דוח חדש של המשרד להגנת הסביבה והמכון הישראלי לדמוקרטיה, אשר ערך סקירה של מגמות תעסוקתיות וצעדי מדיניות מהעולם, צופה פוטנציאל תעסוקתי חיובי נטו בשוק התעסוקה הישראלי כתוצאה מקידום צעדי מדיניות להפחתת פליטות גזי חממה (מיטיגציה) כגון מיסוי פחמן ומעבר לכלכלה מעגלית, דלת פחמן ומותאמת לשינוי האקלים.
את הדוח כתבו וערכו פרופ' נתן זוסמן, דפנה אבירם-ניצן, שי בירן וחוקרים נוספים מהמכון הישראלי לדמוקרטיה, בליווי גורמי המקצוע של המשרד להגנת הסביבה.
הדוח מצביע כי התעסוקה צפויה לגדול בעיקר בענפי האנרגיות המתחדשות, מיחזור הפסולת והבינוי, לצד ירידה בתעסוקה בענפים המתבססים במידה רבה על דלקי מאובנים, כגון ייצור חשמל מדלקי מאובנים. כמו-כן, הדוח צופה כי המעבר ישפיע גם על מעגלים רחבים יותר של עוסקים שידרשו לעבור הכשרות ולבצע התאמות באופן פעילותם. בנוסף, נמצא שהיקף הפוטנציאל החיובי תלוי בעומק השינוי המקודם ובהיערכות שוק התעסוקה אליו.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
משבר האקלים, משבר המגוון הביולוגי, ואתגרים בתחום המשאבים והפסולת מחייבים היערכות של כלל ענפי המשק למעבר לכלכלה דלת פחמן ומעגלית. בשנים האחרונות מובילים המשרד להגנת הסביבה והמכון הישראלי לדמוקרטיה, בשיתוף עם משרדי ממשלה נוספים, מהלך לאומי רב־מגזרי לגיבוש אסטרטגיה למעבר לכלכלה דלת פחמן ומשגשגת. מהלך זה הוביל לאישור של שורת יעדים לאומיים והחלטות ממשלה לקידום הפחתה של פליטות גזי חממה ולמאבק במשבר האקלים.
בעולם נהוגים תהליכים ממשלתיים משתפים לחיזוי השפעות צפויות ואפשריות על שוק העבודה כתוצאה מצעדי מדיניות ומעבר לכלכלה מעגלית, דלת פחמן ומותאמת לשינוי האקלים; למיפוי התאמות בשוק העבודה שיידרשו להצלחת המעבר; ולגיבוש כלי מדיניות על מנת לסייע לשוק העבודה להתמודד עם ההשפעות הללו ולערוך את ההתאמות.
ממצאי הצוות תומכים בחשיבות המהלך המקביל המקומי שמקודם על ידי המשרד להגנת הסביבה והמכון הישראלי לדמוקרטיה. על בסיס הסקירה, פועל הצוות למיפוי מדויק של ההזדמנויות וההשפעות בשוק העבודה הישראלי באמצעות הרצת נתונים מלוחות תשומה-תפוקה של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה במודל ממוחשב. ממצאי המיפוי והמלצות המדיניות יוצגו ויגובשו לאורך השנה הקרובה במפגשי הצוות הרחב.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "כדי להתמודד בצורה טובה עם אתגרי האקלים, המשאבים והפסולת, הכלכלה שלנו חייבת להשתנות ולהתאים את עצמה לשינויים שמתרחשים בכלכלה העולמית ובשוק התעסוקה. המשרד להגנת הסביבה מקדם חקיקה בתחומי האקלים והפסולת, מעניק תמיכות לפעילות עסקית רלוונטית ופועל להגברת המודעות הציבורית. אנחנו פועלים כדי שהשינוי בפעילות הכלכלית יוביל לשגשוג שיוכלו ליהנות ממנו כל חלקי החברה, ולכן עלינו להכין את שוק העבודה ולהפעיל כלי מדיניות שיסייעו בכך".