מבזקיםפוליטי / מדיני

לאחר האירוע המפחיד בנתב"ג: איך תיראה ההפגנה מחר?

ממ"ז מרכז במשטרה, התייחס הבוקר (ראשון) בישיבת סגל הפיקוד למחאה הצפויה מחר בנתב"ג, בדגש על המענה המבצעי של כלל גופי החירום וההצלה לתרחיש שהתממש הלילה, בו מטוס ובו 339 נפשות נדרש לבצע נחיתת חירום בנתב"ג והדגיש: צירי התנועה בגזרת מרחב נתב״ג מוגדרים צירי חירום ויש להשאירם פנויים לכוחות ההצלה בכל עת.

זירת אירוע - נתב
זירת הנחיתה בנתב"ג. צילום: דוברות רש"ת

בתום הדיון, ציין הממ"ז כי משטרת ישראל רואה בזכות המחאה אבן יסוד במדינה דמוקרטית ולכן אנו מאפשרים לכל אזרח לממש את זכותו הבסיסית להפגין. עם זאת, הדגיש כי יש משמעות מיוחדת לצירי נתב"ג, כאשר ניסיון לחסום צירים אלה עלול לעכב הגעתם של כוחות הצלה בחירום ובכך לסכן עשרות אלפי נוספים בטיסות הממריאות ונוחתות בשדה מדי יום.

כאמור, המשטרה תאפשר למשתתפי המחאה להפגין בגזרת המרחב, אולם לא תאפשר חסימת צירים וכל ניסיון לשבש את התנועה בגזרת המרחב ובצירים העוקפים ייאכף באפס סבלנות מתוך אחריות לבטחון הציבור. במשטרה מבקשים מציבור הנוסעים להקדים הגעה לשדה וממנו באמצעות רכבות.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

ממארגני המחאה הקוראים לעצמם 'כוח קפלן' נמסרה תגובה על הודעת המשטרה ורשות שדות התעופה: "פגיעה מכוונת בחופש המחאה מצד משרתיהם של בן גביר ומירי רגב.
קוראים לציבור הרחב להגיע בהמוניו לנתב״ג מחר. לא ניתן לאף אחד לפגוע בזכות המחאה. נפגין מחר כמתוכנן מחוץ לטרמינל 3, נממש את זכותנו הדמוקרטית, ונראה שזכותו של כל ישראלי וישראלית להפגין נגד הדיקטטורה. צאו בהמוניכם להציל את הדמוקרטיה."

מדברי השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר: "קיימתי אמש הערכת מצב עם המפכ"ל, מפקד מחוז מרכז, ראש חטיבת המודיעין והיועץ המשפטי של המשטרה, לקראת האירועים הצפויים מחר בנתב"ג. מתמונת המצב שהוצגה בפניי, עולה כי בכוונתם של פעילים רבים לשבש את התנועה במקום, ולהקשות על אלפי אזרחים שרכשו כרטיסי טיסה להגיע ליעדם בזמן ללא הפרעות. המדיניות שלי היא ברורה: חופש מחאה – כן. אנרכיה, חסימות כבישים, הפרעה לאזרחים תמימים שיתוק שדה תעופה וסיכון חיי אדם – ממש לא. "

"אני מצפה מהמשטרה לפעול בהתאם לחוק ובשיוויניות ולגלות אפס סובלנות מול כל ניסיון לפעול בניגוד לחוק. אסור לאפשר לאף פורע חוק לחשוב שבגלל שהוא משתייך לזרם המתנגד לממשלה, יש לו פריבילגיות לשבש את חייהם של אזרחי ישראל". הוסיף בן גביר.

איתמר בן גביר - חפ
ארכיון. השר איתמר בן גביר בחפ"ק המשטרתי בתל אביב

במקביל, הוועדה לביטחון לאומי המשיכה לדון היום (ראשון) בנושא התנהלות גורמי האכיפה בהפגנות ובבקשה לדיון בנושא "מעצרים אלימים של מפגינים" לבקשת חברי הכנסת אפרת רייטן, מירב בן ארי, נאור שירי ושרן השכל.

יו"ר הוועדה לביטחון לאומי, ח"כ צביקה פוגל, אמר כי מטרת הדיון לבדוק את דרך ההערכות וההתנהגות והתחקירים בכל מה שנוגע להפגנות במדינת ישראל והחלק השני כהמשך לדיון בבקשת חברי הכנסת. "ננסה להבין את ההתנהלות הכוללת ונמליץ את המלצותינו. אנחנו רוצים ללמוד איך המשטרה נערכת להפגנה? איזה אמצעים מחליטים להביא? איזה אישורים נותנים? מתי יש שימוש בכוח והאם יש הבדל בהערכות והאמצעים בין ההפגנות השונות. האם חס וחלילה אנו צפויים לראות בישראל מה שקורה היום בצרפת? ואם כן איך אנחנו יכולים למנוע את זה".

הוועדה לבטחון לאומי - צביקה פוגל - ניצב אבשלום פלד
צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמפכ"ל המשטרה, ניצב אבשלום פלד, אמר על התנהלות גורמי האכיפה בהפגנות: "תפקידנו לאפשר את חופש הביטוי במרחב הציבורי יחד עם זאת לאפשר מרקם חיים תוך שמירה על שלום הציבור ולאזן בין שני הערכים. אנו פועלים לפי מדינות ברורה ואחידה ועל פי נהלים. כולם שווים בפני המשטרה והאכיפה היא שוויונית לחלוטין. זה נראה פשוט אבל זה תפקיד מורכב והמציאות מורכבת . באחריות גדולה אני אומר, אף שוטר לא יוצא מהבית בבוקר כדי לפגוע במישהו".

הוועדה לבטחון לאומי - צביקה פוגל - ניצב אבשלום פלד
צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עוד הוסיף פלד, כי הטיפול במפגינים בחצי שנה אחרונה התבצע באופן מכיל, מקצועי תוך שמירה על ביטחונם, עד שהיו שבאו בטענות שאנו השתמשה בכפפות של משי: "על האזרח חובה להישמע להנחיות והוראות המשטרה. מרבית מהאירועים בהם מופעלת סמכות הם במקומות בהם אזרחים מפרים את עקרונות המחאה".

בעניין ההפעלה של אמצעים לפיזור הפגנות הוא ציין כי היא "נקבעת על ידי הקצין הבכיר בשטח ועל פי מדרג לאחר קיום תהליך שלם שכל תכליתו לראות איך מאפשרים את ההפגנה ולמנוע פגיעה בחפים מפשע. הפגנה זה לא תנאי מעבדה הוא מקום מורכב ומלא אמוציות. כשיש חריגה מנהלים ונורמות התנהגות במישור המקצועי, המשמעתי והפלילי המקרים נלמדים לעומק. יש מדור נקיטת צעדים מנהליים ומשעתיים כנגד שוטרים במקרים לא פליליים. הטיפול כמעט תמיד הוא לחומרה".

צילום: דוברות הכנסת
צילום: דוברות הכנסת

Back to top button