מבזקיםפוליטי / מדיני

שר התקשורת בוועדת הכלכלה: כל ערוץ ספורט יהיה חייב למכור תכניו בכל טכנולוגיה

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, קיבלה הבוקר (רביעי) את סקירתו של שר התקשורת, ח"כ שלמה קרעי, על פעילות משרדו. השר קרעי התייחס לשורה של נושאים בתחומי משרדו והשיב לשאלות חברי הכנסת ונציגי הציבור, הוא התייחס בין היתר לנושא הנגשת שידורי הספורט וסיפר כי נפגש עם מנכ"ל צ'רלטון בעניין: "ביקשתי מהם לעשות את זה בעצמם וזה לא קרה עדיין. מבחינתי חיילים זה הכי חשוב, ובחוק השידורים החדש כל ערוץ ספורט יהיה חייב למכור תכניו בכל ממשק ובכל טכנולוגיה. כדאי להם לעשות את זה בעיקר לחיילים, אבל אם לא אז זה יהיה בחוק".

היו"ר ביטן בירך את השר קרעי על הסקירה ואמר לו: "לפני מספר שנים אמרו שלא צריך משרד ומספיק רשות, אבל כנראה שזה לא כך. צריך משרד ושר שינווט את העניינים, אני חושב שהשר עושה עבודה טובה ומאחל לו הצלחה, אבל זה לא אומר שכשתביא לנו את ההצעות החוק נאשר אותן כמו שהן ולא נעשה בהם שינויים".

השר קרעי התייחס לחוק השידורים עליו עובד המשרד, ואמר כי גילה שזה לוקח יותר זמן ממה שחשב, כי משרד המשפטים זקוק ל-60 יום רק לצורך נסחות. "זה ייצא להערות הציבור בקרוב", הבטיח. הוא הוסיף: "המדיניות שלי היא לתת לכוחות השוק לעשות את שלהם, ולהתערב כמה שפחות. לתת חופש ולהפוך את השוק למגוון ותחרותי, במקום לאחוז בקרנות המזבח ולהשאיר את השליטה והריכוזיות בידיים של השר, הרשות השנייה ומספר שחקנים ותיקים".

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

הוא סקר את השינויים בחוק השידורים, ואמר כי הן יובילו לצניחת מחירים. לדבריו, זו לא המטרה העיקרית אבל היא לא פחות חשובה מהגיוון. באשר לקליטה הסלולרית ציין השר קרעי, כי גם תקשורת זה תשתיות ובכוונתו להיכנס לזה בכל הכוח ולהביא חוק תשתיות תקשורת, שיאפשר לחברות הסלולר לפרוס תשתית בקלות ויעילות. היו"ר ביטן התייחס לתשתיות ביו"ש וציין כי אפשר להסתייע בתקציב של השרה אורית סטרוק, וקרעי השיב כי הוא בטוח שגם השרה תיתן את חלקה, וציין כי הוא מטפל בנושא גם בנגב, בגליל ובכל מקום שבו אין קליטה. הוא אף ציין כי המשרד מתכוון להשלים גם את פריסת הסיבים האופטיים.

באשר לנעשה בדואר אמר השר קרעי, כי האוצר חוסם אותו ממה שצריך לעשות, ואמר: "אנחנו נאבקים לא לפגוע בחלשים. ביקשתי מהמנכ"ל שיתקן את הרישיון כך שסגירת סניפים תהייה באישור השר". הא הוסיף כי הוא תומך בהפרטה, אך אמר כי סגירת הסניפים לא צריכה לפגוע באוכלוסיות חלשות וצריכה לאפשר שירות חלופי.

בנוסף ציין השר כי בכוונתו להגיש הצעת חוק שתאפשר למשתמשים ברשתות חברתיות לתבוע על אפליה וסתימת פיות בבית משפט ישראלי. ובמענה לשאלת מנכ"ל איגוד התסריטאים, ליאור תמאם, אמר השר: "נרחיב את חובת הפקות המקור לכלל השחקנים בשוק". תמאם הזהיר, כי "שוק חופשי מוחלט בתחום התוכן המקורי יוביל להיעלמותו".

מנכ"ל המשרד, מימון שמילה, ציין כי המשרד מתכוון להנגיש מידע לציבור על שירותי התקשורת שהוא יכול לקבל מהחברות השונות, ובכך להעצים את הצרכן. המשנה למנכ"ל, אלעד מלכא, הוסיף כי הצעת חוק השידורים תסגור את מועצת הכבלים והלוויין ואת הרשות השנייה ותעביר את הפיקוח לגוף אחד רזה.

היו"ר ביטן ציין כי צריך הגבלות מסוימות בעניין הפרסומות, אחרת נראה יותר מדי פרסומות בערוצים המסחריים, וציין כי ההכנסה מפרסום יורדת בגלל גוגל, פייסבוק וענקיות האינטרנט האחרות. בנוסף שאל היו"ר ביטן אם נמצאו תדרים שיאפשר שלא לסגור תחנות רדיו של התאגיד. המשנה למנכ"ל מלכא השיב בחיוב ואמר: "מצאנו שאפשר להתייעל ולאפשר יותר תחרות". עם זאת, השר קרעי ציין כי בכוונתו שלא לאפשר לשידור הציבורי לשדר פרסומות, אלא רק תשדירי שירות. "הם נהנים מכסף ציבורי, לכן את הפרסום שישאירו לעסקים", אמר.

ח"כ שלי טל מירון ביקשה התייחסות ליצירה הישראלית, ואמרה כי יש ירידה בהפקות מקור. היו"ר ביטן אמר כי הרגולציה אפשרה להפוך כמעט כל תענית ליצירה, וזה לא צריך להיות ככה. השר קרעי השיב: "נקטין את החובות אך נתמקד בדרישה לסוגה עילית בגלל החשיבות והחששות בקרב היוצאים הישראלים. אני חושב שהחשש הזה הוא רחוק, כי היצירה חשובה לציבור ולכן גם לספקי התוכן, אבל בכל מקרה זה נמצא בחוק".

ח"כ אברהם בצלאל שאל באשר לקליטת תחנות רדיו מסוימות, וקרעי השיב כי תחנות רדיו חרדיות, למשל, תוכלנה לשדר בכל הארץ ולבחור כמה תדרים היא רוצה. חברי הכנסת ששון גואטה ואברהם בצלאל שאלו על הבעיות בקליטה סלולרית, והשר השיב כי המשרד מטפל בזה באופן שוטף.

ח"כ אוהד טל וח"כ סימון מושיאשוילי שאלו על האפשרות לצפות בשידורי ספורט בכל מכשיר, גם בטלפון הנייד. ח"כ מושיאשוילי אף סיפר: "אתמול ניחמתי בבית משפחת בן-נון בראשון לציון, והייתה שם קבוצת חיילים ששאלו אותי על תכנים, לוו דווקא ספורט".

השר קרעי השיב: "מדובר בעיקר על ערוצי פרימיום של צ'רלטון. נפגשתי עם מנכ"ל הערוץ וביקשתי מהם לעשות את זה בעצמם וזה לא קרה עדיין. מבחינתי חיילים זה הכי חשוב, ובחוק השידורים החדש כל ערוץ ספורט יהיה חייב למכור תכניו בכל ממשק ובכל טכנולוגיה. כדאי להם לעשות את זה בעיקר לחיילים עכשיו, אבל אם לא אז זה יהיה בחוק". לדיון הצטרף גם שר התרבות והספורט מיקי זוהר, שאמר כי יש אפשרות לשיתוף פעולה בין המשרדים בכל מה שקשור לשידורי ענפי הספורט, כדי לאפשר לכמה שיותר אנשים לצפות בלי לשלם כל כך הרבה כסף.

מנכ"ל עמותת הצלחה, אלעד מן, ביקש התייחסות השר למינויים למועצת התאגיד ומעורבות המשרד בעניין גלי צה"ל. נציגת לובי 99, זוהר אלטמן רפאל, שאלה על ביטול ההפרדה התאגידית בין חברת החדשות לערוצים המסחריים, ואיך המשרד מתכוון לדאוג שהחדשות לא יושפעו מתוכן מסחרי.

צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

השר קרעי השיב באשר לתאגיד, כי הוא לא מתכוון לחתום על החלטת ועדת מינויים קודמת, כי אין לו אמון במי שמינה את הנציגים הקודמים. "בקול הקורא שאני אוציא תהייה חשיבות לגיוון וריבוי דעות. יש הליך משפטי בבג"ץ ונראה מה יהיה בהמשך. כרגע יש ועדת איתור חדשה, והיא צריכה להמליץ בפני על מועמדים חדשים. אם היא תמליץ גם על הקודמים יכול להיות שאמנה אותם", אמר.

באשר לגל"צ אמר השר כי לא ידע על הוועדה שיושבת בעניין במשרד הביטחון. המשנה למנכ"ל מלכא ציין, כי זו ועדה של משרד הביטחון ונציגי משרד התקשורת הגיעו לשם רק פעם אחת להציג את עמדתם. באשר מלכא התייחס גם להפרדה המבנית של חברת החדשות, ואמר כי הדבר הטובה ביותר להתמודד עם אינטרסים היא ריבוי ערוצים שיהיה להם אינטרס לחשוף את האינטרסים של הערוצים האחרים. לדבריו, "היום זה לא קיים כי יש מונופול וכל כתב שואף להיות חלק ממנו. אם לא יהיה מונופול אנחנו מעריכים שנראה עוד תחקירים כאלה. יש עדיין מגבלת בעלויות צולבות ואחזקות שונות בהתאם לנתחי שוק".

באשר לרשתות החברתיות הוסיף מלכא, כי "היום הן יכולות להסיר תכנים באופן שרירותי, ובעתיד תהייה מדיניות שקיפות של הסרה או הגבלת תוכן, והמשתמש יוכל לערער לחברה או לגשת לבית משפט מקומי אם הסירו תוכן שעומד בכללי הקהילה. נסמיך בית משפט מקומי בישראל לדון בסכסוכים כאלה, ואפשר יהיה להסיר תוכן אם הוא עובר על החוק או עובר על כללי הקהילה. בית משפט ידע לקרוא את תקנון הקהילה. קטונתי מלהגיב לרפורמה המשפטית, אשמח שיהיו יותר שופטים שיוכלו לדון בזה".

השר קרעי ציין בהקשר זה: "אחרי שיחטפו קנס פעם, פעמיים, שלוש על שהסירו תכנים בלי הצדקה המדיניות תשתנה. היום זה שרירותי ואנשים לא מבינים מה הם עשו לא בסדר".

צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

היו"ר ביטן סיכם את הדיון ואמר כי למשרד יש הרבה משימות, הוא ציין כי בעבר סברו שלא צריך משרד ומספיק רשות תקשורת, אבל כנראה שזה לא כך. היו"ר ביטן אף פנה לשר ואמר לו: "צריך משרד ושר שינווט את כל העניינים האלה, ואני חושב שאתה עושה עבודה טובה ומאחל לך הצלחה. אבל זה לא אומר שכשתביא לנו את ההצעות החוק נאשר אותן כמו שהן ולא נעשה בהם שינויים".

צילום: דוברות הכנסת
צילום: דוברות הכנסת
צילום: דוברות הכנסת

Back to top button