ציוד בזרוע הים, תא"ל אריאל שיר: "הניסוי הנוכחי הינו חלק ממפת הדרכים לפיתוח ושכלול יכולות ההגנה של ספינות המגן, זאת תוך מתן מענה והתאמה לצרכים המתפתחים בזירה. הניסוי מהווה עדות נוספת ליכולות הפיתוח ושיפור יכולות המערכות השונות אל מול האיומים ויכולת מערכות ספינות המגן לפעול באופן אינטגרטיבי ושלם- מבניית התמונה הימית והאווירית, דרך גילוי, סיווג וזיהוי האיומים וכלה בהשגת יירוט והשמדת האיומים באופן מדויק. יכולות אלו הושגו על ידי שיתוף פעולה הדוק עם מפא"ת, התעשייות הישראליות, חיל האוויר ומהנדסי ואנשי זרוע הים במטה ובכלי השיט."