בריאותמבזקים

פריצת דרך בניבוי הסרטן הכי נפוץ בקרב גברים בישראל?

מסתבר כי פריצת דרך חדשה בניבוי סרטן הערמונית, הגידול הנפוץ ביותר בקרב גברים בישראל, מאפשרת זיהוי של כ -90%, מהמקרים ויכולה להפחית את רוב הביופסיות. השיטה היא כלי חדש שפותח על ידי קליבלנד קליניק בארצות הברית, אחד ממרכזי הסרטן המובילים בעולם.

הכלי החדש הוצג בסוף השבוע האחרון בכנס החצי שנתי של האיגוד הישראלי לאורולוגיה על ידי פרופ' עופר נתיב, אורולוג בכיר בבית החולים אלישע ולשעבר מנהל המחלקה האורולוגית במרכז הרפואי בני ציון המשמש כיועץ מדעי לשיטה בישראל. מדובר בגישה לא פולשנית כחלק מהקטגוריה של ביופסיה נוזלית שנקראת IsoPSA המזהה שינוי במבנה החלבון שמופק מבדיקת דם פשוטה הנובע אך ורק מהתפתחות גידול סרטני ותאפשר לחסוך לאלפי גברים בישראל , ביופסיה פולשנית.

בהרצאתו אשר נקראה השינוי בפרדיגמה של אבחון סרטן הערמונית הסביר פרופ' נתיב כי: "בניגוד לעבר שבו בקשנו לגלות את כל הגברים עם סרטן הערמונית ולטפל בהם, כיום אנחנו מעדיפים לגלות רק את אילו עם גידול משמעותי. בכך אנו נמנעים מגילוי של גידולים מאוד מתונים שאינם משפיעים על תוחלת החיים של הגברים והטיפולים בהם משפיעים לרעה על איכות החיים של המטופלים. הבדיקה החדשנית מהווה מהפכה בכך שהיא מכוונת את הרופאים להמליץ על ביופסיה רק לגברים עם סיכון גבוה לגידול אגרסיבי".

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

מחקר בינלאומי שנערך לאחרונה הוכיח כי גברים שעברו אבחון באמצעות השיטה החדשה וקיבלו תוצאות שליליות הן בבדיקת הדם IsoPSA והן בביופסיה, נמצאים בסיכון של 1% בלבד לפתח סרטן ערמונית אגרסיבי תוך 18 חודשים (תקופת המעקב במחקר). במחקר נוסף שפורסם לאחרונה נמצא כי מטופלים שקיבלו תוצאה שלילית הן בבדיקת IsoPSA והן בבדיקת MRI נמצאים בסיכון של 2% בלבד לסרטן אגרסיבי בערמונית.

יצוין כי סרטן הערמונית היא הממאירות הנפוצה בקרב גברים בישראל, על פי נתוני האגודה למלחמה בסרטן ומשרד הבריאות, מדי שנה מתגלים בישראל כ – 2,800 חולים חדשים וכ – 500 גברים נפטרים מהמחלה. הבדיקה אושרה לאחרונה על ידי משרד הבריאות וניתן לבצעה בישראל החל מגיל 50. הודות לתוצאות המחקרים, קופות החולים כבר מעניקות למבוטחי כללית מושלם ופלטינום, החזר של 75% מהעלות שלה ומבוטחי לאומית זהב מקבלים החזר של 80%. במקביל גם מרבית הביטוחים הפרטיים משתתפים בעלות בהתאם לכיסוי. לקביעת תור ניתן להתקשר למוקד המאויש 24/7 בטלפון 5901* או באמצעות האתר.

פרופ' עופר נתיב
צילום: מדיקל לינק
בדיקה - דם
צילום: מדיקל לינק

Back to top button