מבזקיםצבא וביטחון

ארגוני זכויות אדם: "חשד כבד שמקבלי ההחלטות ידעו כי יהרגו חפים מפשע רבים"

ארגוני זכויות אדם העבירו פנייה דחופה ליועמ"שית בבקשה שתודיע על הקמת ועדת בדיקה עצמאית לחקירת החיסולים בסבב הלחימה האחרון עזה, או שיפנו לבג"צ. "מדובר במקרה מובהק של פעולה בלתי מידתית בעליל", כתבו עורכי הדין בפנייתם.

כשבועיים חלפו מאז הסתיים מבצע "מגן וחץ" ברצועת עזה וכעת, הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל ותנועת "יש גבול" שיגרו דרישה דחופה ליועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, להקים ועדת בדיקה שתחקור את פעולות החיסול שפתחו את המבצע האחרון בעזה, במהלכן נהרגו עשרה אזרחים חפים מפשע, בהם שלושה ילדים קטנים.

מטוס קרב - חיל האוויר
צילום: דובר צה"ל

הארגונים טוענים באמצעות עורכי דינם, מיכאל ספרד ושניר קליין, כי נסיבות התקיפה מעלות חשד מבוסס שהן בוצעו תוך הפרת הדין הבינלאומי, ומזכירים כי בג"צ חייב הקמת ועדת בדיקה חיצונית לצבא ועצמאית במקרים של פגיעה בחפים מפשע.

במכתבם כותבים הארגונים על הפגיעה בחפים מפשע: "אלה תוצאות מחרידות, מקפיאות דם ממש, שבהן ילדים – פעוטות – ונשים וגברים שהם אזרחים אשר יש להם חיים, משפחות, יקירים שאוהבים אותם, חלומות ותכניות לעתיד (ממש כמו לכל בני האדם), שלא עשו דבר לאף אחד, נהרגים בתקיפות יזומות על-ידי הצבא אשר בוחר את הזמן והמקום וסוג החימוש ועוצמתו." במכתב נטען עוד שמתדרוכים של גורמים ביטחוניים לתקשורת עולה חשד כבד שמקבלי ההחלטות על החיסולים ידעו כי יהרגו חפים מפשע רבים ובכל זאת הורו על התקיפה. אם כך הדבר, נטען במכתב "מדובר במקרה מובהק של פעולה בלתי מידתית בעליל ועל כן פעולה בלתי חוקית בעליל שדגל שחור מתנוסס מעליה".

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

במידה ודרישתם לקיים חקירה של חיסולים מחרידים אלו בידי ועדה חיצונית ועצמאית תידחה, הארגונים מתריעים כי יעתרו לבג"צ.

אילוסטרציה. צילום: משרד המידע, משרד הפנים והביטחון הלאומי בעזה

עו"ד טל שטיינר, מנכ"לית הוועד נגד עינויים, מסרה: ״הצבא ושב"כ ממשיכים במדיניות חיסולים נפשעת שמובילה להרג סיטונאי של אזרחים חפים מפשע. אלה הוצאות להורג ללא משפט, שלא רק שהן מפרות את החוק הבינלאומי, אלא נעשות אפילו בניגוד לפסיקת בג"צ שבמידה רבה הכשיר, לצערנו, את עצם השימוש בפרקטיקה פסולה זאת. אם לא תכונס ועדת בדיקה עצמאית לבחינת חוקיות הפעולות האחרונה של הצבא בעזה, ישראל תעיד על עצמה כי היא אינה רוצה ואינה מסוגלת לשמור על כללי המשפט הבינלאומי ודיני הלחימה, ובכך תפתח את הפתח להתערבותם של מוסדות בינלאומיים, לשם עשיית צדק עם הקורבנות של מדיניותה הבלתי מוסרית.״

יואב הס מתנועת יש גבול מסר: ״יש חשש כבד שנחצו כל הקווים. גם האדומים ואפילו השחורים. קיים חשד שלילה שחור, הכתים את קברניטי מדינת ישראל בביצוע פשע בלתי נתפס, ואת הטייסים כמבצעי פקודה בלתי חוקית בעליל. לדעת מראש, שיש שם ילדים ולחסלם? במידה ואכן זה מה שהיה, יש להעמיד לדין את כל מי שהיתה לו יד ורגל בכך.״

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

כזכור, מבצע "מגן וחץ" ברצועת עזה החל בליל ה- 9 במאי עם חיסולם של שלושת הבכירים בג’יהאד האיסלאמי בעזה בירי מדויק של מטוסי חיל האוויר לעבר בתיהם. לפי דיווחים, בנוסף לשלושת בכירי הג’יהאד, נהרגו גם עשרה אזרחים חפים מפשע, וביניהם שלושה ילדים.

בשנת 2002 עתר לבג"ץ הוועד נגד עינויים נגד מדיניות החיסולים של ישראל, בטענה שמדובר במדיניות בלתי חוקית ולמעשה בהוצאות להורג ללא משפט, תוך פגיעה באזרחים בלתי מעורבים, הכל תוך הפרת הדין הבינלאומי. בג"ץ קבע שלא ניתן לקבוע שכל פעולת חיסול אינה חוקית או שכולן חוקיות ויש לבחון כל פעולה בפני עצמה, ודחה את הדרישה לקבוע שהמדיניות ככלל אינה חוקית. עם זאת בית המשפט קבע כי חלה חובה לבחון פעולות חיסול בדיעבד באמצעות ועדת בדיקה עצמאית (חיצונית לצבא ולשב"כ ולכל גורם אחר המעורב בהחלטה או בביצוע החיסול), אשר תחקור האם הפעולה עומדת בכללי המשפט הבינלאומי, ובכלל זאת את עמידתה במבחן המידתיות.

ועדת בדיקה כזו אכן קמה מספר שנים לאחר חיסולו של סלאח שחאדה ב-2002 בו נהרגו 13 אזרחים בלתי מעורבים, ביניהם נשים וילדים, והיוותה שיקול מרכזי בדחיית עתירתו של יואב הס בדרישה לפתיחה בחקירה פלילית של המעורבים בפעולה זו. דו”ח הוועדה מציג את מדיניות הצבא ביחס לתקיפות בהן האזרחים הבלתי מעורבים שעלולים להיפגע הם קטינים כך: “…אם ידוע באופן פוזיטיבי על הימצאות ילדים ברדיוס הנזק הסביבתי הצפוי מפעולה צבאית העשויה לפגוע בהם, אין מבצעים את הפעולה.” (עמוד 67 לדו”ח הועדה). הדו"ח אף מציין שבכירי מערכת הביטחון טענו שחיסולו של שחאדה לא היה יוצא לפועל אם היה בידיהם מידע קונקרטי ביחס לכמות האזרחים הבלתי מעורבים, ביניהם נשים וילדים.

לאור קביעתו של בג"צ ועמדות בכירי מערכת הביטחון הנ"ל, נראה כי תוצאות החיסולים בראשית מבצע "מגן וחץ" אינן עומדות אף בסטנדרטים שהצבא קבע לעצמו, ובכל מקרה חובה על ועדה עצמאית לבחון את חוקיות החיסולים הללו, לאור ההרג המסיבי של אזרחים בלתי מעורבים בפעולות.

כאמור, על הרקע הזה בוצעה פנייתם של תנועת יש גבול והוועד נגד עינויים ליועצת המשפטית לממשלה, בדרישה להקים ועדת בדיקה של תקיפות שהביאו למותם של ילדים, נשים וגברים בלתי מעורבים. החובה לחקור קיימת בכל מקרה אבל היא מתחדדת כאשר יש חשד כבד שתוצאות התקיפות היו צפויות וידועות מראש.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Back to top button