מבזקיםפוליטי / מדיני

בעד או נגד הדיון בבג"ץ? זה מה שחושב שר המשפטים לשעבר

שר המשפטים לשעבר, חבר הכנסת גדעון סער מהמחנה הממלכתי, התייחס היום (שלישי) בפוסט שפרסם בחשבון הפייסבוק שלו, לדיון הצפוי בבג"ץ באפשרות של פסילת תיקון לחוק יסוד, דיון תקדימי אשר יקרה לראשונה בישראל בהרכב של 15 שופטי העליון.

הדעות חלוקות בציבור בנושא הדיון וסמכות בג"ץ לפסול או לא לפסול חוקי יסוד, כאשר ברוח התקופה הדיון התערבב ובצדק, לרפורמה המשפטית שכבר לא קיימת, כאשר מתנגדי הרפורמה ברובם תומכים בדיון בבג"ץ ואף מצפים כי בג"ץ יתערב בחקיקה. מנגד, תומכי הרפורמה המשפטית מזדעקים לנוכח מה שהם קוראים, 'אקטיביזם שיפוטי' מוגבר, וטענתם היא שלבג"צ כלל אין סמכות לדון בחוקי יסוד ובמיוחד לא לפסול אותם.

בפתח דבריו כתב סער: "האיומים הבוטים והגלויים של נתניהו ואנשיו על בית המשפט העליון, שמתיימרים להורות לו כיצד עליו לפסוק בענין שתלוי ועומד בפניו, הם שלב נוסף בנסיון להפיכת ישראל למדינת מאפיה. התערבות שיפוטית בחוק יסוד היא באמת חסרת תקדים. אך כזה הוא גם השפל אליו דרדרו את המשטר הדמוקרטי בישראל."

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
ארכיון. צילום: דוברות הכנסת – נועם מושקוביץ

עוד הוסיף סער: "אנשי הקואליציה סרבו בשיחות בבית הנשיא לחוקק את חוק יסוד: החקיקה שמעניק עליונות משפטית לחוקי יסוד וקובע דרך ייחודית ושונה לחקיקתם ומגדיר את תכניהם. לשיטתם, די בכותרת ״חוק יסוד״ לכל דבר חקיקה ובלי קשר לתוכנו ולאופן חקיקתו – כדי להעניק לו חסינות מביקורת שיפוטית. הם כלל לא טורחים להתמודד עם ההבדל בין פעולת הכנסת כרשות מכוננת לכובעה ״הרגיל״ כרשות מחוקקת."

עוד כתב: "הממשלה הנוכחית עושה שימוש לרעה בכוחותיה ובסמכויותיה בכל דבר וענין. כך גם היא מבזה את המעשה החוקתי והופכת את המושג חוק יסוד לחוכא ואיטלולא. יש לבדוק את המהות ולא רק את הכותרת או את ההיבט הפרוצדורלי."

"יותר מבכל תקופה אחרת בתולדות המדינה על בית המשפט לשקול בפסיקתו החוקתית את ההגנה על ליבת ערכי היסוד של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. הנשיאה חיות עשתה נכון כשהחליטה לכנס את ההרכב הרחב ביותר האפשרי לדיון בעתירות נגד החוק לביטול עילת הסבירות לנבחרי ציבור." הוסיף סער.

לסיום, אמר: "בניגוד לנתניהו, אין לי כל כוונה לומר להם כיצד עליהם לפסוק. עומדת בפניהם דילמה לא פשוטה. דבר אחד ברור – בבואם לפסוק עליהם לפעול קשובים לציווי המקראי: ״לא תגורו מפני איש״."

Back to top button