לוקחים צעד קדימה את חוק הפיקדון על מכלי משקה
המשרד להגנת הסביבה מפרסם היום (רביעי) הוראות לתדירות איסוף סבירה של מכלי משקה מבתי עסק, אשר ייכנסו לתוקפן ביום 1 בספטמבר 2023. ההוראות, שמפרסם סמנכ"ל בכיר שלטון מקומי במשרד להגנת הסביבה והממונה על חוק הפיקדון על מכלי משקה, אלעד עמיחי, מפרטות מהי תדירות האיסוף המרבית הסבירה, בהתאם לגודל בית העסק, הן באיסוף ידני והן באיסוף על ידי מכונות אוטומטיות. כמו כן, ההוראות מפרטות את המידע אותו נדרשים היצרנים והיבואנים להעביר לבתי העסק אשר להם הם מוכרים מכלי משקה, בדבר אופן איסוף מכלי המשקה מהם.
מטרת חוק הפיקדון היא שיפור רמת הניקיון ברשות הרבים והקטנת כמויות האשפה המועברות להטמנה, באמצעות קביעת מנגנון כלכלי שמטרתו עידוד איסוף של מכלי משקה ריקים ומחזורם.
החוק מטיל חובות על בתי העסק לקבל מכל משקה ריק ומסומן שמוסר לו צרכן, ולהשיב לו את דמי הפיקדון. כמו כן, יצרנים ויבואנים מחויבים לאסוף מכלי משקה ריקים ומסומנים שהצטברו בבתי העסק ולהחזיר תמורתם את דמי הפיקדון. על פי החוק, האיסוף נדרש להתבצע בתדירות סבירה, כאשר הממונה רשאי לתת הוראות לעניין פרקי הזמן המרביים בהתאם לגודל בית העסק ולמקומו.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
לאור הרחבת חובת הפיקדון על מכלי משקה גדולים (מעל ליטר וחצי) בחודש דצמבר 2021, ולנוכח פניות שהגיעו למשרד להגנת הסביבה מבתי עסק בנוגע לבעיות בפינוי מכלי המשקה הריקים מהם על ידי היצרנים והיבואנים בתדירות סבירה, נערכו פגישות בין השרה ואנשי המקצוע עם הציבור ועם יצרני המשקאות והיבואנים, כדי לבחון גיבוש הוראות ממונה לתדירות איסוף לפי סעיף 7(ג) לחוק. מטרת גיבוש ההוראות נועדה, בין היתר, להגן על בתי עסק מפני מקרים של איסוף בפרקי זמן ארוכים אשר מייצרים נטל עליהם ועלולים לפגוע בשירותי האיסוף שבתי העסק מחויבים לתת לצרכנים.
בעקבות הפניות, פנה המשרד ליצרנים וליבואנים ודרש הבהרות לאופן קיום חובתם החוקית לאיסוף מכלי המשקה הריקים מבתי העסק, ולתדירות הפינוי לפיה הם פועלים כדי לספק לבתי עסק מענה בעניין האיסוף. משלא קיבל המשרד תשובות מספקות, החל המשרד בעבודה מקצועית לגיבוש הוראות אשר יסדירו את תדירות האיסוף מבתי עסק בהתאם לחוק.
תכלית ההוראות היא לייצר הגנה לבתי עסק מפני מצבים של שירותי פינוי לא נאותים. שירותי פינוי נאותים צפויים להעלות את שיעור האיסוף מבתי העסק של מכלי משקה תחת חוק הפקדון, להפחית את הנטל הנוסף על בתי העסק ובכך לשפר את השירות הניתן לצרכנים ולהגדיל את שיעור דמי הפיקדון המושבים לצרכנים.
העלאת שיעורי האיסוף מבתי העסק תביא לשיפור במיצוי פוטנציאל המחזור הטמון בחומרי מכלי המשקה (פלסטיק, אלומיניום וזכוכית) ובכך לשיפור העמידה במדיניות הכלכלה המעגלית אותה מוביל המשרד. כמו כן, העלאת שיעורי האיסוף תביא להפחתה בכמויות מכלי המשקה המושלכים במרחב הציבורי ובשטחים פתוחים, ומתפרקים לחומרים המזהמים את הסביבה.
באתר המשרד להגנת הסביבה קיים טופס דיווח מקוון המאפשר לבעלי עסקים להגיש תלונה בגין אי איסוף מכלים כנדרש. המשרד קורא לבעלי עסקים לעשות שימוש בטופס זה, ויפעל בכל האמצעים העומדים לרשותו במטרה להביא לאיסוף של מכלי משקה ריקים על ידי היצרנים והיבואנים בזמן סביר.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "הוראות חדשות בחוק הפיקדון לאיסוף מכלי משקה ישפרו את השירות לאזרחים באופן שבו השירות הניתן יהיה טוב יותר וגם יגדיל את שיעור דמי הפיקדון המושב לצרכנים. לאחר כשנה וחצי שבהן הרחבת החוק לבקבוקי משקה גדולים בתוקף, הגיע הזמן לעבור לשלב הבא ולשפר את השירות לצרכנים. לאחר פגישות רבות שקיימתי בנושא עם יצרנים ואזרחים והעמקה בפרטי החוק, המשרד יצר מנגנון שיאפשר את שיפור השירות ויישום החוק. ההוראות החדשות שאנחנו מפרסמים היום הן צעד משמעותי בהסדרת איסוף מכלי המשקה מבתי עסק על ידי יצרנים ויבואנים, והן צפויות לתרום להעלאת שיעור מכלי המשקה המושבים לבתי העסק, כך שישתפר השירות לצרכן ויגדל שיעור דמי הפיקדון המושבים – במטרה לשמור על הסביבה של כולנו נקייה מפסולת".