ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, קיימה היום (ראשון) ישיבת מעקב שעסקה ב"נוהל לחיצת כפתור", לסיוע ופיצוי לעצמאים במצבי חירום. היו"ר ביטן הזכיר בפתח הישיבה כי מדובר בדיון מעקב, לאחר שלפני כחודשיים דנה הוועדה בנושא וביקשה לגבש את הטיפול המתאים בבעיה.
לדבריו, צריך שיהיה נוהל ברור שמטפל בעצמאים במקרים של רעידות אדמה, מבצע צבאי, מלחמה, מגיפה וכדומה, כדי לאפשר להם ודאות לקיום העסקים, והדבר לא דורש תקצוב מיוחד. על רקע עמדת נציגות האוצר, כי הצורך בשינוי לא ברור, הודיע היו"ר ביטן כי הוועדה תכין טיוטת הצעת חוק מסגרת להרחבת אפשרויות הפיצוי.
ח"כ ולדימיר בליאק, שריכז את הטיפול בנושא לבקשת היו"ר ביטן יחד עם ח"כ סימון מושיאשוילי, אמר כי המרכיב הראשון של הסיוע צריך להיות מענק שעת חירום, לקיום משק הבית של עצמאים ושכירים בעלי שליטה הפועלים באזור בו הוכרז מצב חירום, מבצע צבאי או מלחמה, רעידת אדמה, שיטפון, מגיפה או כל מצב אחר שגורם לאבדן הכנסות – המבוסס על תכנית הביטוח הלאומי שהוצגה בדיון הקודם. המרכיב השני הוא פיצוי באמצעות הרחבת תקנות קרן מס רכוש, לפיצוי במקרי חירום נוספים.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
נציגת אגף התקציבים באוצר, נועה שוקרון, אמרה כי למשרד עדיין לא ברור הצורך בשינוי, שכן קרן הפיצויים של מס רכוש נותנת מענה למצבי חירום, היא הוסיפה כי לא רואים ערך לערב בעניין את הביטוח הלאומי. היו"ר ביטן אמר כי צריך שיהיה חוק מסגרת שיסדיר את הנושא, ללא צורך בתקציב מוגדר, שיקבע מה עושים במקרה כזה. לדבריו, הדבר יאפשר ודאות ויציבות לעסקים. ח"כ בליאק ציין כי הבעיה הכי גדולה בכל מצבי החירום זו אותה אי ודאות של בעלי העסקים.
ח"כ שלום דנינו ביקש לדעת באיזה סוג של בעיות מטפלת הקרן וכמה כסף יש בה. נציגת רשות המסים, יעל אסיף, הסבירה כי התקנות חלות בזמן מלחמה, מבצע צבעי, פעולות איבה ונזקים מפעולות של צה"ל, ומפצות על נזק עקיף 7 ק"מ מהגבול. לדבריה, במקרה כזה יש תקנות מוכנות שמאושרות תוך זמן קצר. 25% ממס רכישה מועבר לקרן, וכיום יש בה כ-17.8 מיליארד שקלים.
בתגובה לכך אמר היו"ר ביטן כי הוא לא מבין את ההתנגדות להרחיב את תחולת הקרן. על רקע התנגדות האוצר ביקש היו"ר ביטן מח"כ בליאק להכין טיוטת הצעת חוק, שתוצג קודם לאוצר ותבוא לוועדה לאחר מכן. "לא הבנתי למה אתם מתנגדים, אתם אוהבים להסתכל כל יום בחשבון של הקרן ולראות כמה כסף יש שם?", אמר. אסיף התייחסה לכך ואמרה כי אין בעיה שתהייה הרחבה של הקרן, אבל צריך לעשות את זה בצורה מדויקת.
נציגי העצמאים ציינו כי הבעיה הכי קשה היא העיכובים בהגעת הפיצויים והיעדר הוודאות. סגנית יו"ר פורום העצמאים של ההסתדרות, תיקי אדיסון, אמרה כי רשות המסים היא גוף גובה שלא רגיל לתת, והמודל שנעשה עם הביטוח הלאומי הוא נהדר. היא בירכה על הישיבה והוסיפה: "גולם מבינים שצריכים לדאוג לעצמאים, בסוף נוציא מים מהאבן".
עוזר מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, אלעד זכות, אמר כי יש מגוון תחומים שניתן להפעיל לגביהם את נוהל החירום, וציין כי המודל שהוצג בוועדה בדיון הקודם מבוסס על מוכנות בכל עת. המודל יאפשר למוסד להיות מוכן, לפשט את ההליך וכך זה יאפשר פעולה מהירה ויעילה, כשהמקור התקציבי צריך להגיע מהאוצר.
היו"ר ביטן סיכם את הישיבה וביקש, כאמור, מח"כ בליאק להכין טיוטה להצעת חוק בנושא. הוא הוסיף כי הטיוטה תוצג קודם לנציגי האוצר והממשלה, ושב וקרא להם להיכנס לעניין ולטפל בכך.